Rolul Aspirinei in preventia bolilor cardiovasculare
Aspirina este cel mai utilizat medicament in preventia bolilor cardiovasculare, eficienta ei fiind dovedita in numeroase studii clinice de-a lungul timpului.
Cercetarile in ceea ce priveste efectul aspirinei au demonstrat o reducere a riscului accidentelor vasculare si un beneficiu urias in preventia primara a infarctului miocardic non fatal, avand efecte reduse insa in ceea ce priveste preventia evenimentelor vasculare fatale.
Aspirina, in doze mici, va poate salva viata
O analiza facuta in urma a 16 cazuri clinice de preventie secundara la pacientii cu infarct miocardic vechi, accident vascular sau atac ischemic tranzitor a demonstrat ca aspirina in doze mici este eficienta in reducerea cu o cincime a complicatiilor evenimentelor cardiovasculare.
Acest lucru inseamna, in cifre, o reducere cu aproximativ 10 – 20 de cazuri la 1000 de pacienti care au suferit evenimente cardiovasculare non-fatale.
Indicatii ale aspirinei
Dr. Costica Baba, medic specialist cardiolog, medic primar internist la Clinicco Brasov, spune ca: “Desi aspirina creste riscul sangerarilor extracraniene, in special cele digestive, complicatiile produse de administrarea in doze mici sunt reduse, depinzand de varsta si de sex.”
Dupa finalizarea a cel putin 9 studii clinice, in care au fost recrutati 100.000 de oameni, si urmariti timp de 6 ani, mai multe autoritati de reglementare a medicamentelor nu au aprobat aspirina ca principala metoda de preventie in bolile cardiovasculare.
Cu toate acestea, Colegiul American al Medicilor de Torace recomanda folosirea aspirinei de catre persoanele cu varsta de peste 50 de ani, care nu prezinta simptome ale unor boli cardiovasculare.
In acelasi timp, recomandarile europene din 2012 interzic administrarea aspirinei in preventia bolilor de inima din cauza riscului crescut de sangerare majora.
Aspirina poate preveni bolile de inima si cancerul
In cel mai recent studiu care dovedeste beneficiile aspirinei, expertii sustin ca o doza zilnica de aspirina, timp de 10 ani, ar putea fi cel mai important lucru pe care il putem face pentru a reduce rata cancerului, dupa renuntarea la fumat si scaderea in greutate.
Asadar, beneficiile aspirinei, atat in preventia bolilor cardiovasculare, cat si in preventia cancerului, sunt sustinute de anumiti specialisti in domeniu, care, in functie de factorii de risc si de istoricul pacientilor, pot recomanda aspirina in prevenirea bolilor cardiovasculare, in lipsa unor concluzii concrete ale studiilor de specialitate.
Bineinteles, aceasta recomandare se face individual, doar de catre medicul specialist, dupa o analiza completa a starii de sanatate a pacientului, cu atat mai mult cu cat, in urma unor studii, intreruperea administrarii de doze mici de aspirina a fost asociata cu o crestere de 40% a riscului relativ de accident vascular cerebral si infarct miocardic, in comparatie cu continuarea terapiei.
Aflati si dvs. daca aspirina va poate imbunatati calitatea vietii, programand o consulatie la specialistii Spitalului de cardiologie Clinicco Brasov.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct