[VIDEO] Despre ecografie Doppler cu dr. Ioana Pop, Clinicco Brasov

10 martie 2016

Ce este ecografia Doppler si pentru ce este utilizata?

Dr. Ioana Pop, medic primar cardiolog la Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov ne vorbeste despre ecografia vasculara (ecografie Doppler), o metoda speciala de ecografie care deceleaza morfologia si fluxul sanguin la nivelul vaselor, utilizand o sonda speciala. Metoda este nedureroasa si nu necesita pregatire speciala.

Segmentele examinate sunt: arterele carotide si vertebrale in teritoriul extracranian, arterele sau venele membrelor superioare, arterele sau venele membrelor inferioare.

Metoda se utilizeaza atat pentru screeningul de boala vasculara la pacienti asimptomatici, dar care au factori de risc cardiovascular (hipertensiune arteriala, dislipidemie, fumatori, diabet zaharat tip II sau antecedente familiale de boli cardiovasculare) dar si la pacienti simptomatici (cu simptome sugestive pentru o boala cardiovasculara).

 • Ecografia Doppler carotidian se recomanda la pacientii care prezinta ameteli, vertij, tulburari de echilibru sau pierderi ale starii de cunostinta, dar si la cei care au avut deja un accident vascular cerebral in antecedente.

Aceasta poate detecta ateromatoza carotidiana in diferitele sale st
adii de evolutie, de la ingrosarea peretelui vascular pana la placa de aterom fara stenoze semnificative sau chiar stenozele carotidiene semnificative.

 • Ecografia Doppler de artere membre inferioare se recomanda la pacientii care prezinta dureri la nivelul membrelor inferioare la efort sau chiar si in repaus, senzatie de picioare reci sau la cei care au leziuni ulcerative la nivelul membrelor inferioare.

Aceasta poate detecta ingustari, stenoze la nivelul vaselor, arterelor membrelor inferioare sau chiar obstructii totale la acest nivel.

 • Ecografia Doppler venos membre inferioare se recomanda la pacientii care Prezinta edeme la nivelul membrelor inferioare, marire de volum a unuia dintre membrelor inferioare, durere, ulceratii, senzatie de picioare grele.

Aceasta poate detecta insuficienta venoasa sau prezenta de cheaguri de sange la nivelul venelor, asa numita trombozavenoasa, o afectiune care poate fi fatala atunci cand nu este diagnosticata la timp.

Programare ecografie Doppler la CLINICCO Brasov

 • Telefon 0268 44 55 44
 • E-mail: office@clinicco.ro
5 comentarii
 1. Raucea Lenuta spune:

  Buna ziua! Doresc programare Doppler , vene /artere, pt. membru inf. stg./drt., in regim privat. Doresc daca se poate, cu mari rugaminti, maine 26/02/24. Mentionez ca am programare la med. cadiolog 27/02/24 ora 9/30..

 2. Muntean Ioan spune:

  Sunt un beneficiar al competenței și probității profesionale ale medicilor de la Clinicco Brașov.
  Transmit după 8 ani de la intervenția chirurgicală, mulțumiri pentru modul cum am fost tratat. Cu dedicație pe care doresc să o transmiteți doamnei dr. Ioana Pop.

 3. Giurgiu Ion spune:

  Poate fi afectata functia sexuala de gradul de obturare vaselor de singe?
  Daca poate fi afectata, exista metode de rezolvare a probemei?

 4. […] se confirma prin evaluarea Doppler a arterelor carotide si vertebrale, dar si prin metode invazive, precum […]

 5. […] se stabileste prin efectuarea unei ecografii carotidiane, iar procedura este indicata atunci cand diametrul arterei este redus mai mult de 70 %, inainte de […]