Pastila de sanatate. In ultimii 10 ani riscul operatiilor pe cord deschis a scazut spectaculos, in unele cazuri chiar sub 1%

23 martie 2016

In ultimii 10 ani riscul operatiilor pe cord deschis a scazut spectaculos, in unele cazuri chiar sub 1%. In schimb, gradul de complexitate al operatiilor a crescut, astfel incat pot fi operati pacienti cu varste tot mai inaintate, de peste 80 de ani, lucru care nu era posibil inainte.

„Chirurgia cardiaca a ajuns o chirurgie foarte standardizata. Exista patru operatii in chirurgia cardiaca, sau o combinatie a acestor patru tipuri de chirurgie si care se repeta de fiecare data. De fiecare data facem la fel, de la inceput pana la sfarsit. Este ca o poezie de gesturi pe care am invatat-o de-alungul anilor si pe care o repetam la nesfarsit. Asa se si explica rezultatele bune in acest tip de chiururgie. ” a declarat dr. Narcis Filipescu, Medic Specialist Chirurgie Cardiovasculara, Sef Sectie Chirurgie Cardiovasculara Clinicco Brasov.

Majoritatea pacientilor cardiaci cu recomandari de chirurgie se sperie de perspectiva operatiei pe cord deschis. Insasi ideea de a fi pe masa de operatie vreme de cateva ore este de neconceput. In ultimii 10 ani insa riscul operatiilor pe cord deschis a scazut spectaculos, in unele cazuri chiar sub 1%. In acelasi timp, gradul de complexitate al operatiilor a crescut, astfel incat pot fi operati pacienti cu varste tot mai inaintate, de peste 80 de ani.

„Ca si riscuri operatorii in chirurgia cardiaca, mortalitatea globala este de 3-4%, in care intra coronare, valve, aorte ascendente, practic tot ce tine de chirurgia cardiaca, mortalitatea in chirurgia de by-pass, in chirurgia coronariana este cea mai mica in chirurgia cardiaca, este sub 1%.”

Din 2010, la Spitalul de cardiologie CLINICCO Brasov au fost realizate peste 1000 de operatii pe cord deschis. 

Narcis_Filipescu

9 comentarii
 1. Capriceru Marians spune:

  In urma cu exact 4 ani, mi s-a schimbat viata. 3 by passuri facute in acest spital. Conditii exemplare, medici foarte buni , curatenie si multa atentie din partea intregului personal. Multumesc mult doctorului Narcis Filipescu si doctorului Stanescu.

 2. Szabo Zoltan spune:

  Am trecut pe la ei in 2015 cu dublu by-pass. Tot respectul,sunt de nota zece. De la doctori până la infirmiere.Salutari CLINICCO!

 3. Camelia Roman spune:

  O clinica cum multe ar trebui sa fie și o alternativa la spitalul de stat.
  Personal deosebit de atent și profesionist.
  Va doresc mult succes!

 4. Silviu Ionita spune:

  O clinica cum ar trebui sa fie mai toate clinicile din Romania.Tot personalul,de la infirmiere pana la medici si sefi de sectii, este la nivel occidental din toate punctele de vedere; la fel si conditiile de spitalizare si curatenia.Multumiri intregului colectiv si tot RESPECTUL.Am fost operat de domnul doctor Narcis Filipescu impreuna cu echipa dansului si as vrea sa le multumesc din suflet.Nu as vrea totusi sa uitam de personalul de la ATI ,personal condus de domnul doctor Stanescu pentru care spun:jos palaria.Va multumesc tuturor.
  Cu stima si respect,Silviu Ionita

 5. Silviu Ionita spune:

  O clinica cum ar trebui sa fie mai toate clinicile din Romania.Tot personalul,de la infirmiere pana la medici si sefi de sectii, este la nivel occidental din toate punctele de vedere; la fel si conditiile de spitalizare si curatenia.Multumiri intregului colectiv si tot RESPECTUL.Am fost operat de domnul doctor Narcis Filipescu impreuna cu echipa dansului si as vrea sa le multumesc din suflet.Nu as vrea totusi sa uitam de personalul de la ATI ,personal condus de domnul doctor Stanescu pentru care spun:jos palaria.Va multumesc tuturor

 6. ClinICCO spune:

  Multumim mult pentru gandurile bune, domnule Oneata! Multa sanatate va dorim si numai bine!

 7. oneata spune:

  O clinica buna cu oameni deosebiti am fost placut surprins cum am fost tratat ma bucur ca existati va urez tot binele din lume ….cu medici foarte buni ..cu mult respect Constantin Oneata timisoara