Clinicco rămâne singurul spital din Europa de Est care tratează insuficiența cardiacă cu ajutorul dispozitivului revoluționar MCC

22 octombrie 2019

Spitalul de Cardiologie Clinicco a implantat cel de-al 8-lea dispozitiv de modulare a contractilității cardiace, un dispozitiv revoluționar în tratarea insuficienței cardiace. De altfel, spitalul de Cardiologie Clinicco rămâne singurul spital din Europa de Est care efectuează aceste implanturi, începând din aprilie anul trecut.

Insuficiența cardiacă este boala care omoară, alături de cancer, cei mai mulți oameni din lume, iar în România, cifrele arată că mortalitatea cauzată de aceasta este de trei ori mai mare decât cea cauzată de cancer.

Din păcate, oamenii cred că insuficiența cardiacă e o boală ușoară, cu care se poate trăi mult și bine, însă adevărul este că 60% dintre pacienți mor în cinci ani de la primirea diagnosticului, ca să nu mai vorbim despre faptul că această boală are o curbă mereu descendentă și implică multă suferință fizică. De altfel, de multe ori bolile cardiace sunt asimptomatice, pacientul nu știe că le are, primul simptom fiind din păcate și ultimul, adică moartea subită, în 50% dintre cazuri”, spune dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog, șef secție Electrofiziologie și dispozitive implantabile la Clinicco Brașov.

În cazul insuficienței cardiace, există medicamente de ultimă generație, însă eficacitatea lor este limitată. Pentru evitarea morții subite, tratamentul este implantarea unui defibrilator cardiac, însă, în multe cazuri, în urma unui infarct miocardic, cordul rămâne cu sechele care afectează puterea de contracție a inimii în mod decisiv. Este și cazul celui de-al optulea pacient care a primit un dispozitiv MCC, un bărbat de 64 de ani, aflat în vacanță în județul Brașov, care nu se știa bolnav, însă a suferit un infarct miocardic acut.

Ca în multe dintre cazuri, pacientul plecase aparent sănătos în vacanță. A chemat la timp ambulanța și s-a intervenit în prima oră de la suferirea infarctului, însă, așa cum se întâmplă de foarte multe ori, inima a rămas cu sechele, respectiv cicatricea cu care se soldează de obicei un infarct. El a primit un stent și un defibrilator, însă riscurile erau în continuare foarte ridicate, puterea de contracție fiind afectată (fracția de ejecție/puterea de contracție a inimii sub 30%), așa că a decis să facă totul pentru a își prelungi și ameliora viața. Procedura de implantare în sine este una foarte simplă, asemănătoare cu cea de implant a unui defibrilator, durează maximum 60 de minute, anestezie locală, iar pacientul se poate ridica din pat după intervenție, recuperarea fiind imediată”, spune dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog, șef secție Electrofiziologie și dispozitive implantabile la Clinicco Brașov.

MCC – dispozitivul de modularea a contractilității cardiace este un instrument foarte eficient și recent utilizat în tratarea insuficienței cardiace, iar la ora aceasta în lume doar 3500 de pacienți beneficiază de acest tratament, 8 fiind români, toți implantați la Spitalul de Cardiologie Clinicco. Rolul lui este acela de a crește forța de contracție a inimii, iar amploarea efectului crește în lunile după implantare. Implantul se face în anumiți parametri – inima trebuie să aibă încă o putere de minimum 25-40 la sută de contracție (fracție de ejecție), astfel încât, dacă pacienții amână efectuarea intervenției, aceasta nu se mai poate realiza.

4 comentarii
 1. Gergely Irma spune:

  Sint med de fam si ma intereseaza pretul la dizpozitiv?

 2. Popa Constantin spune:

  Buna ziua! Va rog sa imi spuneti care e procedura de a primi un dispozitiv MCC si care sunt costurile suportate de pacient. Va multumesc ! O zi buna !

  • clinicco spune:

   Buna ziua.

   Va rugam sa luati legatura cu noi la numarul de telefon 0733 008 195, pentru a discuta direct toate detaliile de care aveti nevoie.

   Multa sanatate!