Medicatia copilului cu insuficienta cardiaca

6 iulie 2015

Una din cele mai mari provocari ale medicilor cardiologi o reprezinta bolile de inima la copii si, mai ales, administrarea unui tratament eficient pentru cei mici.

Numarul medicamentelor utilizate in insuficienta cardiaca a copilului este foarte mare si in continua crestere. Insa, baza stiintifica a utilizarii lor vine din studii efectuate pe adulti, ceea ce face informatiile ineficiente, avand in vedere faptul ca factorii care stau la baza afectiunii sunt relativ diferiti.

Pe de alta parte, experienta clinica pediatrica pozitiva cu medicamentele dovedite benefice la adult incurajeaza opinia expertilor ca aceasta extrapolare ar fi una rationala.

Copilul nu este un mic adult

Dr. Anca Sglimbea, medic primar pediatrie, medic specialist cardiologie interventionala pediatrica la Clinicco Brasov, ne vorbeste despre provocarile pe care le intalneste in tratamentul copiilor cu insuficienta cardiaca:

Anca Sglimbea „In conditiile in care nu exista indicatii de ghid, sau macar studii puternice care sa recomande utilizarea multor medicamente, nu se gasesc adesea nici forme de prezentare adecvate particularitatilor si dimensiunilor copilului.

Exista, prin urmare, doua metode actiune: sa renuntam la administrarea unui medicament care nu este conditionat special pentru copil sau sa recurgem la preparate manufacturate (solutii, prafuri facute in casa sau solicitate farmacistilor).”

Medicii cardiologi trebuie sa aiba tot timpul in vedere faptul ca un copil nu este un mic adult, ci are nevoie de mult mai multe resurse in vederea procesului de crestere si dezvoltare, iar substantele administrate pot avea cu totul alte efecte decat in cazul adultilor.

Colaborarea cardiolog – pediatru – farmacist este cheia unui tratament optim

Definitia medicamentului ideal este: “Medicamentul care se potriveste varstei, conditiilor fiziologice si greutatii corporale a copilului care il inghite, fiind disponibil intr-o forma orala solida flexibila care poate fi luata ca atare, dizolvata intr-o varietate de lichide, presarata desupra mancarii, facand-o mai usor de ingurgitate pentru copii”.

In lipsa unor terapii medicamentoase create special pentru nevoile copiilor, dar si a studiilor privind efectele administrarii acestora la o varsta frageda, singura optiune viabila a medicilor ramane evaluarea cat mai exacta a starii de sanatate a celui mic, precum si monitorizarea tratamentului si a reactiilor pe care copiii le pot dezvolta.

Astfel, este foarte importanta colaborarea cardiolog – pediatru- farmacist in furnizarea eficienta a acestor medicamente: accesul la formele de prezentare pediatrice disponibile in lume, conditionarea medicamentelor intr-o forma adecvata particularitatilor de absorbtie/metabolizare corespunzatoare varstei copilului.

Echipa Clinicco Brasov este mereu alaturi de dvs. si va sta la dispozitie cu toate informatiile de care aveti nevoie privind metodele de tratament ale copiilor suferind de boli de inima.

    Află costurile acestei proceduri

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 401 203