[VIDEO] Despre testul mesei inclinate (TILT test) cu dr. Sanziana Barbulescu

6 ianuarie 2016

Ce este testul mesei inclinate sau TILT test si cand este el recomandat?

Testul mesei inclinate sau TILT test, procedura mai putin cunoscuta printre pacienti, este folosit pentru investigarea pacientilor cu sincope vaso-vagale. Sincopa reprezinta pierderea tranzitorie, de scurta durata, a constientei si cu o recuperare completa si spontana. Ea reprezinta de multe ori o problema de diagnostic, avand etiologii multiple, precum cardiace, vasculare, neurologice sau metabolice.

Numarul pacientilor cu sincopa este mare. Se apreciaza ca aproximativ 35% dintre persoane au cel putin un episod sincopal in cursul vietii. Sincopa reflexa reprezinta cea mai frecventa cauza si aici isi regaseste locul testul mesei inclinate. Aceasta tehnica este simpla, bine tolerata si nu prezinta riscuri.

Cum se efectueaza testul mesei inclinate sau TILT testul?

Pacientul este pozitionat pe o masa inclinata la aproximativ 60-80 de grade, dupa ce a fost securizat in prealabil, cu ajutorul unor benzi de sustinere. Sunt permanent monitorizate pe parcursul testului traseul electrocardiografic si tensiunea arteriala si, bineinteles, testul se efectueaza sub supravegherea stricta a medicului cardiolog.

Proceura dureaza 20-45 de minute si este pozitiva daca apare sincopa. Uneori se poate administra pentru provocare nitroglicerina sublingual. Acest test este cu atat mai semnificativ daca reproduce simptomele care apar spontan. Sincopa poate sa apara in contextul scaderii tensiunii arteriale, a frecventei cardiace sau prin asocierea ambelor mecanisme.

3 comentarii
  1. Braileanu Ecaterina spune:

    Buna seara! Va rog se poatea face testul mesei inclinate pentru o adolescenta de 15 ani si 10 luni. Cand ar putea fi programat si cat costa? Multumesc. Cu stima, Ecaterina Braileanu

  2. […] impune o evaluare complexa ulterioara, prin masuri specifice, cum ar fi spre exemplu testul mesei inclinate (TILT), practicat in mod curent in spitalul de cardiologie Clinicco, putand sa mearga pana la evaluari […]