Puntea miocardica

6 iulie 2015

Puntea miocardica – drumul spre ateroscleroza

Puntea miocardica este o anomalie la nivelul inimii, in care o banda musculara este situata deasupra arterei coronare, in loc sa fie localizata dedesubt. Desi a fost descoperita in secolul 18, a fost tratata ca o afectiune cu potential de dezvoltare a bolilor cardiovasculare abia in medicina moderna.

In medie, aceasta afectiune este intalnita la o treime din adulti, majoritatea prezentand aceasta anomalie inca de la nastere si petrecandu-si viata fara sa stie de existenta ei.

Cu toate acestea, desi mult timp a fost considerata normala si complet inofensiva, noi date indica faptul ca puntea miocardica este asociata frecvent cu dezvoltarea aterosclerozei si a efectelor devastatoare pe care aceasta le are asupra sanatatii noastre cardiovasculare.

Din punct de vedere clinic, simptomele pot fi: angina pectorala (dureri de inima), infarctul miocardic sau dureri in piept atipice. Diagnosticul este pus cu precizie, insa, in urma unor analize specifice, de la testul de efort, la coronarografie sau RMN, pentru a evidentia afectiunea.

Tratamentul este de regula medicamentos, si se aplica in vederea reducerii frecventei cardiace, insa, foarte rar, in cazurile pacientilor cu simptome severe se impune interventia chirurgicala asupra arterei coronare afectate.

Barbatii tineri sunt cei mai afectati

Dr_Mihai_Ursu„Puntile musculare miocardice se manifesta, in general, la barbatii tineri. Avand in vedere prevalenta epidemiologica destul de ridicata, suspiciunea clinica trebuie avuta in vedere in toate cazurile de dureri precordiale tipice sau atipice la pacienti tineri cu probabilitate scazuta de ateroscleroza si fara factori de risc cardiovasculari.”, spune Dr. Mihai Ursu, medic specialist cardiologie interventionala, medic primar imagistica medicala la Clinicco Brasov.

Prognosticul pe termen lung al pacientilor diagnosticati cu punte musculara este unul favorabil, desi mai mult de jumatate dintre ei vor trebui sa urmeze un tratament medicamentos pentru tot restul vietii, in vederea ameliorarii simptomelor.

Cazurile in care interventia chirurgicala este necesara sunt rare, la fel cum complicatiile severe pot aparea sporadic in forme mult mai agresive.

Pentru o evaluare corecta a starii dvs. de sanatate si a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, echipa de specialisti de la Clinicco Brasov va sta la dispozitie cu cele mai performate tehnologii in depistarea si tratamentul afectiunilor inimii.

1 comentariu
  1. Gavriloaie iacob spune:

    PM superficiala pe o lungime de 11mm