Artroplastia totala de genunchi (protezarea genunchiului)

Despre protezare

Persoanele de varsta a doua sau a treia sufera adesea de probleme ale articulatiilor (artroza soldului/coxartroza sau artroza genunchiului/gonartroza), uzura prin frecare, inflamatii, precum si de leziuni ale oaselor si articulatiilor, ce pot duce la deteriorarea prematura a cartilajului articular.

Atunci cand se intampla acest lucru, articulatia se umfla, devine dureroasa si ingreuneaza activitatile zilnice. In aceste situatii, este necesara inlocuirea articulatiei fie a soldului (tratament pentru coxartroza), fie a genunchiului (tratament pentru gonartroza) prin piese artificiale de o aceeasi forma (endoproteza). Aceste interventii chirurgicale poarta denumirea de artroplastie de sold (protezarea soldului) si artroplastie de genunchi (protezarea genunchiului).

Aceasta operatie este metoda standard pentru tratarea artrozelor aflate in stadii avansate, poliartritei reumatoide, necrozei avasculare si afectiunilor posttraumatice. In urma implantarii unei proteze de sold sau genunchi, pacientul constata o imbunatatire majora a calitatii vietii, prin eliminarea durerii si recastigarea mobilitatii articulatiei, putand sa-si reia un comportament activ: abilitatea de a merge, precum si capacitatea de a efectua activitatile zilnice obisnuite.

Pregatirea interventiei

Inainte de interventia chirurgicala, este necesara examinarea completa a starii dvs. de sanatate. Va trebui sa efectuati diferite teste, cum ar fi: consult cardiologic, radiografii, analize de laborator. Lista completa a documentelor si analizelor medicale necesare la internare o gasiti pe site-ul nostru.

Este bine sa-i comunicati mediculului ortoped ce medicamente luati in mod obisnuit. De asemenea, inainte de operatie este utila o evaluare stomatologica si o evaluare urologica, pentru a exclude prezenta unor infectii in organism.

AnesteziaTipul de anestezie este decis de la caz la caz de medicul anestezist dupa evaluarea clinica si paraclinica a pacientului. Daca nu exista contraindicatii majore (indeosebi patologia cardiovasculara) se utilizeaza de rutina analgezia epidurala combinata cu anestezie generala.

Analgezia epidurala este continuata 2-3 zile postoperator pentru a combate durerea si pentru a permite mobilizarea precoce a pacientului. Avantajele acestui procedeu sunt:

  • lipsa durerii (fiind controlata 24 din 24 de ore);
  • mentinerea constanta a valorilor tensiunii arteriale;
  • reducerea la minim a sangerarii;
  • vindecarea rapida a plagii fara hematoame perilezionale;
  • reducerea la minim a administrarii de analgezice;
  • permite mobilizarea precoce, fara durere a membrului protezat (la 2 ore postoperator);
  • reducerea la minim a efectelor secundare anestezice (somnolenta, greata, varsaturi, distensie abdominala, pareza intestinala, glob vezical).

Interventia chirurgicala

Interventia chirurgicala se face sub anestezie si dureaza de obicei in medie 40 min; in timpul acesteia, sunt indepartate portiuni din os, impreuna cu cartilajul deteriorat, apoi acestea sunt inlocuite cu componentele protetice, din metal, plastic sau material ceramic.

Medicul ortoped alege tipul de proteza adecvat pentru dvs. si va ofera toate detaliile necesare pentru a intelege procedura careia veti fi supus.

Ingrijirea postoperatorie

Dupa operatie, veti ramane 1 zi in sectia de terapie intensiva, dupa care veti fi mutat inapoi in salonul dvs. Dupa efectuarea operatiei, intreaga echipa de medici, de la anestezist la medicul specialist si la asistentele medicale si infirmiere se vor ocupa de ingrijirea dvs. pentru a va asigura recuperarea cat mai rapida si sigura, in scopul reluarii unei activitati profesionale si personale active.

In aceasta perioada, sunteti asistat pentru nevoile personale (igiena, alimentare, etc.) si medicale in totalitate de personalul clinicii, fara a avea nevoie de apartinatori.

Implanturile

In clinica noastra, folosim implanturi de ultima generatie, marca Biotechni Franta si C2F Implants, realizate din materiale speciale biocompatibile, extrem de rezistente la stres si uzura. Fiecare produs este realizat in conditii tehnice exceptionale in facilitati certificate de organisme de certificare renumite.

Protezele folosite de noi au o vasta experienta nationala si internationala fiind implantate in clinici de renume de pe cinci continente: SUA, Europa (Franta, Italia, Norvegia, Danemarca), tari din America Latina (Brazilia, Argentina, Chile), Africa de Nord (Maroc, Tunisia, Egipt) si Japonia.

Protezarea genunchiului

Protezarea genunchiului implica inlocuirea articulatiei naturale a genunchiului cu un implant artificial, compus dintr-o piesa femurala, una tibiala, un insert (platou) si patela. Esentiala in artroplastia genunchiului este atingerea unei congruente perfecte a acestor componente, iar in acest caz proiectarea implantului are un impact covarsitor.

Proteza totala de genunchi MC2 cu platou mobil

In clinica noastra, utilizam proteze de genunchi cu platou mobil, stabilizate posterior. Componentele tibiale si femurale sunt fabricate din aliaj crom-cobalt, a caror polisare secventiala de grad inalt asigura unghiuri si forme precise, precum si un coeficient de frecare minim. Platoul mobil si patela protetica sunt confectionate din foi de polietilena, prin turnare si compresie.

Un concept avansat dedicat artroplastiei de genunchi, proteza totala de genunchi MC2 permite refacerea capabilitatilor fiziologice ale articulatiei genunchiului afectate de gonartroza. Solutia platoului mobil asigura atat cresterea duratei de viata a protezei prin reducerea uzurii componentelor sale, cat si recastigarea mobilitatii naturale pe toate axele de rotatie ale articulatiei, eliminand durerea articulara.

In premiera, proteza MC2 reuneste sub acest concept avantajele unui platou mobil cu posibilitatea obtinerii unei flexii de 150°. Mai mult, proteza MC2 se adreseaza atat persoanelor tinere – in varianta necimentata, cat si persoanelor in varsta – in varianta cimentata.

Design inovator. Protezele mc2 utilizate in clinica noastra au cateva particularitati ce contribuie in mod determinant la succesul artroplastiei.

Proteza de genunchi de revizie

Permite efectuarea de revizii a unor proteze implantate anterior, degradate, in conditiile in care exista defecte osoase majore sau pierderi de capital osos. Este o proteza modulara adaptabila oricarei morfologii anatomice.
Protezele de genunchi utilizate in clinica noastra sunt fabricate in Franta de compania C2F Implants.

Spitalizare

Durata spitalizarii este variabila de la un pacient la altul si de la un tip de proteza la altul; in general este cuprinsa intre 7 si 10 zile. Pe durata spitalizarii, vi se vor administra medicamente pentru combaterea durerii, prevenirea infectiilor si a complicatiilor vasculare.

De asemenea, sub supraveghere medicala, va trebui sa efectuati diferite exercitii de recuperare a articulatiei protezate, pentru reluarea mersului si a altor activitati. Kinetoterapia va poate ajuta sa va recuperati mobilitatea articulatiei protezate si forta musculara.

Pacientii din CLINICCO beneficiaza de sprijinul unui kinetoterapeut pe perioada internarii. Dupa externare, programul complet de recuperare se poate desfasura in Centrul de recuperare medicala si sportiva CLINICCO.

Pentru a afla mai multe detalii legate de afectiunea dvs, despre tratamentul recomandat sau tipul protezei care vi se potriveste, nu ezitati sa ne contactati.

    Află costurile acestei proceduri

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 584

    Descarca

    8 comentarii
    1. Lilian Hantig spune:

      Buna ziua m.ar interesa cam in jur de ce suma ar costa o proteza genunchi si ce perioada de asteptare e pt interventie….Multumesc frumos Zi buna

    2. MARIA CORNELIA CIOLPAN spune:

      Pret proteza genunchi , va rog frumos.

    3. utupan stefan spune:

      sunt din Medgidia, am 85 ani si ma intereseaza cu aproximatie, costul total al unei interventii ,in cazul meu=conatroza genunchiul drept=cu interventie si inlocuire .

    4. Bucşa Ioan spune:

      Bună ziua,
      Aş vrea să-mi spuneţi cât m-ar costa protezarea genunchiului în clinica dumneavoastră. Diagnosticul este gonartroză bilaterală primară – M17.0
      Vă mulţumesc

    5. Chirovan Liliana spune:

      In calitate de apartinator(fiica) va solicit o mica detaliere a costurilor pentru proteza genunchi.
      Descriere situatie: femeie in varsta de 71 ani, diagnosticata cu gonartroza de aproximativ 3 ani, indicatie de protezare genunchi, boli asociate diabet de tip 2.
      Va solicit un cost al interventiei, modalitate de decontare a protezei prin Casa de Sanatate, costuri suplimentare aproximative legate de diferenta de pret la proteza decontata de Casa de Sanatate si cea mai performanta proteza cu personalizare, analize preoperatorii si de imagistica necesare interventiei.

      • Clinicco spune:

        Buna ziua, pentru mai multe detalii referitoare la informatiile solicitate va rog sa sunati la numarul: +40 723 668444. Multa sanatate!

    6. Anca Traian spune:

      Buna ziua,
      Am nevoie sa fac o artroplastie la genunchiul stang. As vrea sa stiu un cost estimativ, al protezei, perioadei de internare in spitalul dvs, costuri de asistenta medicala si consumabile, pt perioada pre si post operatorie. Mentionez ca am deja o proteza totala de genunchi (Zimmer) la piciorul drept efectuata la spitalul Ellias din Bucuresti.

      • Claudia Pasca spune:

        Buna ziua,
        Va multumim ca ati apelat la serviciile noastre.
        In vederea comunicarii costurilor pentru protezarea genunchiului este necesar sa ne trimiteti, catre adresa ortopedie@clinicco.ro, investigatiile si documentele medicale pe care le detineti.
        O zi frumoasa!