Ruptura ligamentului incrucisat anterior

Anatomia genunchiului

Articulatiile in general, sunt constituite din totalitatea elementelor prin care oasele se unesc intre ele. Genunchiul, cea mai mare articulatie a corpului omenesc, este alcatuit din:

 • suprafete articulare, acoperite de cartilaj: capatul distal al femurului (epifiza); capatul proximal al tibiei si suprafata posterioara a rotulei;
 • mijloace de unire: capsula si ligamentele (colaterale medial si lateral, incrucisate anterior si posterior, patelar, etc);
 • meniscurile intern si extern, se situeaza intre suprafetele articulare fiind doua formatiuni fibrocartilaginoase. Rolullor este de a amortiza socurile si de stabilizare a genunchiului.

Articulatia genunchiului, una din cele mai mari articulatii ale corpului, este formata din 3 oase: femur, tibie si rotula. Toate acestea sunt stabilizate intre ele de 4 ligamente principale. Unul dintre cele mai importante este ligamentul incrucisat anterior (LIA). Situat intre condilii femurali, are o direcţie oblică pornind de pe aria intercondiliană anterioară a tibiei şi terminându-se pe condilul femural lateral.

Rolul principal al LIA este de a stabiliza articulatia genunchiului, opunandu-se translatiei anterioare a tibiei fata de femur, impiedicand astfel o miscare de „sertar” anterior al tibiei fata de femur. Odata rupt acesta ingusteaza plaja de miscari si activitati cotidiene.

Ruptura ligamentului incrucisat anterior

Ruptura ligamentului incrucisat anterior apare dupa traumatisme din timpul unor activitati sportive, caderi, pasi gresiti, atunci cand articulatia genunchiului este flectata sau in cazul unui contact dur.

Sporturile in care apare mai frecvent lezarea acestui ligament sunt cele ce presupun schimbari rapide de directie, opriri si alergari repetate sau aterizari din saritura, precum: fotbal, rugby, baschet, schi, gimnastica, arte martiale.
Odata cu inaintarea in varsta, rezistenta ligamentului incrucisat anterior scade, astfel incat lezarile acestui ligament apar mai usor la persoanele varstnice.

Leziune ligament incrucişat anterior - Simptome

In cazul unei leziuni acute a ligamentului incrucisat anterior simptomele sunt:

 • Auzul sau perceperea unui trosnet la nivelul genunchiului in timpul accidentarii
 • Tumefierea (umflarea) genunchiului
 • Durere cu limitarea miscarilor genunchiului
 • Instabilitate

In cateva saptamani aceste acuze dispar, persistand o instabilitate a genunchiului (genunchiul “fuge”) manifestata la miscari de torsiune, la schimbari de directie, la mers pe teren denivelat.

Diagnosticul este stabilit de catre medicul specialist ortoped pe baza examenului clinic si cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare (RMN) , care permite vizualizarea afectarilor ligamentare, ale tendoanelor, musculaturii sau a cartilajului articular.

Tratament

Tipul de tratament este ales de catre medic, in functie de gradul leziunii ligamentare, integritatea celorlalte structuri ale genunchiului, nivelul de activitate al pacientului, varsta acestuia, starea de sanatate generala si timpul scurs de la accidentare.

In cazul in care aceste leziuni necesita reconstructia ligamentelor se indica ligamentoplastia care este o interventie chirurgicala artroscopica minim invaziva.

  Solicită o programare

  Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 584

  3 comentarii
  1. Popescu Steliana spune:

   Bună ziua , unde vă pot trimite investigațiile ?

  2. Onisa Stefan spune:

   Buna ziua , am o ruptura de LIA la genunchiul stag de 5 sapt…la ce pret m-ar costa toata interventia chirurgicala , spitalizarea etc? avand in vedere ca sunt asigurat la casa de asig.OPSNAJ,fiind cadru M.A I. Va multumesc

   • ClinICCO spune:

    Buna ziua,
    Va multumim ca ati apelat la serviciile noastre.
    Pentru confirmarea diagnosticului, precum si pentru comunicarea costurilor, este necesar sa ne trimiteti investigatiile efectuate. Acestea vor fi expediate catre adresa ortopedie@clinicco.ro.
    O zi frumoasa!