Testul Tilt (Testul Mesei Inclinate)

11 februarie 2022

Testul TILT sau testul mesei înclinate este folosit pentru investigarea pacienților cu sincope vaso-vagale.

Testul TILT : Cea mai eficientă metodă pentru investigarea sincopelor

Sincopa reprezintă pierderea tranzitorie, de scurtă durată, a conștientei si cu o recuperare completă și spontana. Ea reprezintă de multe ori o problemă de diagnostic, având etiologii multiple, precum cardiace, vasculare, neurologice sau metabolice.

Numărul pacienților cu sincopa este mare. Se apreciază că aproximativ 35% dintre persoane au cel puțin un episod sincopal în cursul vieții. Sincopa reflexa reprezintă cea mai frecventă cauză și aici își regăsește locul testul mesei înclinate. Această tehnică este simplă, bine tolerată și nu prezintă riscuri. 

Cum se efectueaza testul mesei înclinate sau TILT testul?

Pacientul este poziționat pe o masa înclinată la aproximativ 60-80 de grade, după ce a fost securizat în prealabil, cu ajutorul unor benzi de susținere. Sunt permanent monitorizate pe parcursul testului traseul electrocardiografic și tensiunea arteriala. Testul se efectuează sub supravegherea strictă a medicului cardiolog.

Testul TILT durează 20-45 de minute și este pozitiva daca apare sincopa. Uneori se poate administra pentru provocare nitroglicerina sublingual. Acest test este cu atât mai semnificativ dacă reproduce simptomele care apar spontan. Sincopa poate să apara în contextul scăderii tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace sau prin asocierea ambelor mecanisme.

Sincopa cardiacă

Sincopa cardiacă este acea situație în care pacientul, pentru o scurtă durată de timp, își pierde starea de constienta (cel mai adesea se prăbușește), urmând să o recupereze spontan. 

Ea apare pe fondul intreruperii sau diminuării circulației la nivel cerebral și poate fi cauzată fie de situații benigne (situații care nu ne pun viața în pericol), fie de situații maligne (cele care pot fi preambulul morții subite cardiace).

În cele mai multe cazuri, printr-un examen clinic competent, cu o simpla electrocardiograma și cu măsurarea tensiunii arteriale, se poate discerne între situația în care avem de-a face cu o sincopa benigna sau situația în care avem de-a face cu o sincopa maligna.

De obicei, sincopele benigne apar atunci când tensiunea arteriala scade odată cu pacientul care se ridică, sau care trece în poziția șezând din poziția culcat. Sincopele maligne apar de obicei pe fondul bolilor cardiace structurale sau funcționale și sunt, cel mai adesea, cauzate de tulburări de ritm (fie rapide, fie rare) sau chiar de fenomene obstructive de la nivelul cordului.

Sincopa impune o evaluare complexă ulterioară, prin măsuri specifice, cum ar fi spre exemplu testul TILT, practicat în mod curent în spitalul de cardiologie Clinicco, putând să meargă până la evaluări complexe, cum ar fi studiul electrofiziologic, în situațiile amenințătoare de viață, studiu care, de asemenea, trebuie să se îmbine cu evaluarea complexă a cordului.

Primul pas : Mă programez online sau sun la 0268 445 544

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0733 008 195