[VIDEO] Despre studiul electrofiziologic cu Prof. Univ. Dr. Habil. Diana Țînț
Ce este studiul electrofiziologic, cand este indicat, ce informatii ne ofera?
Studiul electrofiziologic este o procedura de diagnostic. Diagnosticul tulburararilor de ritm si de conducere se poate face uneori cu dificultate, pentru ca electrocardiograma si celelalte investigatii neinvazive nu ne ofera toate informatiile necesare. Cu ajutorul studiului electrofiziologic putem studia fenomenele electrice din interiorul inimii, putem pune diagnosticul sau putem evidentia anumite tulburari ale conducerii impulsului sau anumite tulburari de ritm, acest lucru folosindu-ne fie la carcaterizarea mai exacta a bolii respective, fie in vederea aprecierii prognosticului vital al pacientului, fie in vederea alegerii unei terapii curative, care poate sa fie ablatia sau implantarea unui dispozitiv.
Cum se desfasoara?
Studiul electrofiziologic este o procedura interventionala, se face in anestezie locala, nu avem nevoie de anestezie generala. Cu alte cuvinte, pacientul nu este adormit, dimpotriva ne este foarte util sa comunicam cu pacientul in timpul procedurii. Pentru aceasta procedura se punctioneaza vena femurala, deci e ca o injectie facuta cu anestezie locala la nivelul venei femurale si/ sau arterei in functie de caz. Se introduc niste teci iar prin aceste teci introducem in inima niste catetere. Aceste catetere sunt in fapt niste furtunase care au niste electrozi care ne permit sa culegem informatii despre activitatea electrica a inimii. In cadrul studiului electrofiziologic se deruleaza anumite protocoale de stimulare, cu alte cuvinte facem inima sa bata dupa anumite protocoale bine stabilite, scopul final fiind acela de a induce tulburarea de ritm, pe care noi cateodata nu o putem vedea, nu o putem obiectiva. Pacientul are palpitatii, simte ca inima nu bate bine…pana vine la doctor nu mai vedem nimic pe electrocardiograma de suprafata. Si atunci, in momentul in care am indus aritmia, ii putem studia mecanismul si putem gasi modalitatea de diagnostic pentru a o putea vindeca. Aceasta este valabil in cazul tulburarilor de ritm.
In cazul ritmurilor rare, putem sa studiem cu ajutorul acestor catetere si a manevrelor de stimulare. Putem localiza unde este defectul de conducere al impulsului si sa apreciem daca pacientul are nevoie sau nu de implantul unui dispozitiv.
In functie de intervalul de timp de care avem nevoie ca sa inducem tulburarea de ritm, studiul electrofiziologic poate sa dureze intre o jumatate de ora si o ora si jumatate. In cazul in care s-a facut doar punctia venoasa se aplica un pansament si pacientul se poate mobiliza, deci se poate da jos din pat dupa patru ore si in general a doua zi este acasa.
Riscuri studiu electrofiziologic
Complicatiile aferente procedurii nu sunt majore, pot fi complicatii la locul punctiei si foarte rar complicatii la nivelul cordului care in general pot fi remediate si, un lucru important, Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov are toate facilitatile de a remedia aceste complicatii in cazul in care ele apar.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct
[…] curent in spitalul de cardiologie Clinicco, putand sa mearga pana la evaluari complexe, cum ar fi studiul electrofiziologic, in situatiile amenintatoare de viata, studiu care, de asemenea, trebuie sa se imbine cu evaluarea […]