Monitorizarea electrocardiografică pe termen lung – Implantable Loop Recorder

12 decembrie 2023

Dispozitivele  implantabile de monitorizare a ritmului cardiac (implantable loop recorder- ILR) se folosesc pentru a monitoriza continuu activitatea electrică a inimii pe o perioada îndelungată  (3-4 ani).

Dispozitivul este folosit pentru a ajuta la diagnosticarea si monitorizarea ritmurilor cardiace anormale, a episoadelor de aritmii în situația în care acestea apar rar sau nu au putut fi documentate prin mijloace standard de monitorizare (electrocardiograma, monitorizare ambulatorie tip Holter) și la detectarea cauzei episoadelor sincopale (pierdere tranzitorie a stării de conștiență).

Principalele indicații pentru implantul unui dispozitiv ILR sunt așadar următoarele:

  • Sincopa neexplicată sau leșinul – pentru identificarea cauzei.
  • Palpitații – pentru evaluarea tipului de aritmie care generează aceste simptome.
  • Accidentul vascular criptogenic (fără cauză determinată) – pentru identificarea cauzei și administrarea unui tratament adecvat.
  • Detectarea fibrilației atriale – la pacienții cu factori de risc și suspiciune de existență a acestei aritmii, în vederea inițierii tratamentului anticoagulant care este esential pentru prevenirea accidentului vascular cerebral.
  • Evaluarea bradicardiei (ritmului cardiac lent) – pentru stabilirea indicației de cardiostimulare permanentă.

Dispozitivele ILR mai pot fi folosite în cazuri selecționate și pentru evaluarea eficacității medicației aritmice sau a terapiilor ablative și în evaluarea riscului de moarte subită  la pacienții cu boli structurale.

ILR-ul este un dispozitiv de dimensiuni reduse (are mărimea standard a unui stick USB), fără sonde, și se implantează sub piele lateral de stern. Dispozitivele folosite în prezent sunt dotate cu o baterie ce are o durată de viață de până la 4 ani.

Procedura de implantare este simplă și se efectuează în laboratorul de electrofiziologie, cu anestezie locală. După pregătirea zonei și realizarea unei mici incizii pe piept, dispozitivul este introdus sub piele și plaga este suturată cu fire resorbabile. Durata de spitalizare este scurtă, pacientul putând pleca acasă a doua zi.

Pentru detalii suplimentare solicită o programare: 0728.628.792