Articulatiile in general, sunt constituite din totalitatea elementelor prin care oasele se unesc intre ele. Genunchiul, cea mai mare articulatie a corpului omenesc, este alcatuit din:
Articulatia genunchiului, una din cele mai mari articulatii ale corpului, este formata din 3 oase: femur, tibie si rotula. Toate acestea sunt stabilizate intre ele de 4 ligamente principale. Unul dintre cele mai importante este ligamentul incrucisat anterior (LIA). Situat intre condilii femurali, are o direcţie oblică pornind de pe aria intercondiliană anterioară a tibiei şi terminându-se pe condilul femural lateral.
Rolul principal al LIA este de a stabiliza articulatia genunchiului, opunandu-se translatiei anterioare a tibiei fata de femur, impiedicand astfel o miscare de „sertar” anterior al tibiei fata de femur. Odata rupt acesta ingusteaza plaja de miscari si activitati cotidiene.
Ruptura ligamentului incrucisat anterior apare dupa traumatisme din timpul unor activitati sportive, caderi, pasi gresiti, atunci cand articulatia genunchiului este flectata sau in cazul unui contact dur.
Sporturile in care apare mai frecvent lezarea acestui ligament sunt cele ce presupun schimbari rapide de directie, opriri si alergari repetate sau aterizari din saritura, precum: fotbal, rugby, baschet, schi, gimnastica, arte martiale.
Odata cu inaintarea in varsta, rezistenta ligamentului incrucisat anterior scade, astfel incat lezarile acestui ligament apar mai usor la persoanele varstnice.
In cazul unei leziuni acute a ligamentului incrucisat anterior simptomele sunt:
In cateva saptamani aceste acuze dispar, persistand o instabilitate a genunchiului (genunchiul “fuge”) manifestata la miscari de torsiune, la schimbari de directie, la mers pe teren denivelat.
Diagnosticul este stabilit de catre medicul specialist ortoped pe baza examenului clinic si cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare (RMN) , care permite vizualizarea afectarilor ligamentare, ale tendoanelor, musculaturii sau a cartilajului articular.
Tipul de tratament este ales de catre medic, in functie de gradul leziunii ligamentare, integritatea celorlalte structuri ale genunchiului, nivelul de activitate al pacientului, varsta acestuia, starea de sanatate generala si timpul scurs de la accidentare.
In cazul in care aceste leziuni necesita reconstructia ligamentelor se indica ligamentoplastia care este o interventie chirurgicala artroscopica minim invaziva.
Ruptura completa de bigament genuchi drept
Buna ziua
La rezultatul RMN SCRIE:
Concluzii: Moderata hidartroza. Ruptura LIA. Fisura corn posterior menisc intern – grad II-III. Peritendinita semimembranos si popliteu. Tendinita si peritendinita LCM.
Ce e de facut? Mulțumesc
Bună ziua , unde vă pot trimite investigațiile ?
Buna ziua , am o ruptura de LIA la genunchiul stag de 5 sapt…la ce pret m-ar costa toata interventia chirurgicala , spitalizarea etc? avand in vedere ca sunt asigurat la casa de asig.OPSNAJ,fiind cadru M.A I. Va multumesc
Buna ziua,
Va multumim ca ati apelat la serviciile noastre.
Pentru confirmarea diagnosticului, precum si pentru comunicarea costurilor, este necesar sa ne trimiteti investigatiile efectuate. Acestea vor fi expediate catre adresa ortopedie@clinicco.ro.
O zi frumoasa!
Bună ziua,am o ruptură de ligamente încrucișate la genunchiul stâng în proporție de 80%,cat ar costa intervenția și cat durează recuperarea?Multumesc frumos!