Terapia infecțiilor de stimulatoare și defibrilatoare

13 februarie 2024

În ultimii 15 ani, numărul anual de implantări în lume a ajuns la aproximativ 1,5 milioane (asta însemnând o creștere cu aproape 100%), însă numărul infecțiilor a crescut cu 210%, ceea ce înseamnă că numărul infecțiilor s-a dublat. Această dublare a numărului de infecții se datorează în parte numărului crescut de pacienți cu diverse boli, comorbidități, vârsta și rata de supraviețuire crescute, precum și utilizării tot mai frecvente a dispozitivelor complexe și foarte complexe, și înlocuirii acestora frecvent.

Din acest motiv, principalele preocupări ale medicilor care efectuează implantări de stimulatoare și defibrilatoare sunt aprecierea riscului de infectare, cu o incidență întâlnită la nivel global de 1-4%. Constatăm că acest număr nu este deloc mic (există o serie de factori legați de pacient: febră înainte de implantare, tulburări cutanate, anticoagulante orale; factori legați de procedură: procedură prelungită, hematom, procedură anterioară, implantator neexperimentat; factori legați de dispozitiv: buzunar).

În situațiile cu risc crescut de infectare, medicii de la Clinicco utilizează în mod curent o anvelopă de protecție antimicrobiană (antibiotică). Această anvelopă nu previne infecția în totalitate, ci doar scade riscul acesteia la aproximativ jumătate, ceea ce reprezintă un procent semnificativ, dar nu suficient.

 Orice tip de infecție presupune automat infectarea aparatului și, în timp, a sondelor. Indicația generală este cea de extragere; dacă nu se extrag (aparatul și sondele), infecția nu se vindecă. De aceea, orice încercare de a trata infecția cu antibiotice după ce s-a produs infectarea este, în general, nereușită. Chiar și atunci când se administrează antibiotice specifice pentru microbul respectiv, infecția nu dispare, singura soluție rămâne extragerea dispozitivului și a sondelor.

Cel mai frecvent motiv pentru care este necesară extragerea sondei este acela că s-a dezvoltat o infecție pe dispozitiv sau pe sonde.

 Procedura de extragere a sondelor este o procedură complexă, reprezentând un alt domeniu de activitate. Acesta este motivul pentru care extragerea de sonde necesită expertiză adecvată, materiale și instrumente specifice, precum și un context particular.

De aceea, nu toate spitalele în care se implantează dispozitive medicale implantabile sunt apte să efectueze și extragerea acestora. Această procedură presupune existența unui centru specializat pentru extrageri.

Un alt motiv întâlnit tot mai frecvent pentru extragerea sondelor este situația în care acestea se rup sau nu mai funcționează corect, în special în cazul în care aceste sonde sunt vitale (defibrilatoare, pacienți dependenți de stimulator). În aceste cazuri, este obligatorie plasarea imediată a unor noi sonde, ceea ce poate presupune extragerea celor disfuncționale.

De reținut: Orice modificare a aspectului plăgii poate atrage suspiciunea unei infecții (înroșire, durere, puroi, subfebrilitate nejustificată, subțierea pielii, aparat/sonde vizibile). Se recomandă să mergeți cât mai curând posibil la medicul curant sau în centrul unde s-a făcut implantul.

Spitalul Clinicco Brașov oferă posibilitatea de extragere de sonde în cadrul unității sale alături de Dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, șef departament electrofiziologie și dispozitive implantabile.

Pentru detalii suplimentare, solicitați o programare la numărul: 0728.628.792.

2 comentarii
  1. Botezatu Luminita spune:

    O echipa extraordinara,profesionisti,sufletisti!Totul la superlativ!.Multumesc pentru ca existati!

  2. COVALIU MARILENA spune:

    Multumesc ptr.că existați!