Gonartroza

Genunchiul – cea mai mare articulatie a corpului omenesc

Genunchiul este reprezentat de regiunea articulara situata la jonctiunea coapsei cu gamba. Articulatia genunchiului uneste partea inferioara a femurului, cu partea superioara a tibiei si cu patela sau rotula.

Ligamentele – niste benzi puternice, elastice, care conecteaza oasele intre ele – garanteaza stabilitatea perfecta si forta acestei articulatii.

Genunchiul este o articulatie sinoviala in care extremitatile osului sunt acoperite cu cartilaj hialin foarte rezistent la uzura. El permite extremitatilor osoase sa alunece lin una peste cealalta. Articulatia este inconjurata si lubrifiata de o capsula cu fluid, reducandu-se frecarea oaselor, tot asa cum uleiul favorizeaza buna functionare a lantului unei biciclete.

Ce este gonartroza(artroza genunchiului)?

Cand cartilagiul genunchiului este foarte uzat, este vorba despre artroza genunchiului sau gonartroza. In conditii normale, acest cartilaj permite suprafetelor articulatiei sa alunece unele peste altele. Uzura incepe de obicei pe o portiune limitata a articulatiei si se extinde progresiv, uneori foarte lent, iar alteori in cateva luni.

Odata cu disparitia cartilagiului, zonele osoase se gasesc in contact direct. Osul avand acum suprafata rigida, acest lucru provoaca frecare in momentul miscarii genunchiului. Alunecarea elementelor articulatiei devine dificila. De-a lungul timpului, osul se deformeaza. Apar mici excrescente sub forma de ciocuri (osteofite) si blocheaza si mai mult articulatia.

Cauzele artrozei sunt multiple si sunt adeseori legate intre ele. Putem mentiona aici varsta, structura imperfecta a articulatiei, excesul ponderal, socurile, anumite maladii (maladii inflamatorii) etc.

Uzura intervine acolo unde articulatia este solicitata cel mai mult. In functie de forma piciorului, unul din elementele genunchiului suporta greutatea corpului mai mult decat celealte.

La majoritatea oamenilor, tibia are tendinta de a se deplasa spre interior, picioarele fiind mai mult sau mai putin arcuite (genu varum). Iata de ce artroza debuteaza de cele mai multe ori in zona din interiorul genunchiului (compartiment intern). Este mai putin frecvent ca artroza sa debuteze in exteriorul articulatiei (compartiment extern).

Acest lucru se intampla la persoanele a caror tibie se deplaseaza spre exterior (picioare in X sau genu valgum in limbaj medical).

A treia zona de alunecare (compartimentul exterior) sfarseste, de cele mai multe ori, prin a se uza de asemenea. Uneori, artroza debuteaza in aceasta zona (artroza femuro-patelara).

Cand toate cele trei zone sunt afectate, intregul genunchi este bolnav (artroza globala sau tricompartimentala).

Simptomatologia

Consecintele acestor modificari sunt:

  • Durerea localizata in articulatie. Dupa zona afectata predomina in fata, in interiorul sau in spatele genunchiului. Durerea este amplificata la stationarea indelungata in picioare, la mers, la urcatul si la coboratul scarilor si se calmeaza in repaus. In stadiile avansate durerea este prezenta si in repaus;
  • Tumefactia articulara (umflarea genunchiului);
  • Cracmentele articulare (pocnituri);
  • Rigiditatea genunchiului, care va evolua treptat (fals blocaj articular);
  • Instabilitatea articulara;
  • Scaderea tonusului muscular;
  • Dificultati in miscare, progresive, care pot ajunge pana la un disconfort considerabil in mers;
  • Cand mersul devine anormal, acest fapt vine sa perturbe celelalte articulatii care nu mai pot functiona corect (celalat genunchi, soldul, coloana vertebrala).

Evaluarea medicala

Pentru a cunoaste gravitatea cazului se folosesc indicatori precum:

  • Frecventa cu care se folosesc medicamente impotriva durerii;
  • Distanta care poate fi parcursa fara dureri;
  • Prezenta durerii in timpul noptii;
  • Gradul de afectare a calitatii vietii cotidiene.

Examenul radiografic permite examinarea partilor dure, osoase. Cartilagiul nu poate fi vazut. Studiul radiologic al acestei articulatii urmareste reducerea, pensarea spatiului articular, dezaxare femuro-tibiala, osteoscleroza subcondrala si osteofitozele marginale, formatiunile geodice.

Daca sunt necesare si alte investigatii pentru evaluarea calitatii cartilagiului si a osului, medicul specialist va propune aceste investigatii.

Tratament

Durerea si inflamatia articulara pot fi combatute cu ajutorul medicamentelor. Anumite medicamente condroprotectoare pot proteja cartilagiul si pot incetini evolutia artrozei. Realizarea unei infiltratii poate fi utila uneori.

Se realizeaza prin injectarea unui produs medicamentos in articulatie, pentru a suprima durerea in articulatie si in jurul acesteia. Pentru a se mentine elasticitatea si a se intretine muschii este utila recuperarea medicala.

Este utila combaterea obezitatii care mareste solicitarea mecanica. Contractura musculara se va combate medicamentos si prin procedee fizioterapice.

Tratamentul medicamentos si cel de recuperare pot fi de folos pentru o perioada de timp, dar nu impiedica evolutia artrozei, agravarea durerilor si rigiditatea genunchiului.

In functie de importanta si locul in care cartilagiul genunchilor este afectat, medicul ortoped poate recurge la diferite tipuri de operatie. Cand exista zone ale articulatiei neafectate este posibil un tratament chirurgical conservator (osteotomie) solutie favorabila pentru pacientii tineri.

Cand articulatia este prea distrusa, trebuie inlaturate zonele uzate ale cartilagiului si o parte sau totalitatea articulatiei trebuie inlocuita de un material artificial de aceeasi forma, realizandu-se artroplastia genunchiului (implantul protezei de genunchi).

Cand este necesara operatia?

Artroza genunchiului este o problema mecanica pe care medicamentele si recuperarea nu o pot vindeca. Aceasta boala impiedica buna functionare a articulatiei, lucru absolut esential pentru a merge normal.

Incepand cu un anumit stadiu al durerii si rigiditatii, dificultatile de miscare devin atat de mari incat este util sa se ia in considerare posibilitatea unei operatii. Fiecare pacient fiind diferit, acest stadiu variaza in functie de fiecare caz in parte.

Totul depinde de gradul de afectare determinat de artroza, de varsta dumneavoastra, modul de viata si ceea ce va doriti. Numai o discutie serioasa si complexa intre dumneavoastra si medic va poate permite sa luati decizia daca momentul operatiei a sosit.

    Solicită o programare

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 584

    15 comentarii
    1. Nalat Etelca spune:

      Bună ziua ,aș dori și eu o informație sufăr de gonartroză bilaterală genu vacum gradul 2 ,aș dori o protezare la clinica dumneavoastră și totodata mar interesa un preț orientativ cu costurile interventiei . Am 58 de ani , dupa radiografii si consult de specialitate nu este altă optiune decat protezare,specific ca am dureri mari si mersul este f greoi.Vă mulțumesc anticipat.

    2. vasile gheorghe spune:

      as dori sa tratez -gonartroza la ambi genunchi-cu ifiltratii -care ar fi costurile acestei proceduri. am 65ani -in urma cu 2 ani am facut injectii cu acid hialuronic care au ajutat circa 8 luni multumesc.

    3. Mariana spune:

      Buna ziua,

      Mama mea a fost diagnosticata cu „pensarea spatiului articular tibio femural medial”. Am rugamintea sa imi comunicati daca la clinica dumneavoastra se poate trata si aceasta problema.

    4. Paun Tudorel spune:

      Buna ziua . Am efectuat un RMN , am durere mare la soldul stâng , rezultatul la RMN este ; Coxatroza bilaterala. Modificări degenerative la nivelul labrumului acetabular stâng .
      Bursita anrero -inferioară Coxo-femurală stânga . Va rog dați-mi si mie un sfat ce pot face ? Mulțumesc aștept un răspuns

    5. Violeta Minca spune:

      Buna ziua! Sotul meu sufera de aproximativ o luna dureri puternice la genunchiul stang. primul consult a fost la medic neurologie care a recomandat RMN. Rezultatul indica condropatie retropatelara 1/3 medie grad III şi îngroşarea plicii sinoviale mediale bordata de lichid LIA, LCI, LIP, LCE integre, meniscuri cu aspect normal. Cu acest rezultat am mers la 4 medici ortopezi unde am primit recomandari diferite, gen operatie, kinetoterapie, injectare cu celule stem, tratament cu Rheumastop inclusiv opinia ca diagnosticul ar putea fi pus eronat. vârsta soţului este de 47 ani, 1,85m, 107 kg. Nu a făcut sport iar serviciul presupune muncă de birou, condus maşina dar şi mişcare uşoară. Există şi predispoziţie genetică probabil, mama lui suferă de dureri de glezne, coloana cervicală. A început tratament cu Rheumastop, kinetoterapie dar durerile devin mai mari şi sunt momente când nu are stabilitate pe picior . Deoarece nu avem un diagnostic clar şi tratamentul pentru această problemă de sănătate, vă rog să mă ajutaţi cu o programare pentru consultaţie. Dispun de CD-ul de la RMN .Vă mulţumesc!

    6. Elias Zilberstein spune:

      Buna seara,un tratament eficace pe caz de Gonartroza la genunchiul stang, pacient varsta 86 ani, cu bypass la iesirea din inima (an 2014), stare generala acceptabila, mai poate fi obtinut ? Cat timp ar solicita
      (cu spitalizare sau fara). Rog si oferta orientativa de cost.
      Astept raspunsul Dvs. cu stima, E Z

      • Claudia Pasca spune:

        Buna ziua,
        Va multumim ca ati apelat la serviciile oferite de Clinicco Ortopedie.
        Pentru a face recomandarea pentru tratamentul potrivit, este necesar sa ne trimiteti dosarul medical al pacientului (radiografii, scrisori medicale, bilete de externare, analize de laborator). Toate aceste informatii pot fi trimise catre adresa ortopedie@clinicco.ro .
        In urma evaluarii investigatiilor, vom reveni cu un raspuns.
        O zi frumoasa!

    7. BUGA IOAN (CAREI, JUD. SATU MARE) spune:

      Bună ziua.
      Am fost diagnosticat cu gonartroză avansată spațială articular Îngustat coxa-vara 3-4 grade bilaterale.
      mi s-a recomandat și administrat o infiltrație cu 6 injecții, 3stg+3dr de Synolin A-V,. + 7 zile câte o tabletă de ARCOXIA 90 mg comprimate filmate.
      am făcut un RMN la clinica Casa Rusu din Baia Mare unde mi s-a emis un CD, iar în scris printre altele mi s-a stabilit următoarea concluzie
      –GENUNCHI DREPT.
      -gonartroză cu defecte cartilaginoase
      -întinderi LIA, LIP
      -ruptură CPMI
      -întinderi LCM, LCL
      –-GENUNCHI STÂNG
      -gonartroză cu defecte cartilaginoase
      -întinderi LIA, LIP
      -ruptură CPMI cu impingement LCM
      As vrea să știu dacă aș putea fi programat la dl dr. Balint în următoarea săptămână sau ce să fac.
      vă mulțumesc pentru timpul acordat și aștept un răspuns pe adresa de mai de mai sus.
      HRISTOS A ÎNVIAT!!!

      • Claudia Pasca spune:

        Buna ziua,
        Va multumim ca ati apelat la serviciile oferite de Clinicco Ortopedie!
        Programarea dvs. a fost notata conform intelegerii telefonice.
        Va asteptam! O zi frumoasa!

    8. Ilie simina spune:

      Am fost diagnosticat cu gonartroza făcut RMN grad 1.Nu știu ce decizie sa I au.Sa mă operez sau sa fac injecție ,apoi tratament cu produse naturiste etc.oricum stiu ca operația e necesara dar nu știu dacă poate fi aminata .și în ce consta operația .

      • ClinICCO spune:

        Buna ziua,
        Va multumim ca ati apelat la serviciile oferite de Clinicco Ortopedie.
        Pentru a evalua cazul dvs. este necesar sa ne trimiteti investigatiile efectuate. In urma acestora va putem recomanda tratamentul potrivit.
        Documentele medicale pot fi trimise fie prin e-mail la adresa ortopedie@clinicco.ro, fie prin curier.
        O zi frumoasa!

    9. Tofan Stela spune:

      as vrea sa stiu daca rezolvati si probleme legate de nervul sciatic si gonartrza

      • Danila Florenta spune:

        Buna ziua,
        Va multumim ca ati apelat la serviciile oferite de Clinicco Ortopedie!
        In functie de stadiul in care se afla, atat gonartroza, cat si afectiunile nervului sciatic, pot fi tratate cu succes de catre specialistii nostri.
        Pentru indicatiile terapeutice potrivite, este necesar sa ne trimiteti documentele medicale pe care le detineti, fie prin e-mail la adresa ortopedie@clinicco.ro, fie prin curier la adresa str. Scolii nr. 8 Brasov.
        O zi frumoasa!

    10. […] Artroza este rezultatul unui dezechilibru functional intre rezistenta structurilor articulare si eforturile de presiune exercitate asupra lor. Daca afectiunea este determinata de factori genetici, atunci aceasta se numeste gonartroza primara. In cazul gonartrozelor secundare, principalul factor determinant sunt traumatismele. […]