Aflați mai multe despre afecțiunile care pot fi tratate de către medicii noștri specialiști la Clinicco Brasov, într-un mediu în care respectul și grija față de pacienți primează.
Calusuri vicioase (fracturi vindecate vicios)
Sunt fragmente osteocartilaginoase ce plutesc in interiorul genunchiului. Se manifesta prin blocaje, durere, pocnituri.
Este o artropatie cronica determinata de factori generali sau locali care produc modificari ale structurilor articulare, caracterizate din punct de vedere morfologic prin alterari distructive ale cartilajului articular, asociate cu leziuni ale tesutului osos. Este o boala cu etiologii multiple, care apare la persoanele de peste 40 ani, iar frecventa creste odata cu varsta si se dezvolta la ambele sexe.
DescarcaNecroza avasculara de cap femural stadiul IV, Poliartrita reumatoida, Pelvispondilita ankilozanta, Sechele de osteocondroza juvenila, Sechele dupa fractura de cotil sau luxatie traumatica coxofemurala, Displazie luxanta de sold in stadiul artrozic si, ca un aspect special, tumorile maligne ale extremitatii superioare de femur.
Deformare in flexie dorsala a falangei I, in flexie plantara a falangei II, in timp ce falanga distala ia o pozitie indiferenta sau in flexie cu hipercheratoza apicala.
Genu varum (deplasare a geunchiului in afara axului mecanic al membrului pelvin), genu valgum (axul mecanic al membrului pelvin trece in afara genunchiului si descrie un unghi mai mic fata de cel normal, genunchiul proeminand inauntru).
Este o leziune traumatica a aparatului capsulo-ligamentar al articulatiei genunchiului, care se produce printr-o miscare brusca si brutala, fiind sau nu insotita de leziunea meniscurilor articulare. Este pe locul doi ca si frecventa dupa entorsa de glezna, dar este considerata mai grava deoarece dezvolta leziuni complexe.
Colul femural reprezinta zona cuprinsa intre capul femural si regiunea pertrohanteriana. Este o afectiune intalnita cu frecventa la persoanele varstnice, in special femei care sufera de osteoporoza. Tratamentul recomandat in cazul fracturilor de col, este cel chirurgical.
Fracturi ale membrelor toracice si pelvine
Sunt frecvente din cauza pozitiei superficiale a claviculei, precum si a rolului de „tampon” intre membrul toracic si trunchi. Se produc atat prin mecanism indirect – cadere pe umar sau pe mana, cat si prin mecanism direct – lovire cu un corp contondent.
Sunt des intalnite la varsta activa (intre 30 si 60 de ani) si se produc fie prin mecanism direct (mai rar intalnite), fie prin mecanism indirect cum ar fi caderea de la inaltime.
Fracturile masivului trohanterian sunt polietiologice, cauzele care pot duce la caderi sau accidente fiind numeroase. La pacientii tineri, fracturile tind sa fie asociate cu traume de energie mare sau boli metastatice ale osului. In schimb, la varstnici, cauza principala este scaderea densitatii osoase, astfel incat fractura se poate produce dintr-o simpla cazatura.
Artroza de genunchi este o afectiune degenerativa localizata la nivelul genunchiului si se caracterizeaza prin uzura progresiva a cartilajului pana la disparitie in zonele de presiune maxima, evolutie dureroasa si impotenta functionala. Gonartroza este rezultatul unui dezechilibru functional intre rezistenta structurilor articulare si tensiunile exercitate asupra lor.
DescarcaAfectiune reprezentata de o artroza metatarso-falangiana a halucelui, fara a fi asociata cu devierea in abductie a halucelui.
Afectiune frecvent intalnita in cadrul patologiei piciorului si se caracterizeaza prin deviere inspre exterior a degetului mare.
DescarcaLuxatie si subluxatie recidivanta de umar – sindroamele de instabilitate si luxatie recidivanta sunt consecinta a traumatismelor capsulo-ligamentare sau oase ale umarului.
Luxatia traumatica a rotulei reprezinta deplasarea suprafetei articulare a rotulei in raport cu trohleea femurala, cauzata de un traumatism. In cele mai multe cazuri, mecanismul de producere este direct, prin lovirea rotulei dinspre intern spre extern.
Leziunea de cartilaj reprezinta distrugerea suprafetei cartilaginoase a articulatiei. Pierderea functiei cartilajului poate duce la o articulatie dureroasa si o mobilitate scazuta a acesteia.
Cunoscuta ca o afectiune a copilariei, este determinata de o dezvoltare necorespunzatoare a articulatiei soldului si depinde de numerosi factori.
Reprezinta iesirea capului femural din cavitatea cotiloidiana, in urma unui accident, de cele mai multe ori violent. De cele mai multe ori, luxatia este insotita de fractura de acetabul. In ambele cazuri, este necesar examenul radiologic. Se recomanda reducerea cat mai rapida dupa momentul producerii pentru a preveni complicatiile precoce si tardive, dar si pentru a obtine rezultate cat mai bune.
Se intalnesc frecvent la tineri, in conditiile accidentelor de munca sau de sport. Se produc prin caderi pe umar, insotite de contractura violenta a trapezului si sternocleidomastoidianului care disloca articulatia.
Se produc in urma unei caderi pe umar, cot sau mana, cu bratul in abductie si rotatie.
Necroza avasculara a capului femural nu este o simpla afectiune, ci un proces patologic localizat uni sau bilateral, lent sau rapid, care se considera ca apare in urma unei perturbari a circulatiei osului, destul de mare pentru a determina moartea celulelor osoase si medulare.
Reprezinta procese patologice consecutive unei tulburari de vascularizatie locala. Se localizeaza la o epifiza, apofiza sau os mic in totalitate si apar fie in perioada lor de crestere, fie cand osul este adult.
Reprezinta o complicatie tardiva a fracturii de col. Cauzele pseudartrozelor sunt legate de afectarea vascularizatiei capului si colului femural prin traumatism sau prin imperfectiuni ale tratamentului chirurgical.
Pseudartroze
Ruptura de menisc este cauzata de obicei, de o rotiere sau o rasucire rapida a genunchiului in timp ce acesta este indoit.
DescarcaSurvine preponderent la barbati si se produce in cursul unui efort sportiv minim pe un picior „neincalzit”, implicand accelerarea rapida sau decelerarea brusca. Aflati mai multe informaqtii despre ruptura de tendon Achilian din randurile acestui articol.
Este o afectiune destul de rar intalnita si necesita diagnosticare precoce si corectie chirurgicala. Se manifesta prin durere intensa la nivelul rotulei si imposibilitatea extensiei gambei.
Este des intalnita in randul persoanelor care practica sporturi de alergare si sarituri.
Este una dintre cele mai comune leziuni aparute la nivelul genunchiului. Apare dupa traumatisme din timpul unor activitati sportive sau pasi gresiti.
DescarcaLIP este cel mai puternic dintre cele doua ligamente incrucisate ale genunchiului. Rupturile LIP sunt mai rare si au o frecventa scazuta. De regula, au loc impreuna cu alte rupturi ligamentare si de tesuturi moi si se produc in urma unei lovituri la genunchi in timp ce acesta este indoit.
Tendinita reprezinta inflamarea sau umflarea tendoanelor din jurul genunchiului si este cauzata de o miscare brusca a articulatiei acestuia.
Inflamatii ale insertiilor pe os ale ligamentelor si tendoanelor
Se pot dezvolta din multitudinea de tesuturi ce intra in alcatuirea osului ca organ si pot fi atat maligne, cat si benigne. Sunt clasificate dupa mai multe criterii in functie de tesutul de origine, tipul histologic, aspectul radilogic si evolutia clinica.