COXARTROZA – Artroza soldului

9 iulie 2015

Ce este artroza soldului (coxartroza)?

Mersul depinde in foarte mare masura de articulatia soldului, sau cum este numita medical, in termeni stiintifici – articulatia coxo-femurala. Ea indeplineste functia de suport a greutatii corporale si ne ajuta sa ne mentinem pozitia verticala. Acesta este formata din doua oase, coxalul si femurul si prezinta doua suprafete acoperite de o structura elastica, numita cartilaj, ce are un rol foarte important, intrucat permite alunecarea usoara si nedureroasa a oaselor.

Artroza soldului (coxartroza) apare atunci cand cartilajul se uzeaza progresiv si dispare, lasand osul dezgolit. Cu timpul, structura osoasa se deformeaza si dezvolta denivelari sub forma de ciocuri, numite in limbaj medical osteofite, care blocheaza si mai mult articulatia soldului.

Principalele simptome ale artrozei soldului (coxartrozei) sunt:

  • Dureri la nivelul soldului, care iradiaza sau nu in lateral sau la nivelul genunchiului;
  • Intepenirea matinala sau generala, dupa un repaus prelungit;
  • Mers ingreunat din cauza ridigitatii articulatiei;
  • Atrofie musculara la nivelul grupelor de muschi care permit mobilitatea articulatiei;

Coxartroza tratament si diagnosticare

Pentru diagnosticare, sunt urmariti o serie de factori:

  • Frecventa administrarii medicatiei impotriva durerii;
  • Schiopatatul la mers;
  • Distanta parcursa fara dureri;
  • Gradul de scadere a calitatii vietii cotidiene;

Cu ajutorul examenului radiologic al articulatiilor de sold, se pot observa:

  • Ingrosarile de pe suprafata laterala a osului coxal;
  • Ingustarea spatiului dintre articulatii;
  • Denivelarile sub forma de ciocuri;

Investigatiile imagistice, intre care se numara computerul tomograf sau rezonanta magnetica nucleara, sunt foarte rar utilizate in evaluarea artrozei soldului.

Tratamentul artrozei de sold (coxartrozei)

Primul si principalul tratament pentru durerea si inflamatia articulara este administrarea de medicamente. Optarea pentru anumite medicamente condroprotectoare poate duce la protejarea cartilajului si la incetinirea evolutiei artrozei de sold, dar nu o poate opri definitiv, din pacate. Pentru a intretine muschii si a le mentine elasticitatea, sunt recomandate gimnastica, plimbarile pe jos si reeducarea mersului. Retineti insa ca tratamentul medicamentos si recuperarea fizica doar amelioreaza siuatia pentru o perioada de timp si nu impiedica evolutia artrozei soldului. Procesul de degradare articulara va continua, din pacate, in mod natural.

La un moment dat, stadiile de rigiditate si de durere devin insuportabile, provocand un disconfort foarte crescut. Acest lucru se intampla, de obicei, pentru ca medicamentele nu isi mai fac efectul, fapt care duce la necesitatea unei interventii chirurgicale.

Interventia chirurgicala poarta numele de artoplastie totala de sold (ATS) si presupune inlocuirea articulatiei soldului cu piese artificiale cu aceeasi forma, numite endoproteze. Implantarea acestei proteze duce la o imbunatatire majora a calitatii vietii pacientului. El scapa de durere si isi recastiga mobilitatea, deci isi reia fericit viata activa!

Recuperarea

Pacientul incepe recuperarea inca din perioada spitalizarii, invatand cu ajutorul kinetoterapeutului cum sa mearga, cum sa coboare si sa urce scarile si cum sa faca diverse exercitii de unul singur. Pe langa recuperarea facuta acasa, pacientului ii este recomandata si recuperarea supravegheata de catre specialisti. Dupa o perioada de aproximativ trei luni, acesta isi poate relua in totalitate comportamentul activ de dinainte de aparitia artrozei de sold.

Pentru mai multe detalii despre patologia ortopedica abordata la Clinicco Brasov, accesati http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/ortopedie/.

12 comentarii
  1. balcanc angela spune:

    buna seara.doar ce am luat rezultatul de la rmn si concluziile sunt urmatoarele.Modificari sugestive pentru coxartroza cu predominata dreapta si aspect irm sugestiv pentru encondrom aripa iliaca si acetabul pe partea dreapta .am auzit de clinica voastra si vreau sa vin la voi dar vreau sa fiti sinceri daca e ceva grav sa fiu deja pregatita .Multumesc!

  2. Lizuta spune:

    Buna Ziua spunetimi va rog pot si eu sa trimit o poza pe posta cu rezultatul meu?

    • ClinICCO spune:

      Buna ziua!
      Va multumim ca ati apelat la serviciile oferite de Clinicco Ortopedie!
      Adresa de corespondenta catre care puteti trimite investigatiile dvs., este Str. Scolii Nr. 8, 500059 Brasov.
      Avem rugamintea sa ne lasati si un numar de telefon la care sa va contactam.
      O zi frumaosa!

  3. Luminita Sanduleac spune:

    Buna ziua! Mama mea are coxartroza sold drept destul de avansata cu dureri insuportabile ,dupa multe investigatii nu se poate opera din cauza altui diagnostic cum ar fi ceroza hepatica stadiu incipient .Din pacate medicii la care am fost pentru operatie ne-au spus ca e riscant.Mama are 76 ani si 46 Kg.Va rog din suflet daca exista o alta alternativa de tratament sau infiltratii ptr ameliorarea durerilor la clinica d-voastra .Va multumesc ptr intelegere si astept un raspuns din partea clinicii d-voastra ! Luminita Sanduleac .

  4. Luminita Sanduleac spune:

    Buna ziua! Mama mea are coxartroza sold drept destul de avansata cu dureri insuportabile ,dupa multe investigatii nu se poate opera din cauza altui diagnostic cum ar fi ceroza hepatica stadiu incipient .Din pacate medicii la care am fost pentru operatie ne-au spus ca e riscant.Mama are 76 ani si 46 Kg.Va rog din suflet daca exista o alta alternativa de tratament sau infiltratii ptr ameliorarea durerilor la clinica d-voastra .Va multumesc ptr intelegere si astept un raspuns din partea clinicii d-voastra ! Cu deosebita consideratie ! Luminita Sanduleac .

    • ClinICCO spune:

      Buna ziua,
      Va multumim ca ati apelat la serviciile oferitde de Clinicco Ortopedie!
      In urma analizarii dosarului medical, va putem indica un tratament medicamentos sau chirurgical.
      Prin urmare, avem rugamintea sa ne trimiteti pe adresa ortopedie@clinicco.ro documentele medicale ale doamnei.
      O zi frumaosa!

  5. Alexandra spune:

    Buna seara ,am fost diagnosticata de doctor cu artroza de doi ani,durerile au inceput sa fie insuportabile,nici fizio si nici kineto nu si mai fac efectul,ce i de facut?multumesc

    • ClinICCO spune:

      Buna ziua,
      Va multumim ca ati apelat la serviciile oferite de Clinicco Ortopedie!
      Tinand cont ca tratamentele functionale nu au dat rezultat, probabil indicatia se va indrepta catre tratamentul chirurgical al artrozei si anume protezarea articulatiei.
      Pentru a primi recomandarile corespunzatoare este necesara vizita la un medic ortoped.
      Pentru a stabili o programare ne puteti contacta la unul dintre numerele regasite in sectiunea contact.
      O zi frumoasa!

  6. raluca spune:

    As dori sa stiu cat costa operatia de coxartroza

    • ClinICCO spune:

      Buna ziua,
      Va multumim ca ati apelat la serviciile oferite de Clinicco Ortopedie.
      Pentru a afala costurile operatiei de protezare a soldului, este necesara o evaluare medicala.
      Avem rugamintea sa ne contactati pentru a stabili impreuna pasii de urmat.
      O zi frumoasa!

  7. nitu georgeta spune:

    Buna ziua !
    Sunt diagnosticata cu coxartroza sold drept de aproximativ 2 ani !
    Din pacate medicii la care am fost pana in prezent m-au sfatuit doar sa nu renunt la miscare si sa iau diferite calmante , fara sa imi recomande ce anume , pana cand nu mai suport durerea . In momentul in care durerea devine insuportabila trebuie sa se intervina la protezare .
    M-ar ajuta ceva sfaturi !
    Multumesc !

    • ClinICCO spune:

      Buna ziua,
      Va multumim ca ati apelat la serviciile oferite de Clinicco Ortopedie!
      Indicatia unui tratament chirurgical , depinde de cat de avansata este coxartroza. Prin urmare am rugamintea sa ne trimiteti o radiografie pe adresa ortopedie@clinicco.ro, in urma careia putem stabili tratamentul adecvat.
      O zi frumoasa!