Chirurgie cardiovasculară minim invazivă

29 februarie 2024

Afecțiunile inimii rămân în fruntea listei problemelor de sănătate care cauzează majoritatea deceselor pe plan mondial, așa cum subliniază Organizația Mondială a Sănătății. În acest context, este vitală o abordare dublă, care implică, pe de o parte, prevenirea afecțiunilor cardiace și, pe de altă parte, îmbunătățirea rezultatelor și minimizarea pericolelor curelor de tratament pentru bolile deja existente.

Chirurgia cardiovasculară, realizată prin tehnici minim invazive, se profilează ca o soluție adecvată la aceste necesități, marcând un progres evident în ceea ce privește diminuarea agresiunii chirurgicale. Avansul metodelor mai puțin invazive în procedurile cardiace s-a manifestat mai lent și cu cerințe suplimentare față de alte specialități medicale, complexitatea și exactitatea necesară în astfel de intervenții, necesitând crearea și utilizarea de instrumentar medical specializat.

Operațiile cardiace minim invazive, deși folosesc aceleași principii ca operațiile clasice, rămân totuși proceduri pe cord deschis; inima și plămânul sunt înlocuite funcțional de aparatul de circulație extracorporeală, iar inima este oprită cu o soluție specifică. Ca și abordare, acestea diferă totuși de cele tradiționale. În loc să se apeleze la deschiderea sternului, se optează pentru o incizie mult diminuată în zona toracică, prin care se accesează inima printre coaste sau, în anumite cazuri, printr-o secționare parțială a sternului. Aceste proceduri presupun utilizarea unor echipamente medicale sofisticate și a unei echipe medicale cu o pregătire de specialitate, oferind pacienților beneficiile unei tehnologii chirurgicale de ultimă oră.

Chirurgia minim invazivă nu a ajuns încă să înlocuiască în totalitate intervențiile clasice pe cord, însă a arătat rezultate impresionante în proceduri precum:

 • Reparația sau înlocuirea valvei mitrale și a valvei tricuspide
 • Corectarea defectelor septale atriale la adulți
 • Înlocuirea valvei aortice
 • Înlocuirea aortei ascendente
 • Eliminarea tumorilor benigne din atriul inimii (mixom cardiac)

Principalele avantaje ale chirurgiei cardiace minim invazive includ:

 • Accelerația perioadei de convalescență și reintegrarea socială
 • O estetică îmbunătățită a rezultatului
 • Riscuri reduse de sângerări și infecții după intervenție
 • Scurtarea duratei de spitalizare

Centrele de top, precum Clinicco, specializate în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, oferă o gamă largă de intervenții chirurgicale complexe, realizate prin metode precum minitoracotomia  cu ajutorul endoscopului sau abordurile endovasculare, în funcție de specificul cazurilor.

Pacienții Clinicco beneficiază de cele mai avansate soluții terapeutice, datorită unei echipe medicale cu experiență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă și cardiologie intervențională, toate acestea susținute de tehnologia medicală de ultimă generație.

Specialiștii noștri în chirurgie cardiovasculară vă pot oferi toate informațiile de care aveți nevoie, astfel:

 • Pentru consultații, programați-vă în call center la 0268 445544 sau completând formularul online.
 • Pentru analiza dosarului medical, sunați la număr 0733008195 sau trimiteți un e-mail la internari.ccv@clinicco.ro.