Testul mesei înclinate – testul TILT
Ce este testul mesei înclinate sau TILT test și când este el recomandat?
Testul mesei inclinate, cunoscut și sub numele de testul TILT, este o procedură medicală utilizată pentru a evalua și diagnostica tulburările legate de controlul ortostatic al presiunii arteriale și de reglarea circulației sanguine în poziția verticală a corpului. Acest test este adesea folosit pentru a investiga sincopele (pierderi temporare de conștiență) și alte simptome asociate cu modificările bruște ale poziției corpului.
- Sincopa cardiacă este situația în care pacientul își pierde conștiența pentru o scurtă perioadă de timp, cel mai adesea prăbușindu-se, urmând să o recupereze spontan. Ea apare pe fondul întreruperii sau diminuării circulației la nivel cerebral și poate fi cauzată fie de situații benigne (care nu pun viața în pericol), fie de situații maligne (ce pot fi preambulul morții subite cardiace).
Procedura constă în așezarea pacientului pe o masă specială care poate fi înclinată la aproximativ 60-80 de grade.. În timpul testului, se măsoară continuu tensiunea arterială, frecvența cardiacă și, uneori, alti parametri fiziologici. Pacientul este inițial așezat în poziție orizontală și apoi masă este gradual înclinată pentru a simula trecerea de la poziția culcat la cea în picioare.
Durata testului mesei inclinate poate varia în funcție de protocolul specific folosit de medicul sau specialistul care îl administrează, precum și de reacțiile individuale ale pacientului.
În general, testul poate dura între 20 de minute și 45 de minute.
Iată cum poate decurge în mod obișnuit:
- Pacientul este așezat inițial pe masa inclinată în poziție orizontală. Se iau măsurătorile de bază ale tensiunii arteriale, frecvenței cardiace și a altor parametri fiziologici.
- Masa este înclinată treptat în poziție verticală sau semiverticală pentru a simula trecerea de la poziția culcată la cea în picioare. Această fază poate dura aproximativ 20-30 de minute.
- Pe tot parcursul testului, parametrii vitali ai pacientului sunt monitorizați în mod continuu pentru a observa eventualele schimbări semnificative.
- La finalul testului, masa poate fi adusă înapoi în poziția orizontală, iar parametrii vitali pot fi monitorizați în continuare pentru a observa recuperarea și eventuala apariție a simptomelor.
Este important să menționați orice simptome sau senzații neobișnuite pe care le experimentați în timpul testului, precum amețeli, senzație de leșin, paloare sau slăbiciune. Aceste informații ajută medicul să facă o evaluare completă și să stabilească un diagnostic adecvat.
Scopul testului este de a observa reacția sistemului cardiovascular la schimbările de poziție și de a identifica eventualele probleme în reglarea presiunii arteriale și a circulației sanguine în condiții de ortostatism (în picioare). Această evaluare poate ajuta la diagnosticarea tulburărilor cum ar fi sindromul de hipotensiune ortostatică, care poate cauza amețeli și pierderi temporare de conștiență atunci când o persoană trece rapid de la poziția culcată sau așezată la cea în picioare. Acesta se desfășoară sub supravegherea strictă a medicului cardiolog.
Spitalul Clinicco Brașov oferă serviciul de testare TILT în cadrul unității sale, efectuat de Dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale și șef al Departamentului de Electrofiziologie și Dispozitive Implantabile.
Pentru detalii suplimentare, solicitați o programare la numărul: 0268 445544.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct