ECOGRAFIA DOPPLER

11 februarie 2022

Ecografia Doppler (ecografie vasculara), o metoda speciala de ecografie care deceleaza morfologia si fluxul sanguin la nivelul vaselor, utilizand o sonda speciala. Metoda este nedureroasa si nu necesita pregatire speciala. 

Segmentele examinate sunt: arterele carotide si vertebrale in teritoriul extracranian, arterele sau venele membrelor superioare, arterele sau venele membrelor inferioare. 

Ecografia Doppler : O investigatie completa si utila pentru pacient ?

Metoda se utilizeaza atat pentru screeningul de boala vasculara la pacienti asimptomatici, dar care au factori de risc cardiovascular. Acesti factori pot fi hipertensiune arteriala, dislipidemie, fumatori, diabet zaharat tip II sau antecedente familiale de boli cardiovasculare. Dar si la pacienti simptomatici (cu simptome sugestive pentru o boala cardiovasculara).

Ecografia Doppler carotidian se recomanda la pacientii care prezinta ameteli, vertij, tulburari de echilibru sau pierderi ale starii de cunostinta. Dar si la cei care au avut deja un accident vascular cerebral in antecedente. 

Aceasta poate detecta ateromatoza carotidiana in diferitele sale stadii de evolutie, de la ingrosarea peretelui vascular pana la placa de aterom fara stenoze semnificative sau chiar stenozele carotidiene semnificative. 

Ecografia Doppler de artere membre inferioare se recomanda la pacientii care prezinta dureri la nivelul membrelor inferioare la efort sau chiar si in repaus, senzatie de picioare reci sau la cei care au leziuni ulcerative la nivelul membrelor inferioare. 

Aceasta poate detecta ingustari, stenoze la nivelul vaselor, arterelor membrelor inferioare sau chiar obstructii totale la acest nivel. 

Ecografia Doppler venos membre inferioare se recomanda la pacientii care prezinta edeme la nivelul membrelor inferioare, marire de volum a unuia dintre membrelor inferioare, durere, ulceratii, senzatie de picioare grele.

Aceasta poate detecta insuficienta venoasa sau prezenta de cheaguri de sange la nivelul venelor, asa numita trombozavenoasa. Aceasta afectiune care poate fi fatala atunci cand nu este diagnosticata la timp.

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 544