Medic Primar Cardiologie
Medic Specialist Medicină de Familie
Ecocardiografia se numără printre cele mai importante investigații imagistice ale cordului. Rapidă, fără contraindicații, putând fi efectuată ori de câte ori este necesară inclusiv la copii și femei însărcinate.
Imaginile obținute oferă date despre structura și funcția inimii, despre dimensiunea cavităților cardiace, despre aspectul și funcționarea valvelor. În același timp furnizează informații importante despre vasele mari care vin și pleacă de la inimă, poate decela prezența unor formațiuni intracardiace ghidând astfel demersul diagnostic și decizia terapeutică.
Ecocardiografia este obligatorie la evaluarea pacienților cu simptome sau semne de boală cardiacă, recomandată la persoanele cu factori de risc cardiovascular (hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, fumat, istoric familial pentru boli cardiovasculare). Se folosește în urmărirea periodică a bolnavilor cu afectare cardiacă cunoscută, înainte și după proceduri cardiace intervenționale, chirurgicale sau de tip hibrid.
Este indispensabilă în caz în care se suspicionează o complicație a intervențiilor sus numite. Poate fi folosită pentru ghidarea unor proceduri pe inimă (în terapie intensivă, în laboratorul de cateterism cardiac sau electrofiziologie).
Este o metodă specială de ecografie care decelează morfologia și fluxul sanguin utilizând o sondă specială. Segmentele examinate sunt arterele carotide și vertebrale în teritoriul extracranian, arterele sau venele membrelor superioare, arterele sau venele membrelor inferioare.
Metoda se utilizează atât pentru screeningul de boală vasculară la pacienții asimptomatici, dar care au factori de risc cardiovascular (hipertensiune arterială, dislipidemie, fumători, diabet zaharat tip II sau antecedente familiale de boli cardiovasculare) dar și la pacienții simptomatici (cu simptome sugestive pentru o boală cardiovasculară). Metoda este nedureroasă și nu necesită pregătire.
DOPPLER CAROTIDIAN
Se recomandă la pacienții care prezintă amețeli, vertij, tulburări de echilibru sau pierderi ale stării de cunoștință, dar și la cei care au avut deja un accident vascular cerebral în antecedente.
DOPPER VENOS
Se recomanda la pacienții care prezintă edeme la nivelul membrelor, mărire de volum a unuia dintre membre, durere, ulcerații, senzație de picioare grele.
DOPPLER ARTERIAL
Se recomandă la pacienții care prezintă dureri la nivelul membrelor inferioare la efort sau chiar și în repaus, senzație de picioare reci sau la cei care au leziuni ulcerative la nivelul membrelor inferioare. Aceasta poate detecta îngustări, stenoze la nivelul vaselor, arterelor membrelor inferioare sau chiar obstructii totale la acest nivel.
Procedura consta in introducerea unui tub flexibil ce are la capat o sonda care emite ultrasunete in esofag si stomac pentru a vizualiza cordul fara expunerea altor structuri, tubul digestiv fiind in imediata vecinatate a inimii.
DescarcaElectrocardiograma presupune înregistrarea unui grafic care ilustrează activitatea electrică a inimii cu ajutorul unor electrozi care se atașează pielii pacientului se culeg semnale electrice generate de cord care se înregistrează grafic pe o hartie millimetrică.
EKG-ul este o explorare simplă, de rutină dar esențială, care nu necesită nici o pregătire prealabilă și care orientează către anumite afecțiuni ce impun tratament imediat.
Ea oferă informații despre : ritmul inimii, poziția ei, despre originea impulsului electric, propagarea acestuia prin masa miocardică și localizarea unui infarct miocardic acut, efectele unor medicamente, funcționalitatea unui pacemaker artificial ce a fost implantat pacientului.
Investigația evidențiază ritmul cardiac pe o anumită perioada de timp, de obicei 24-48 de ore și ajută la decelarea diferitelor tulburări de ritm. Putem detecta că inima nu bate bine, că inima bate prea repede (tahiaritmie) sau prea încet (bradiaritmie).
Acesta ne oferă o multitudine de informații în legătură cu ischemia miocardică,, bradiaritmiile sau tahiaritmiile (cum ar fi fibrilația atrială sau tahicardiile ventriculare), informații care ne ajută în stabilirea tratamentului adecvat, fie el medicamentos, interventional sau chirurgical.
Investigația se indică în cazul în care pacienții prezintă simptome sugestive de aritmii cardiace (sincopă, pierderea stării de conștiință, palpitații).
Montarea holterului se realizează simplu, fără durere și presupune plasarea unor electrozi pe piele. Aceștia sunt conectați la un aparat de dimensiunile unui telefon mobil care de obicei se agață după gât. Pacientul pleacă acasă cu aparatul montat iar acesta va monitoriza electrocardiograma pe perioada pe care este montat. În momentul în care pacientul revine în clinica noastră se vor îndepărta electrozii, iar aparatul se va atașa unui calculator, unde va putea fi vizionat traseul ECG înregistrat pe toată perioada.
Masurarea tensiunii arteriale a evoluat mult de la primul sfigmomanometru, la posibilitatea de a masura tensiunea arteriala in mod automat, atat de catre medic, cat si de catre pacient. Putem masura tensiunea arteriala centrala si, mai ales, putem monitoriza tensiunea arteriala pe 24 de ore utilizand dispozitive dedicate.
DescarcaEste un traseu EKG care urmărește schimbările prin care trece inima în timpul efortului fizic.
Efortul fizic este unul standardizat progresiv crescător, efectuat sub monitorizarea atentă a acuzelor pacientului (de tipul durere, lipsa de aer sau vertij, amețeală), a electrocardiogramei, cât și a principalelor variabile hemodinamice, acestea fiind tensiunea arterială, pulsul, saturația în oxigen a sangelui.
Testul de efort se efectuează în două moduri: la cicloergometru (bicicletă) sau la covor
rulant și trebuie încheiat atunci cand pacientul atinge un puls maxim sau un puls țintă individualizat în funcție de vârsta pacientului. Decurge sub supravegherea unui medic și a personalului auxiliar pregătit.
Este o metodă accesibilă, neinvazivă, care poate fi indicată pentru depistarea și aprecierea severității bolii cardiace ischemice, în cazul suspiciunii bolii cardiace ischemice sau în cazul pacientului cu multipli factori de risc cardiovasculari pentru screening sau chiar evaluarea capacității de efort și eficiența tratamentului la pacienții cu boală cardiacă cunoscută.
Este o procedură pentru investigarea pacienților cu sincope vaso-vagale. Sincopa reprezintă pierderea tranzitorie, de scurtă durată, a conștientei si cu o recuperare completă și spontană. Acest eveniment are etiologii multiple, precum cardiace, vasculare, neurologice sau metabolice.
Pacientul este poziționat pe o masa înclinată la aproximativ 60-80 de grade. Sunt permanent monitorizate pe parcursul testului traseul electrocardiografic și tensiunea arterială și, bineînțeles, testul se efectuează sub supravegherea strictă a medicului cardiolog.
Procedura durează 20-45 de minute și este pozitivă dacă apare sincopă. Acest test este cu atat mai semnificativ dacă reproduce simptomele care apar spontan. Sincopa poate să apară în contextul scăderii tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace sau prin asocierea ambelor mecanisme.
... (Citeste tot articolul)
... (Citeste tot articolul)