Testul Tilt (Testul Mesei Inclinate)
Testul TILT sau testul mesei inclinate este folosit pentru investigarea pacientilor cu sincope vaso-vagale.
Testul TILT : Cea mai eficienta metoda pentru investigarea sincopelor
Sincopa reprezinta pierderea tranzitorie, de scurta durata, a constientei si cu o recuperare completa si spontana. Ea reprezinta de multe ori o problema de diagnostic, avand etiologii multiple, precum cardiace, vasculare, neurologice sau metabolice.
Cum se efectueaza testul mesei inclinate sau TILT testul?
Pacientul este pozitionat pe o masa inclinata la aproximativ 60-80 de grade, dupa ce a fost securizat in prealabil, cu ajutorul unor benzi de sustinere. Sunt permanent monitorizate pe parcursul testului traseul electrocardiografic si tensiunea arteriala. Testul se efectueaza sub supravegherea stricta a medicului cardiolog.
Testul TILT dureaza 20-45 de minute si este pozitiva daca apare sincopa. Uneori se poate administra pentru provocare nitroglicerina sublingual. Acest test este cu atat mai semnificativ daca reproduce simptomele care apar spontan. Sincopa poate sa apara in contextul scaderii tensiunii arteriale, a frecventei cardiace sau prin asocierea ambelor mecanisme.
Sincopa cardiaca
Sincopa cardiaca este acea situatie in care pacientul, pentru o scurta durata de timp, isi pierde starea de constienta (cel mai adesea se prabuseste), urmand sa o recupereze spontan.
Ea apare pe fondul intreruperii sau diminuarii circulatiei la nivel cerebral si poate fi cauzata fie de situatii benigne (situatii care nu ne pun viata in pericol), fie de situatii maligne (cele care pot fi preambulul mortii subite cardiace).
In cele mai multe cazuri, printr-un examen clinic competent, cu o simpla electrocardiograma si cu masurarea tensiunii arteriale, se poate discerne intre situatia in care avem de-a face cu o sincopa benigna sau situatia in care avem de-a face cu o sincopa maligna.
De obicei, sincopele benigne apar atunci cand tensiunea arteriala scade odata cu pacientul care se ridica, sau care trece in pozitia sezand din pozitia culcat. Sincopele maligne apar de obicei pe fondul bolilor cardiace structurale sau functionale si sunt, cel mai adesea, cauzate de tulburari de ritm (fie rapide, fie rare) sau chiar de fenomene obstructive de la nivelul cordului.
Sincopa impune o evaluare complexa ulterioara, prin masuri specifice, cum ar fi spre exemplu testul TILT, practicat in mod curent in spitalul de cardiologie Clinicco, putand sa mearga pana la evaluari complexe, cum ar fi studiul electrofiziologic, in situatiile amenintatoare de viata, studiu care, de asemenea, trebuie sa se imbine cu evaluarea complexa a cordului.
Primul pas : Ma programez online sau sun la 0268 445 544
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct