Gama completa de stimulatoare cardiace

Dr_Sorin_Micu

Peste 2000 de interventii de implant de stimulatoare si defibrilatoare cardiace, sisteme de resincronizare cardiaca

Activitatea permanenta a inimii este dirijata de comenzi electrice generate de asa-numitul sistem excitoconductor. Acest sistem complex, extins la toate nivelurile inimii, determina contractiile regulate ale cordului.

In anumite conditii, prin afectarea sistemului excitoconductor, comenzile pentru contractia inimii fie nu se formeaza, fie nu pot ajunge in intreaga inima.

Urmarile pot varia de la discomfort minor (ameteli, lipsa de aer, oboseala, somnolenta) pana la cel major (insuficienta cardiaca, pierderea cunostintei, moarte subita). Pentru acest gen de patologie, terapia medicamentoasa este exclusa. Singura solutie este implantul stimulatorului cardiac. Acesta stimuleaza electric inima, determinandu-i contractiile.

Stimulatorul asigura o frecventa minima de stimulare, dar nu poate opri ritmul propriu al inimii, daca acesta depaseste in anumite situatii/conditii frecventa minima programata a aparatului.

Exista stimulatoare speciale care pot interveni preventiv, dar si curativ in cazul tulburarilor de ritm atriale (cu precadere fibrilatia atriala este cea vizata) pentru a opri declansarea episoadelor de ritm rapid.

de8ani

Tipuri de stimulatoare cardiace

Sistemul de stimulare este format din stimulatorul in sine (avand marimea si forma aproximativa a unui ceas de mina), care este plasat subcutanat (sau submuscular) in zona umarului si din sondele de stimulare (in numar de 1-3, care sint niste conductori electrici speciali), ce fac legatura dintre stimulator si inima, urmand traseul venelor mari de la baza gitului.

Exista mai multe tipuri de stimulatoare (uni, bi si tricamerale), care se adapteaza atat tulburarii de ritm respective, cat si bolii pacientului vizat.

Altfel spus, in functie de tipul de aritmie cardiaca, fiecare bolnav beneficiaza de un anumit tip de stimulare cardiaca, iar aceasta corespondenta este sarcina medicului specialist in domeniu. Folosirea de stimulatoare cardiace necorelate cu patologia bolnavului poate avea urmari importante (sindrom de pacemaker, insuficienta cardiaca, fibrilatie atriala).

Cum decurge procedura de implant de stimulator cardiac

Procedura de implant decurge relativ simplu. In anestezie locala, se face o incizie de cativa centimetri in zona umarului (de obicei stang), se abordeaza una din venele locale (cefalica, axilara, subclavia) si se introduc cele 1-3 sonde in interiorul inimii, in locuri bine precizate (atriul drept, ventriculul drept, ventriculul stang).

Dupa verificarea unor parametri electrici specifici, se fixeaza sondele, se cupleaza stimulatorul si se inchide plaga. Durata procedurii este in medie de 1 ora. Pacientul poate sa se miste in orele urmatoare, iar a doua zi poate fi externat.

El urmeaza sa intre intr-un program complex de urmarire, care include interogari/programari ale aparatului la anumite intervale de timp (de obicei bianual), cu ajutorul unui computer special numit programator.

  Află costurile acestei proceduri

  Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 401 203

  7 comentarii
  1. […] la Spitalul de Cardiologie Clinicco: echipa de medici specialiști a implantat de curând primul stimulator cardiac cu funcție autoRMN. Este vorba despre un stimulator cardiac de ultimă generație, care permite […]

  2. […] timp. Odată diagnosticul pus, putem trece la tratamentul care se impune, de obicei fiind vorba de implanturi de stimulatoare cardiace  dar și terapie ablativă a tulburărilor de ritm, intervenții care se realizează în spitalul […]

  3. […] fenomen poate fi inlaturat prin implantul unui dispozitiv special din familia stimulatoarelor cardiace. Procedura in sine este la ora actuala cea mai complexa din gama implanturilor de dispozitive, dar […]

  4. […] arteriografie, angioplastie, endoprotezare de anervrism de aorta, dar si interventii precum implantul de stimulatoare, defibrilatoare cardiace si sisteme de […]

  5. […] Vodă, 77 ani, a venit astazi la spitalul nostru, la primul control dupa ce i s-a implantat un stimulator cardiac, in luna decembrie 2015, si a dorit sa ne multumeasca. Iata ce ne-a […]

  6. […] Tahiaritmiile sunt diverse tulburari de ritm care pot aparea pe o monitorizare. De obicei investigatia se indica in cazul in care pacientii prezinta simptome sugestive de aritmii cardiace (sincopa – pierderea starii de constiinta, palpitatii). Folosim de asemenea aceasta investigatie cu holter EKG si pentru detectarea ischemiei silentioase, caz in care pacientul nu simte nimic dar de fapt survin modificari EKG fara nici un fel de simptom, lucru care poate fi detectat foarte bine pe holter. O alta aplicatie practica este in cazul bradiaritmiilor unde se poate pune indicatia de stimulator cardiac. […]

  7. […] Blocuri de la nivelul nodului atrio-ventricular – blocurile atrio-ventriculare, ce reprezinta blocarea transmiterii impulsului electric de la nivelul atriilor la ventricule, care pot fi fara semnificatie clinica sau pot ajunge pana la blocurile complete, cu indicatie de implantare de stimulator cardiac. […]