Ruptura de tendon Achilian

Afectiunile care pot afecta tendonul lui Achile se refera la tendinopatia achiliana ale cărei manifestări pot fi microfisuri (tendinoza) sau inflamatia tendonului (tendinita)  sau la ruptura partiala sau totala a tendonului.

Care sunt cauzele care conduc la ruptura tendonului lui Achile?

Tendonul lui Achile se poate degenera odata cu timpul devenind astfel predispus la diverse leziuni inclusiv rupturi. Acest tendon contribuie la flexia labei piciorului si la ridicarea pe varfurile picioarelor. De fapt, oamenii se bazeaza pe acest tendon la fiecare pas.

In general, rupturile apar la aproximativ 6 cm de punctul in care tendonul se leaga de osul calcaneu. Ruptura de tendon Achilian este mai des intalnita la cei care prezinta tendinita Achiliana. Anumite boli precum  diabetul si artrita si anumite medicamente pot creste de asemenea riscul de ruptura a tendonului Achilian.

Ruptura este mai frecventa la barbatii de varsta mijlocie, in timpul practicarii unor sporturi recreative cum ar fi tenisul, baschetul, badmintonul ori alte sporturi care implica sarituri rapide si repetate, pivotari, opriri si porniri bruste si alergare.

Alte cauze se refera la intinderea excesiva a tendonului in timpul unor activitati sportive ori la pasitul in gol.

De asemenea, o alta cauza poate fi caderea de la inaltime.

Care sunt factorii de risc care conduc la ruptura tendonului lui Achile?

Printre factorii de risc care pot conduce la aparitia rupturii tendonului lui Achile se numara:
- Varsta. Cea mai frecventa varsta la care apare ruptura de tendon Achilian este intre 30 si 40 de ani;
- Sexul. Ruptura tendonului Achililian este de cinci ori mai frecventa la barbati decat la femei;
- Obezitatea. Surplusul de kilograme pot creste stresul pus pe acest tendon.

Cum se manifestă ruptura de tendon Achilian?

Tendonul lui Achile este cel mai puternic tendon al corpului uman si face legatura intre muschii gambei si calcai. Daca va suprasolicitati tendonul acesta se poate rupe total sau partial. Ruptura totala este mai des intalnita decat cea partiala.

La ruptura de tendon Achilian se poate auzi un pocnet urmat imediat de o durere brusca, acuta, la nivelul tendonului. De asemenea, se pot resimti dureri ascutite si la nivelul calcaiului. Nu in ultimul rand, apare imposibilitatea de a calca cu acel picior, de a sta in picioare ori de a merge confortabil.

In cazul rupturii partiale este posibil ca durerea sa aiba o intensitate mai slaba comparativ cu cea de la ruptura totala de tendon, iar mobilitatea membrului si forta acestuia este apropiata de normal, nu se sesizeaza mari modificari.

Tratamentul cel mai des intalnit in cazul rupturii tendonului Achilian este cel chirurgical care uneste cele doua capete ale tendonului rupt denumit tenorafie tendon Achilian.

    Află costurile acestei proceduri

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 584