Despre prevenția și tratamentul infecțiilor de stimulatoare și defibrilatoare cu Dr. Sorin Micu

7 noiembrie 2023

Dr. Sorin Micu, Medic Primar Cardiologie, doctor în științe medicale, șef secție electrofiziologie și dispozitive implantabile la Spitalul Clinicco Brașov dorește să se adreseze direct pacienților, atrăgând un semnal de alarmă, priviind  prevenția și terapia dispozitivelor implantabile.

Ce sunt dispozitivele implantabile?

Dispozitivele implantabile sunt folosite pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și pentru a trata o varietate de afecțiuni medicale. Implantarea acestor dispozitive necesită o procedură chirurgicală specializată și poate implica riscuri și complicații, inclusiv riscul de infectare. De aceea, monitorizarea și gestionarea atentă a acestor dispozitive sunt esențiale pentru asigurarea sănătății și siguranței pacienților.

În ultimii 15 ani, numărul de dispozitive implantabile a crescut cu aproape 100%, dar numărul de infecții a crescut cu 210%, ceea ce înseamnă că numărul de infecții s-a dublat. Această creștere se datorează în parte numărului crescut de pacienți cu diverse boli și comorbidități, precum și creșterii utilizării tot mai frecvente a dispozitivelor complexe și foarte complexe. De asemenea, apariția unor noi centre medicale cu personal mai puțin experimentat a contribuit la această problemă obiectivă și semnificativă.

Creșterea duratei de viață a pacienților presupune înlocuirea aparatelor.

Una dintre principalele preocupări ale medicilor care efectuează implanturi de dispozitive medicale este riscul de infectare, un incident care se întâlnește la nivel global în proporție de 1-4%. Acest lucru poate părea puțin, dar, având în vedere numărul mare de implanturi efectuate anual în întreaga lume (1,5 milioane), constatăm că acest număr nu este deloc mic. Deși există o serie de măsuri preventive uzuale (antibioterapie profilactică, asepsie și antisepsie riguroasă și tehnici adecvate) respectiv măsuri preventive speciale (utilizarea de învelișuri antibiotice autoresorbabile, care reduc la circa jumătate incidența infecțiilor), totuși, rămâne un număr suficient de mare de pacienți care vor dezvolta infecția de dispozitiv implantat.

Pericolul acestor infecții este major, întrucât mortalitatea la 3 ani este de 50 %.

Singurul tratament adecvat în aceste cazuri presupune, în mod obligatoriu, extragerea aparatului infectat, precum și a tuturor sondelor. În absența acestor extrageri, tratamentul infecției nu poate fi efectuat.

Motive pentru extragerea sondei

Cel mai frecvent motiv pentru care este necesară extragerea sondei este acela că s-a dezvoltat o infecție pe pacemaker, defibrilator sau pe sonde. Infecțiile nu pot fi eradicate dacă bacteriile sunt atașate la un material străin din organism. De aceea, orice încercare de a trata infecția cu antibiotice după ce s-a produs infectarea este, în general, nereușită. Chiar și atunci când se administrează antibiotice specifice pentru microbul respectiv, infecția reapare după întreruperea tratamentului cu antibiotice, singura soluție rămâne extragerea dispozitivului și a sondelor.

Un alt motiv întâlnit tot mai frecvent pentru extragerea sondelor este situația în care acestea se rup sau nu mai funcționează corect, în special în cazul în care aceste sonde sunt vitale (defibrilatoare, pacienți dependenți de stimulator). În aceste cazuri, este obligatorie plasarea imediată a unor noi sonde, ceea ce adesea presupune extragerea celor disfuncționale.

Trebuie menționată și situația în care se acumulează prea multe sonde la un singur pacient (unele abandonate), iar optarea pentru un dispozitiv mai complex atrage după sine și utilizarea unor sonde mai complexe care nu mai au loc pentru a putea fi plasate. De aceea, și în aceste situații devine obligatorie extragerea sondelor abandonate.

Extragerea sondelor este o procedură complexă, care necesită abilități specifice și instrumente speciale. Acest lucru se datorează faptului că, de-a lungul timpului, sondele devin înglobate în structura pereților vaselor de sânge și în structura pereților inimii.

Din aceste motive, procedura are și riscuri (între 1% și 5%), dintre care unele pot include decese (în timpul procedurii). Acesta este motivul pentru care extragerea de sonde necesită expertiză adecvată, materiale și instrumente specifice, precum și un context particular (chirurgie cardiacă de urgență).

De aceea, nu toate spitalele în care se implantează dispozitive medicale implantabile sunt apte să efectueze și extragerea acestora. Această procedură presupune existența unui centru specializat pentru extrageri.

Cu bucurie și mândrie, vă anunțăm că, începând de acum, Spitalul Clinicco Brașov oferă posibilitatea de extragere de sonde în cadrul unității noastre. De asemenea, folosim în mod curent instrumentele specifice de prevenție a infecțiilor, cum ar fi învelișurile antibiotice autoresorbabile, pentru pacienții cu risc crescut.