Montul croitorului – simptome, diagnostic, tratament

13 august 2018

operatie-montul-croitorului-clinicco-brasov

Ce este montul croitorului?

Afectiunea a primit aceasta denumire in urma cu sute de ani cand croitorii stateau turceste pe podea, iar pe masura ce exteriorul degetului mic se freca de podea, la baza acestuia aparea o umflatura.

Acesta este diferit de montul traditional deoarece deformarea se produce la baza degetului mic al piciorului, si nu la baza degetului mare. Spre deosebire de mont (hallux valgus) unde deformarea degetului apare la primul metatarsian, M1, montul croitorului se refera practic la deformarea de la nivelul articulatiei metatarsofalangiene a razei V. Montul croitorului apare cel mai adesea ca o umflatura anormala la capatul celui de-al cincilea metatarsal, in timp ce degetul al cincelea deviaza spre celalalte degete.

El poate aparea independent sau impreuna cu monturile traditionale cele cunoscute sub numele de hallux valgus.

Care sunt cauzele aparitiei montului croitorului?

Cauzele sunt similare cu cele ale aparitiei montului traditional. Adeseori acestea apar din cauza predispozitiei familiale (mai multi membrii ai familiei au aceeasi conformatie a piciorului ce conduce la aparitia montului croitorului.

Ele pot deveni mai pronuntate prin purtarea pantofilor cu toc inalt ori a papucilor prea stramti. Adeseori femeile nu sesizeaza prezenta umflaturii decat atunci cand poarta pantofi stramti.

De obicei ele apar in tinerete si devin mai pronuntate si mai dureroase odata cu trecerea timpului.

Care sunt simptomele asociate cu montul croitorului?

Vei simti (si de obicei vei si vedea) o batatura dureroasa, adeseori rosie, pe partea exterioara a piciorului. Aceasta a aparut ca urmare a frecusului dintre piele si incaltaminte.

Aceste mont poate aparea la unul dintre picioare, sau din contra, la ambele. O persoana care are montul croitorului la ambele picioare poate descoperi ca felul in care calca determina ca unul dintre monturi sa fie mai grav decat celalalt.

Cum se diagnosticheaza afectiunea?

De obicei diagnosticul pentru aceasta afectiune este evident in cadrul examenului clinic. Uneori pot fi necesare radiografiile in cazul in care anatomia piciorului este neregulata pentru a se vedea cat de afectat este piciorul in acest caz.

Odată ce doctorul confirmă existenta acestui mont, el va discuta optiunile de tratament.

Cum se tratează montul croitorului?

Optiunile de tratament variaza de la gestionarea simptomelor la indepartarea pe care chirurgicală a montului croitorului.

Tratamentul nechirurgical presupune în mare parte aceleasi indicatii precum in majoritatea cazurilor de probleme ale antepiciorului. Printre acestea se numara incaltamintea mai larga, mai confortabila si flexibila, orteze pentru a proteja monturile si a distanta degetele suprapuse sau medicamentele nesteroidiene care pot reduce durerea si inflamatia. Tratamentul conservativ vi-l va oferi medicul doar dupa consultatie.programare-ortopedie-balint-stefan

Tratamentul chirurgical este singurul care inlatura cu adevarat deformatia si sa calmeze permanent durerea. Pentru alegerea procedurii potrivite, ori a combinatiei de proceduri chirurgul ortoped va tine cont de mai multe variabile. Printre acestea se numara dimensiunea deformarii pe baza radiografiei, de varsta, de nivelul de activitate precum si de alti factori. Durata de recuperare depinde de procedura sau procedurile realizate.

Dupa interventia chirurgicala, foarte importanta este recuperarea, pe care o puteti realiza si in cadrul spitalului nostru.

programare-recuperare-ortopedie-kinetoterapeut-lorand-szabo-clinicco