Recomandări pentru sănătatea inimii de la Dr. Moldovan Emil
Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, în cadrul conferinței „Ziua Modială a Inimii, Sănătatea Inimii Tale”, domnul doctor Emil Moldovan, medic primar cardiolog la Spitalul Clinicco, ne-a vorbit despre sănătatea inimii, în interviul acordat jurnalistei Alexandra Necșoiu, redactor „Ce se întâmplă, Doctore?”
„Astăzi, 29 septembrie marcăm Ziua Mondială a Inimii. Ce le recomandați persoanelor care se știu cu probleme de inimă sau care vor să aibă grijă de sănătatea inimii?
În primul rând, ar trebui să aibă grijă în mod regulat de inima dumnealor, adică ar trebui să se controleze periodic dacă știu că au o problemă.
Dacă simt ceva schimbat în starea lor clinică, ar trebui să meargă puțin mai repede la medicul cardiolog…și în general le recomand să aibă grijă de inima lor.
Ați menționat mersul la medicul cardiolog. Cam cât de des ar trebui să facă lucrul acesta, pentru că se neglijează.
În funcție de patologie.
Pacienții cu patologie cronică stabilă, cum ar fi hipertensiunea, o dată pe an este absolut suficient dacă nu intervine ceva nou în starea lor clinică. Cei cu afecținuni mai grave, cu insuficiență cardiacă stadiul 3 sau 4, boală cardiacă ischemică, poate ar trebui să meargă mai des, în funcție de starea clinică, poate la 6, poate la 3 luni.
După ce semne și simptome ar trebui să se uite pacientul cardiovascular?
Cel mai spectaculos este durerea toracică, durerea toracică tipică pentru care ar trebui să meargă imediat la medicul specialist, fenomene de insuficiență cardiacă:
- cum ar fi oboseală la eforturi din ce în ce mai mici
- cum ar fi edemele periferice
- cum ar fi lipsa aerului la eforturi foarte mici
ar trebui să-l îndemne să meargă la medicul cardiolog cât de repede se poate.”
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct