Reteta de Vinerea…Mare. O altfel de pasca

14 aprilie 2017

2

Asa cum pasca nu poate fi inlocuita de nimic, la fel si cozonacul, sarmalele ori drobul de miel.

Cred insa ca este totusi loc si pentru variante dulci care sa includa branza, ou, lapte, smantana, putin zahar si ceva in plus. Asadar, de nu stati extraordinar la capitolul aluat dospit (sau nu vreti sa incercati reteta de cozonac propusa de mine anul trecut) va propun o altfel de “pasca” care, in locul aluatului pufos, are un blat crocant facut din biscuiti digestivi cu putin unt.

O forma de tort cu diametrul de 19 cm si fund detasabil va acomoda perfect cele 12 portii care vor fi gata inainte sa va dati seama.

Pentru blat avem nevoie de 170 g biscuiti digestivi (cu tarate de ovaz), 80 g de unt rece si 1 albus de ou. Albusul se poate inlocui daca nu va este la indemana cu putina apa rece, o lingura, 2 maxim.

Acestea se amesteca bine intr-un robot de bucatarie ori intr-o punga, ajutandu-ne de un facalet pentru a zdrobi bine biscuitii si a-i omogeniza cu untul. Un praf de sare nu a stricat niciodata. Adaugam albusul ori lingura de apa rece si amestecam bine. Dupa ce este compozitia gata, o punem frumos in forma de tort imbracata la baza cu hartie de copt. Ne ajutam de o lingura pentru a nivela continutul si a apasa atat cat sa vedem ca nu sunt gauri ori crapaturi. De aveti lamaia/limeta (lime) la indemana, spalata bine cu bicarbonat de sodiu si apa fierbinte pentru a indeparta ceara cu care sunt stropite, puteti parfuma biscuitii cu putin zest proapat ras.

Cat am facut toate acestea am si incins bine cuptorul la 180 grade, iar acum suntem pregatiti sa dam blatul la cuptor  pentru 10 minute pana ce untul va imbratisa armonios biscuitii.

Ca tot am stabilit ca ne place branza propun sa facem compozitia noastra din doua tipuri de branza care, din punctul meu de vedere se completeaza perfect.

  • 250g de mascarpone, pentru cremozitate si gust intens,
  • 275g de branza proaspata de vaci (putem opta pentru cea mai slaba 5-6%) si
  • 200 ml de smantana dulce le mixam cu
  • 150g zahar brut (cel mai natural cu putinta zahar) cu un mixer bun ori cu un blender potent. Odata ce crema noastra e fina si fara bucati de branza de vaci ramase nedesfacute, adaugam
  • 2 oua,
  • un praf de sare si putina vanilie.

De unde vanilie? Din pastaie. Din jumatate de pastaie mai exact. Taiata pe lungimea ei dintr-un capat in altul, cu varful unui cutit, dupa ce am aplatizat-o frumos cu partea netaioasa a aceleiasi unelte. Semintele se scot cu acelasi varf de cutit dintr-un capat in altul, de pe fiecare jumatate de pastaie. Sa va zic si-un mic secret. Nu aruncati bunatate de pastaie, chiar si ramasa fara seminte. Puneti-o bine intr-un borcan cu jumatate de kg de zahar si veti obtine in cel mai scurt timp cel mai cel zahar natural vanilat. Ca optati pentru el sa fie tos ori pudra, va priveste.

Bun, acum ne intoarcem la crema de branza. Compozitia de mai sus o turnam peste blatul scos din cuptor si racit putin. Ne intoarcem la cuptor pentru circa 50 de minute dar la temperatura mai mica de asta data. Undeva la 160-170 grade cred ca e suficient. Zic cred pentru ca al meu cuptor nu are grade. Il setez din ochi. La minim deci. Pentru cele 10 minute de final puteti aduce temperatura inapoi la mediu (180 grade).

Cat dulcele nostru cu branza sta la cald propun sa facem ceva cu ciocolata alba si putina lamaie.

Luam, de inceput 100ml lapte, zeama de la o lamaie sau lime, o lingura de zahar brut si o piscatura de sare, le aducem la punctul de fierbere, dupa care punem cele doua linguri de amidon de porumb, desfacute in doua linguri de apa rece, peste laptele nostru fierbinte. Amestecam pana ce compozitia se ingroasa si capata aspect de crema 5-7 minute. O luam de pe foc si o turnam peste 70-100 g ciocolata alba rupta in bucatele mici. Zic intre atat si atat pentru ca o faceti dupa gust, mai acrisoara ori mai dulce. Iese bine oricum. Voua sa va fie pe plac. Dupa ce s-a topit ciocolata amestecand usor cu o spatula, dam la rece pentru a linisti crema.

Odata ce s-a scurs timpul de cuptor, “pasca” noastra ar trebui sa fie inca moale la mijloc, dar rumenita pe margini. Dar de ce sa fie inca moale la mijloc?

Pentru ca odata cuptorul stins, ii lasam usa usor deschisa pentru a raci desertul nostru treptat. Astfel evitam crapaturile ce apar atunci cand o scoatem coapta bine si o lasam la temperatura bucatariei sa se raceasca.

Nu va grabiti sa adaugati crema decat dupa ce s-a racit “pasca” complet. Folosim un tel in forma de para pentru a readuce fluiditatea cremei care la temperatura frigiderului s-a intarit. O turnam peste „pasca” si o nivelam frumos. Ca decor puteti folosi aceeasi coaja de lamaie sub forma de zest (adica in fasii mici, obtinute cu o razatoare fina), dar si pastaia de vanilie dupa ce i-ati scos semintele (pe care nu o consumati ca atare).

Sa aveti spor, pofte si Sarbatori fericite!Alex Pandrea

De vreti sa ma gasiti, semnez condica zilnic pe Facebook, cu Alex E. Pandrea si pe A la Thermomix ori va pot fi indrumator de vise culinare intr-unul din workshopurile tinute la cerere, pe diverse teme. De la paine la molecular, de la amator la avansat.

Va las cu aceleasi ganduri alese. Atat pentru aceasta sarbatoare minunata cat si pentru restul anului.