Vacanta la cort – cum previi situatiile neprevazute departe de casa

16 iunie 2017

Vara isi intra incet, incet in drepturi, iar noi ne gandim tot mai mult la vacanta. Unii prefera marea, altii muntele si mai toti am experimentat, macar o data, vacanta la cort.

cliff-clouds-countryside-939711

Vacanta la cort este o modalitate distractiva si la indemana de a petrece timpul cu familia si prietenii, in mijlocul naturii.  Dar atunci cand mergi cu copiii, siguranta este pe primul loc. Iata cateva sfaturi pentru situatiile in care se intampla ceva neprevazut si te afli in zone in care nu ai nici macar semnal la telefon.

  • Ca prima regula, ar fi de preferat sa amanati excursiile cu cortul pana cand copiii implinesc macar 3-4 ani. Stim ca amintirile frumoase va fac sa uitati pericolele din natura, insa copiii trebuie supravegheati cu mai multa atentie decat la locul de joaca din centrul orasului. Pentru ei, fiecare carare, fiecare scorbura, scoica sau val mai involburat reprezinta o atractie, dar asta nu inseamna ca nu se pot trezi pusi in situatii mai putin placute sau chiar periculoase.
  • Daca itinerariul pe care vi l-ati propus va duce si in zone in care banuiti ca nu aveti semnal la telefon, ar fi indicat sa va procurati o statie radio sau o statie de emisie-receptie (walkie-talkie) cu bataie lunga. Se pot inchiria (de la 25 lei/zi) sau se pot cumpara (de la 180 lei cu raza de comunicare de 10km) si unele se incarca solar.
  • Un alt factor important de avut in vedere este vremea. Perioada ideala pentru o vacanta la cort, la mare este de la jumatatea lunii mai pana la jumatatea lunii iunie. Puteti alege si sfarsitul verii, cand razele soarelui sunt mai putin puternice. Lunile propice pentru camparea in regiunile montane sunt iulie si august. In aceasta perioada ploile nu mai sunt atat de dese si de abundente. Chiar si atunci, este de preferat camparea in apropierea unei cabane.
  • Chiar daca mergeti cu cortul vara, camparea la altitudini mai mari presupune temperaturi mult mai scazute decat ati crede. Senzatia de frig e si mai accentuata daca ati fost surprinsi de ploaie si aveti hainele umede. Va recomandam sa puneti in bagaje haine impermeabile, care pot fi purtate in straturi (jerseu, vesta, geaca) si paturi.
  • Daca aveti o cantitate limitata de bagaje pe care o puteti duce cu voi, ar fi bine sa va limitati la lucrurile esentiale. Apa si mancarea sunt prioritare pentru ca joaca un rol extrem de important.  Previn deshidratarea, oboseala, fluctuatiile de glicemie si schimbarile de dispozitie cauzate de foame.
  • Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este expunerea. Asigurati-va ca pielea e protejata de expunerea la soare, alergeni si insecte. Puneti in bagaje lotiune de protectie solara, un spray contra insectelor si aplicati-le de cateva ori pe zi, mai ales daca transpirati excesiv sau inotati. Ar fi o idee buna sa aveti si un produs antialergic, in caz ca intrati in contact cu plante precum iedera otravitoare sau urzica.
  • Cand va deplasati pe teren necunoscut, denivelarile pot provoca entorse, luxatii sau chiar fracturi. Asigurati-va ca aveti in bagaj tifon, bandaje, fase medicale, leucoplast, apa oxigenata si creme cu antibiotic pe baza de bacitracina. Pentru imobilizarea zonei afectate puteti improviza atele din crengi sau chiar un ziar sau o revista facuta sul. E important sa ridicati zona respectiva si sa o mentineti suspendata folosind obiecte de imbracaminte, la nevoie. In situatii mai grave, va recomandam sa va intrerupeti excursia si sa apelati la cea mai apropiata unitate medicala.

Daca v-ati pregatit deja bagajul si ati tinut cont si de recomandarile noastre, nu va mai ramane altceva de facut decat sa alegeti trasee cat mai frumoase cu rauri, lacuri, cascade, izvoare si privelisti de neuitat. Drumetie placuta!