Poliartrita reumatoida-sfaturi si recomandari
Ce este poliartrita reumatoida?
Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie autoimuna, care afecteaza articulatiile de la nivelul mainilor si picioarelor, provocand tumefactii, dureri si distructie articulara. In Romania, aproximativ 200.000 de oameni sufera de aceasta boala, cele mai afectate fiind femeile cu varste intre 30 si 50 de ani.
In general, boala se instaleaza fara simptome vizibile, articulatiile fiind afectate treptat. De obicei, poliartrita reumatoida debuteaza cu inflamarea încheieturilor si dificultatea de a folosi mainile in primele ore ale zilei. Articulatiile afectate sunt umflate, dureroase si rigide ceea ce conduce la o depreciere si o limitare a capacitatii functionale. Aproximativ 50% dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt nevoite sa-si inceteze activitatea profesionala in primii zece ani de boala si la aproximativ 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare vizibile radiologic inca din primii doi ani de evolutie a bolii.
Pentru a stabili daca o persoana sufera de poliartrita reumatoida sunt necesare teste de laborator, examinarea lichidului articular, biopsia nodulilor reumatoizi, radiografii. Noua din zece pacienti diagnosticati cu poliartrita reumatoida prezinta o valoare crescuta a VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), ceea ce evidentiaza inflamatia in organism. De asemenea, analizele de sange pot pune in evidenta prezenta unor anticorpi specifici, cum ar fi factorul reumatoid prezent la 70% dintre persoanele diagnosticate cu aceasta boala si mai nou, AC anti-CCP (peptil cicilic, citrulinat pozitiv).
In stadiile incipiente, cand forma este usoara si evolutia lenta, boala se poate trata medicamentos. In formele grave se poate ajunge la imposibilitatea de deplasare si la imobilizarea pacientului. In fazele acute, exercitiul fizic nu este recomandat pentru ca poate agrava evolutia, accentuand inflamatia si durerea. La un mic procent din pacienti, boala intra in remisiune. Trei din patru pacienti care urmeaza tratament se vindeca, iar unul din zece poate dezvolta un handicap sever.
Poliartrita reumatoida – recomandari
Tratamentul poliartritei reumatoide poate fi pe baza medicamentoasa si/sau interventie chirurgicala. Pe langa tratament, se impune repausul care amelioreaza durerea, evitarea efortului si presiunii asupra articulatiilor afectate, evitarea procedurilor electrice de fizioterapie, precum si adoptarea unei diete sanatoase, bogate in peste si uleiuri vegetale.
Ca tratament medicamentos, pe langa AINS clasice, corticoterapie (doze mici) si DMARDS (metotrexat, sulfasalazina etc.), pacientii pot beneficia de terapii moleculare noi cum ar fi: anti-TNFα cu efecte bune atat asupra ameliorarii simptomatologiei, cat si asupra evolutiei distructive a bolii.
Alimente recomandate:
- peste – somon, ton, hering, macrou bogat in acizi grasi Omega 3;
- alimente care contin vitamina D, precum crevetii, semintele de floarea soarelui, oua, lapte, iaurt;
- legume si fructe organice;
- ulei de masline.
Alimente nerecomandate:
- sare;
- produse lactate grase;
- faina alba;
- carne grasa;
- uleiuri hidrogenate.
Unii pacienti considera ca pot ameliora simptomele bolii daca fac multa miscare. Intr-adevar, pentru formele usoare de boala, se recomanda efectuarea de exercitii fizice moderate care amelioreaza simptomele si diminueaza durerea si anchilozarea articulatiilor. Exista insa si o serie de exercitii care necesita acordul medicului, precum si anumite exercitii care sunt contraindicate in aceasta boala. De asemenea, in perioadele de criza, odihna este cea mai recomandata.
Exercitii recomandate:
- stretching-ul;
- exercitiile de rezistenta, precum cele cardio si aerobicul;
- exercitiile de tonifiere a musculaturii
- inotul, ciclismul sau exercitiile cu bicicleta medicinala.
Exercitii nerecomandate:
- jogging-ul;
- exercitiile de forta.
In cazul in care nu este tratata corespunzator si la timp, poliartrita reumatoida poate afecta si organe interne vitale precum inima, plamanii sau chiar rinichii. Consultul medical este obligatoriu pentru a stabili gravitatea bolii si pasii de urmat pentru incetinirea evolutiei acesteia.
Fa-ti o programare la un consult de specialitate si combate din timp simptomele poliartritei reumatoide.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct