Coronarografia

Pregatirea si urmarirea pacientilor pentru procedura de coronarografie

Despre coronarografie cu Dr Costica Baba, Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov

Ce este coronarografia si cand este indicata?

Coronarografia este o procedura de diagnostic pentru pacientii cu boli cardiace sau cu suspiciune de boala cardiaca ce prezinta dureri in piept sau senzatia de sufocare la efort sau in repaus.

Cum se realizeaza?

Procedura se realizeaza cu pacientul pe nemancate, constient, dar usor sedat, in pozitie culcata.

Medicul aplica anestezie locala la nivelul pielii, acolo unde realizeaza punctia (la nivelul radacinei coapsei, la nivelul bratului sau al antebratului). Se introduce cateterul prin intermediul unei vene sau artere pana la nivel cardiac. Acest cateter asemanator unui tub subtire, fin, flexibil, cu diametrul de 2 mm se manipuleaza cu ajutorul radioscopiei. Pe acest cateter se introduce substanta de contrast pentru a face ca vasele de sange sau cavitatile inimii sa fie vizibile sub raze X, imaginile fiind inregistrate si proiectate pe un ecran in timpul procedurii.

Ce informatii ne ofera coronarografia?

Coronarografia evidentiaza locul de ingustare sau blocare a arterelor coronare, cele responsabile pentru durerea in piept. Majoritatea pacientilor care au suferit un infarct miocardic prezinta arterele coronare blocate partial sau complet.

Procedura ne poate arata daca arterele afectate pot fi tratate prin prin angioplastie, adica implantarea de stent sau prin chirurgie pe cord, realizandu-se by-pass aorto-coronarian, sau daca deocamdata pacientul nu are nevoie decat de tratament medicamentos si regim alimentar igieno-dietetic.

Odata cu efectuarea coronarografiei, se poate realiza si tratamentul bolii, adica procedura de angioplastie, care inseamna dilatarea zonei de ingustare de pe artera coronara si implantarea de stent. Majoritatea pacientilor care au diagnostice de cardiopatie ischemica, angina pectorala, care au suferit un infarct miocardic mai vechi sau mai recent, au arterele coronare afectate, cu depunere de grasime (ateroscleroza).

Cateterismul cardiac furnizeaza date despre anatomia cordului, aspectul interior al cavitatilor inimii, despre functionarea valvele cardiace. Pentru acest lucru determinandu-se si presiunea si saturatia de O2 in cavitatile cardiace si vasele de sange.

Riscurile coronarografiei

Coronarografia si cateterismul sunt proceduri medicale comune, dar ca in cazul oricarei  manopere cardiace pot sa apara complicatii, de la cele mai usoare pana la cele mai grave. Riscul complicatiilor este foarte mic, iar pentru realizarea procedurii este obligatorie spitalizarea. Durata procedurii, cu tot cu pregatirea pacientului, este intre 15 si 30 de minute, iar dupa finalul procedurii este necesara supravegherea medicala pe o perioada de 12-24 de ore.

  Solicită o programare

  Sau contactează-ne tu la numărul: 0728 628 792

  Descarca

  12 comentarii
  1. Stefanica Ancuta spune:

   Buna ziua ,
   Mama mea are recomandare pentru coronarografie .
   Va rog sa-mi spuneti , daca in timpul investigatiei se constata ca este necesar a se monta un stent , costurile cu dispozitivul si montarea stentului sunt decontate prin casa de asigurari ?
   Daca nu , care sunt costurile la dvs?

   Multumesc !

   • clinicco spune:

    Buna ziua,

    Anumite tipuri de stent sunt decontate de casa de sanatate, in limita fondurilor disponibile.
    Pretul stentului depinde de tipul acestuia. Pentru mai multe detalii va rugam sa luati legatura cu departamentul internari al spitalului nostru: 0733 008 195. Multa sanatate!

  2. Ulian Aurel spune:

   Am dureri in piept și durerea se duce la mâna stânga .Am fost internat la secția C1 Astra am făcut toate cele necesare dar nu-mi găsește nimic la inima . M-am externat zilele astea ,dar nu simt nici o schimbare ,durerile tot le am la fel și palpitații im special pe timpul nopții .Daca dorm o ora ,doua pe noapte trăiesc un coșmar . Va rog din suflet ajutați-mă cu un sfat ce a-și pute face .Va mulțumesc cu respect.

   • ClinICCO spune:

    Buna ziua,
    Recomandarea noastra este sa va indreptati catre o consulatie la un medic internist. Acesta va va trimite catre specialitatea necesara rezolvarii probelemei dvs. de sanatate.
    Exista posibilitatea efectuarii unui consult la un medic neurolog, pneumolog sau cardiolog.
    Va multumim!

  3. Buzea Lucica spune:

   Buna ziua ,as dori sa stiu pana cand aveti acest pret la coronarografie si daca pot s-o fac fara antecedente la inima ,dar cu bilet de trimitere de la medicul de familie,multumesc.

   • Danila Florenta spune:

    Buna ziua,

    Pretul pentru coronarografie in spitalizare de zi, cu bilet de trimitere, este 320 de lei incepand cu data de 15.11.2017.

    O zi buna,
    Echipa Clinicco

  4. Andreea Cristea spune:

   Buna seara

   Car sunt costurile pt un stent DES ? Casa de asigurari deconteaza o parte din costuri ?

   Multumesc

   • simona.baditoiu spune:

    Buna ziua,

    Pretul unui stent DES este de 7.500 lei la care se adauga costul unei zile de spitalizare de 300 lei/zi.
    Casa de Asigurari de Sanatate acopera costul coronarografiei.
    Pentru programare va rugam apelati numarul de telefon: 0268 44.55.44.

    Va multumim!
    Echipa Clinicco

  5. […] mers mai departe cu programul de coronagrafie gratuita pentru pacientii asigurati care au aceasta indicatie. Pacientii care doresc sa fie inclusi […]

  6. Hoho spune:

   Foarte interesant.

  7. […] coronarografie se evidentiaza locul de ingustare sau de blocare a arterelor coronare si severitatea acestei […]

  8. […] Coronarografia este necesara in cazul prezentei anginei pectorale care nu poate fi controlata medicamentos. Angina pectorala este senzatia de durere, arsura, in capul pieptului, in brate, in umeri – poate sa iradieze in barbie, poate sa iradieze in spate, este provocata in special de efort, de frig, de stres. Apare la eforturi initial mai mari, pe urma pragul de efort care declanseaza disconfortul pacientul este redus. Coronarografia se mai efectueaza preoperator, in cazul in care pacientul are alta problema cardiaca in afara cardiopatiei ischemice si necesita o interventie chirurgicala pe cord deschis. […]