Coronarografia pe intelesul tuturor

7 februarie 2022

Coronarografia este o procedura de diagnostic care se refera pacientilor cu afectiuni cardiace existente sau cu suspiciunea unei afectiuni cardiace.

Cand este indicata?

Principalele simptome ale pacientilor care au indicatie de coronarografie sunt durerea in piept, cu senzatia de arsura, apasare, care apare in repaus sau la efort, oboseala, senzatia de sufocare la efort, ametelile, palpitatiile, pierderea de cunostinta, sau modificari care apar la evaluarile non-invazive, cum ar fi electrocardiograma de repaus, electrocardiograma din timpul testului de efort, monitorizarea Holter de EKG in ambulator, sau modificare la ecografia cardiaca.

Cum se realizeaza?

Coronarografia se efectueaza cu pacientul fara ca acesta sa fi mancat inainte, in pozitie culcat, usor sedat daca este cazul. Dupa dezinfectia locului de abort vascular se aplica anestezie locala la nivelul pielii (de obicei pe mana), acolo unde se va realiza punctia arteriala. Dupa realizarea punctiei vasculare, se introduce un dispozitiv care se numeste teaca vasculara, care ajuta la avansarea cateterului prin artera. Cateterul este un tub fin, subtire, din material plastic, flexibil, cu diametrul de 1.8 – 2 mm, prin interiorul caruia se introduce subsanta de contrast. Cateterul este manipulat cu ajutorul razelor x, sub radioscopie, imaginile sunt proiectate pe un ecran si in acelasi timp inregistrate intr-o baza de date.

Ce informatii ne ofera coronarografia?

Prin coronarografie se evidentiaza locul de ingustare sau de blocare a arterelor coronare si severitatea acestei afectiuni.

Procedura arata daca arterele afectate pot fi tratate prin angioplastie, adica implantarea de stent, care este procedura de terapie a acestei boli, sau afectiunea este mai avansata si are nevoie de interventie chirurgicala realizandu-se by-pass aorto-coronarian, sau deocamdata pacientul nu are nevoie decat de tratament medicamentos si regim alimentar igieno-dietetic.

Odata cu efectuarea coronarografiei, se poate realiza si tratamentul bolii, adica procedura de angioplastie, care inseamna dilatarea zonei de ingustare de pe artera coronara si implantarea de stent.

Angioplastia se adreseaza majoritatea pacientilor care :

 • au diagnostice de cardiopatie ischemica
 • angina pectorala
 • care au suferit un infarct miocardic mai vechi sau mai recent
 • au arterele coronare afectate, cu depunere de grasime (ateroscleroza).

Cateterismul cardiac mai furnizeaza informatii despre anatomia cordului, a aspectului interior al cavitatilor, starea de functionare a valvelor cardiace. Pentru acest lucru, in timpul procedurii se mai determina presiunea si saturatia in oxigen a sangelui din cavitatile inimii sau din vasele mari ale corpului.

Riscurile coronarografiei

Coronarografia si cateterismul sunt proceduri medicale comune, dar ca in cazul oricarei manopere cardiace pot sa apara complicatii. Riscul complicatiilor este foarte mic. Pentru realizarea procedurii este obligatorie spitalizarea. Durata procedurii, cu tot cu pregatirea pacientului, este intre 15 si 30 de minute, iar dupa finalul procedurii este necesara supravegherea medicala pe o perioada de 12-24 de ore.

Programare CORONAROGRAFIE

Va puteti programa aici.

27 comentarii
 1. Zaharia spune:

  Bună ziua! Un bărbat în vârstă de 80 ani, cu creatinina mare-2,6, poate face coronografie? Va mulțumesc!

 2. Bucur Gheorghe spune:

  Bună ziua.. Va rog să-mi spuneți și mie cât costa o coronarografie cu toate analizele necesare..

  • clinicco spune:

   Buna ziua,

   Evaluarea pre-coronarografica (care include analiza dosarului medical, consult cardiologic si ecocardiografie) costa 380 de lei. Pentru pacientii asigurati, coronarografia este gratuita (cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist). In cazul in care este necesara internarea pacientului, se achita in plus 500 de lei pentru fiecare zi de spitalizare.
   Pentru detalii suplimentare nu ezitati sa ne contactati la 0268 44 55 44 sau 0733 008 195.
   Multa sanatate!

 3. Ema spune:

  Buna ziua,va rog frumos ,la cat timp se poate repeta coronarografia? Cu respect!

 4. Elena spune:

  Va rog sa-mi spuneti dacă in timpul coronografiei pacientul simte un oarecare disconfort sau durere in alunecarea dispozitivului pe vasele de sânge
  Va mulțumesc,

 5. maria gligor spune:

  buna ziua,
  va rog frumos sa-mi spuneti cat cost arteriografia pentru membrele inferioare (cu trimitere sau fara trimitere)pentru un pensionar,79 de ani.
  va multumesc!

  • Clinicco spune:

   Buna ziua doamna Gligor, va rugam sa sunati la numarul 0733 008 195 sau 0268 401 203, pentru a primi de la colegele noastre toate informatiile de care aveti nevoie.

 6. GLISCA MIHAELA spune:

  Sotul meu este pensionat pe caz de boala,cu infarct miocardic acut- trombolizat,interventia este gratuita?Si cat v.a costa ,in cazul lui.

  • Clinicco spune:

   Buna ziua doamna Glisca. Va rugam sa sunati la numarul 0733 008 195 sau 0268 401 203, pentru a primi de la colegele noastre toate informatiile de care aveti nevoie. Multa sanatate sotului dumneavoastra!

 7. ana spune:

  la cat timp pot repeta coronorografia? Prima a fost efectuata in 9 martie 2018.

  • Clinicco spune:

   Buna ziua, va rog sa luati legatura cu colegele noastre, care va pot oferi mai multe detalii in acest sens, la numarul de telefon: 0268 401203.

 8. Rodica spune:

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti costul unei coronarografie pentru un pacient care nu este abonatul dumneavoastra ,nu este din Brasov ,dar care are indicatia unui medic specialist si care poate sa isi ia si o trimitere de la medicul de familie. Multumesc!

  • Clinicco spune:

   Buna ziua. Coronarografia este gratuita, se achita evaluarea coronarografica 320 lei si 310 lei ziua de spitalizare.
   Pentru programare va rugam sa apelati numarul de telefon: 0268 445 544.

 9. LITA DAN spune:

  Va rog sa-mi comunicati,care este pretul pt.coronografiere,cat costa un stent de ultima generatie si cat ma costa toata spitalizarea…3 zile,banuiesc..tel.0725352351

  • Danila Florenta spune:

   Buna ziua,

   Pentru aceste informatii va rugam sa sunati la biroul internari (tel. 0733 008195).

   Multa sanatate,
   Echipa Clinicco.

 10. zerman angelo spune:

  buna ziua
  va rog un pret si o perioada de programare ,pentru o coronografie
  va multumesc

  • Claudia Pasca spune:

   Pretul coronarografiei este de 300 ron pentru o zi de spitalizare. Anterior veti efectua un consult precoronarografic care costa 230 ron.
   Pentru programare va rugam sa apelati numarul de telefon: 0268.445544
   Va multumim!
   Echipa Clinicco

 11. […] asigurati beneficiaza de procedura de coronarografie decontata de Casa de Asigurari de […]

 12. […] se efectueaza proceduri minim invazive pentru diagnosticarea si tratamentul afectiunilor inimii: coronarografie, arteriografie, angioplastie, endoprotezare de anervrism de aorta, dar si interventii precum […]

 13. […] identificarea si tratarea factorilor care cresc riscul procedurii. Pacientul planificat pentru coronarografie va fi evaluat in prin pas de un medic cardiolog. Aceasta evaluare include anamneza, examninarea […]

 14. Laura spune:

  Uite ce am gasit. Si-n Brasov e o clinica specializata petru inima. O alta opinie nu strica. Cum se mai simpte Marius?
  Va iubesc si va imbratisez cu drag si dor!

  • LITA DAN spune:

   Va rog sa-mi comunicati,care este pretul pt.coronografiere,cat costa un stent de ultima generatie si cat ma costa toata spitalizarea…3 zile,banuiesc..tel.0725352351