Reteta de vineri. Tarta cu mere

18 martie 2016

Tarta cu mere

Intotdeauna sfatuim pacientii pentru un stil de viata sanatos, atat in privinta alimentatiei cat si a miscarii sau renuntarii la fumat. Prin rubrica Reteta de vineri , ne propunem sa ne implicam dincolo de sfaturi, sa va ajutam cu idei practice in bucatarie, sa aratam ca a manca sanatos nu inseamna nicidecum a renunta la mancarea gustoasa. In acest sens, ne dorim sa atragem alaturi de noi oameni buni si pasionati de bucatarie, care sa ne ajute cu idei de retete. Astazi, o reteta marca Ce stie Ina sa faca.

Au englezii o vorba “An apple a day, keeps the doctor away”, nu stiu voua …. dar mie englezii imi plac asa ca am plecat urechea la ce spun ei si am mai citit una alta despre zicala asta a lor. Ce sa vezi?! Merele, atat de la indemana noastra tot anul, au niste beneficii incredibile pentru sanatate. Va enumar doar cateva, lasandu-va, sper, cu pofta de a studia in continuare.

  • Pectina ajuta la reglarea tranzitului intestinal, la eliminarea metalelor grele din corp, la stabilizarea nivelului de zaharuri si a tensiunii arteriale
  • Merele contin vitamina A si E, dar si betacaroten, Vitamina C responsabila pentru mentinerea unei stari generale de sanatate
  • Contin de asemenea Magneziu si Acid folic
  • Statine naturale care lupta impotriva “colesterolului rau”

Din dragoste de dulciuri sanatoase am tot facut teste si am ajuns la o alchimie strasnica pe care imi doresc azi sa v-o impartasesc. O tarta cu mere care nu numai ca nu va va dauna cu nimic, dar mai mult decat atat, chiar aduce beneficii sanatatii. Micul meu critic gastronomic, il vom numi in continuare dl T, este plin de incantare de fiecare data cand aceasta crusta crocanta si plina de savoare poposeste in farfuriile noastre spre a fi umpluta cu crema gelatinoasa si savuroasa a carei vedeta este marul. Copiii sunt mereu sinceri si un “Mmmmmm!” venit din gura domnului T, face foarte mult, iar tarta asta ii scoate “mmmm” dupa “mmmm” din gurita pofticioasa.

Imi doresc sa va fi facut o pofta nebuna de a gusta aceste tarte!

Tarta cu mere

Ingrediente necesare

Blat:
– 250g fulgi de ovaz
– 50g fulgi de cocos
– 1 praf de copt fara aluminiu si adaosuri nesanatoase
– 2 banane mari
Umplutura:
– 70g perle de tapioca
– 300ml apa
– 250g mere curatate
– 70g curmale
– 30g stafide
– vanilie
– scortisoara

Mod de preparare:
Cu ajutorul rasnitei de cafea sau a unui robot puternic macinam fulgii de ovaz si cei de cocos pana la o consistenta de faina fina, dupa care ii adaugam in robot impreuna cu praful de copt si mixam cateva secunde, apoi adaugam bananele si mixam pana obtinem un aluat tare dar modelabil, ca cel de tarta. Intindem aluatul cu facaletul folosind pentru tapetat si intins faina de ovaz. Punem aluatul in tava dorita (eu am folosit o tava patrata cu pereti detasabili cu latura de 23 cm). Aluatul trebuie sa urce pe peretii tavii (avem nevoie de un „cosulet” care sa tina in el umplutura). Spalam si lasam la inmuiat perlele de tapioca pentru 1 ora. Punem la fiert perlele de tapioca impreuna cu curmalele, stafidele si  apa amestecand des. Cand perlele sunt aproape translucide adugam merele taiate cubulete, scortisoara si vanilia si mai lasam la fiert pana se inmoaie merele amestecand in continuare des. Turnam umplutura si dam la cuptor aprox 20minute, pana cand marginile vizibile ale aluatului devin maronii.
Tarta se taie cand e rece.
Daca vi se pare insuficient de dulce se poate servi cu miere sau puteti suplimenta cantitatea de curmale.

Pofta buna !

Ce_Stie_Ina_Sa_Faca

Sa va fie pofta de sanatate!

Cu drag, Ina de la Ce Stie Ina Sa Faca

Ma gasiti pe CeStieInaSaFaca.com sau pe pagina de Facebook.