Despre holter EKG cu dr Dragos Lupu – ce este, cand este indicat, cum se monteaza si ce informatii ofera

9 octombrie 2015

Una dintre investigatiile uzuale efectuate la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov este holterul EKG

Investigatia prin holter EKG evidentiaza ritmul cardiac pe o anumita perioada de timp, de obicei 24-48 de ore si ajuta la decelarea diferitelor tulburari de ritm. Pe intelesul tuturor, putem detecta ca inima nu bate bine, ca inima bate prea repede (tahiaritmie) sau prea incet (bradiaritmie).

Cand este indicat holterul ekg

Tahiaritmiile sunt diverse tulburari de ritm care pot aparea pe o monitorizare. De obicei investigatia se indica in cazul in care pacientii prezinta simptome sugestive de aritmii cardiace (sincopa – pierderea starii de constiinta, palpitatii). Folosim de asemenea aceasta investigatie cu holter EKG si pentru detectarea ischemiei silentioase, caz in care pacientul nu simte nimic dar de fapt survin modificari EKG fara nici un fel de simptom, lucru care poate fi detectat foarte bine pe holter. O alta aplicatie practica este in cazul bradiaritmiilor unde se poate pune indicatia de stimulator cardiac.

Cum se monteaza un holter EKG

Montarea holterului se realizeaza simplu, fara durere si presupune plasarea unor electrozi pe piele. Acestia sunt conectati la un aparat de dimensiunile unui telefon mobil care de obicei se agata dupa gat. Pacientul pleaca acasa cu aparatul montat iar acesta va monitoriza electrocardiograma pe perioada pe care este montat.

In momentul in care pacientul revine in clinica noastra se vor indeparta electrozii, iar aparatul se va atasa unui calculator, unde va putea fi vizionat traseul EKG inregistrat pe toata perioada.

Ce informatii ne ofera

Ca si interpretare a holterului EKG, acesta ne ofera o multitudine de informatii in legatura cu iscehmia miocardica silentioasa, bradiaritmiile sau tahiaritmiile (cum ar fi fibrilatia atriala sau tahicardiile ventriculare), informatii care ne ajuta in stabilirea tratamentului adecvat, fie el medicamentos, interventional sau chirurgical.

8 comentarii
 1. Nenciu Reli spune:

  Buna ziua,
  Fiului meu,in varsta de 42 de ani i s-a recomandat sa i se aplice un aparat Holter. Comunicati-mi,va rog, este interzis ca inainte cu o saptamana si o saptamana dupa, sa nu-si ia medicatia?
  Va rog mult, raspundeti-mi sa stiu daca este obligat sa nu ia medicatia in aceste perioade.
  Va multumesc din suflet. Reli Nenciu

 2. Lidia spune:

  Peste cateva zile trebuie sa fac monitorizarea cu holter dar folosesc si un apap ptr apnee in noaptea ce port holterul trebuie sa port si auto cpap ? Multumesc.

  • Clinicco spune:

   Buna ziua. Indicat este sa luati legatura cu medicul dvs cardiolog si sa ii adresati aceasta intrebare in mod direct intrucat acesta este cel mai in masura sa raspunda intrebarii dvs.

 3. Denisa spune:

  Bună ziua am un holter pus și din greșeală mi a ieșit furtunu de la el acum îmi apare doar ceasu

 4. Popa Claudia spune:

  Buna ziua.Imi puteti spune va rog cand este cel mai indicat sa mi se monteze un hotler ?
  Atunci cand sunt in concediu ori cand lucrez?
  Multumesc anticipat !

  • Claudia Pasca spune:

   Buna ziua,
   Cat timp este purtat aparatul Holter trebuie evitate zonele cu voltaj inalt, detectoarele de metale, dispozitivele magnetice, paturile sau pernele electrice. Desi unele aparate sunt rezistente la apa, este preferabil sa se evite contactul dispozitivului cu apa. Este foarte important faptul ca monitorizarea trebuie efectuata in conditiile cotidiene ale pacientului şi nu într-un mediu strain de activitatile zilnice ale acestuia care pot aduce factori de stress in plus (cabinetul medical, spitalul) sau in minus (repausul la pat, monitorizarea in zile de concediu, etc)
   Va multumim,
   Echipa Clinicco

 5. Stan ionuț daniel spune:

  Pot sa fumez in timp ce am holterul pus?