Sisteme de resincronizare cardiaca (cu/fara suport de defibrilare)

Dr_Sorin_Micu

Ce este resincronizarea cardiaca

Resincronizarea cardiaca este o metoda ce a revolutionat terapia unor bolnavi aflati intr-o situatie disperata: insuficienta cardiaca avansata, care nu raspunde la medicatia corecta. Pentru acestia nu mai exista decat o singura perspectiva: transplantul cardiac.

Dar numarul limitat de donatori, restrictiile legate de patologia conexa si de varsta fac iluzorie posibilitatea de a rezolva problema pe aceasta cale.

Din fericire, metoda resincronizarii cardiace poate nu doar sa amelioreze/inlature acuzele acestor bolnavi, sa reduca mortalitatea cu circa 40% (imens pentru situatia data) dar si sa creasca forta de contractie a inimii si sa duca la anularea nevoii de transplant cardiac, printr-o procedura infinit mai simpla si mai ieftina.

Caror pacienti le este indicata procedura de resincronizare cardiaca?

Din pacate, ea nu poate fi beneficia decat la pacientii cu insuficienta cardiaca si cu dissincronism contractil (adica marea majoritate a celor cu bloc major de ram sting dar nu numai), nu la intreaga categorie de bolnavi cu insuficienta cardiaca.

Dissincronismul contractil se refera la faptul ca anumite segmente ale cordului lucreaza unele impotriva altora, ca urmare a unei comenzi electrice anormale, consumand inutil energia si asa limitata a unei inimi insuficiente.

Acest fenomen poate fi inlaturat prin implantul unui dispozitiv special din familia stimulatoarelor cardiace. Procedura in sine este la ora actuala cea mai complexa din gama implanturilor de dispozitive, dar este limitata de o serie de elemente obiective legate de anatomia particulara a fiecarui pacient si de caracteristicile bolii de baza.

Beneficiile resincronizarii cardiace

Odata reusita insa, procedura se soldeaza in circa 2/3 din cazuri cu ameliorari imediate si spectaculoase ale calitatii vietii, alaturi de ameliorari ale supravietuirii a caror amploare nu a mai fost atinsa la această categorie de bolnavi.

Daca dispozitivul contine si un defibrilator cardiac, alaturi de partea de stimulator, se poate considera ca procedura respectiva a atins nivelul maxim de complexitate, dar si de protectie: odata cu imbunatatirea contractilitatii cordului, se adauga si protectia fata de moartea subita, des intalnita la acesti pacienti.

Prezenta in cadrul aceluiasi sistem a defibrilatorului cardiac este binevenita, deoarece practic toti pacientii cu insuficienta cardiaca ce necesita resincronizare au si risc de moarte subita.

Insa si sistemele care nu poseda partea de defibrilare sunt benefice prin impactul pe acuze, cresterea fortei inimii si a duratei de viata a pacientilor. Beneficiile marcate ale metodei au dus la luarea in discutie a resincronizarii cardiace si la pacientii cu bloc de ram stang si alterarea fortei inimii inainte ca acestia sa inceapa sa sufere din acest motiv.

Cum decurge procedura?

Procedura decurge oarecum asemanator cu cea de implant a unui stimulator cardiac, desi poate sa dureze mai mult (trebuie abordate mai multe locuri din inima, unele greu sau foarte greu accesibile).

Se desfasoara cel mai adesea in anestezie locala, desi cazurile dificile pot necesita anestezie generala. In ziua urmatoare procedurii, pacientul se poate mobiliza si este externabil, urmand sa intre in acelasi program de urmarire regulata a sistemului de defibrilare.

Mai multe detalii aflati de la domnul doctor Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor in stiinte medicale, sef sectie Electrofiziologie si dispozitive implantabile, Clinicco Brasov.

  Află costurile acestei proceduri

  Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 401 203

  Descarca

  6 comentarii
  1. dumitru ion spune:

   am suportat d curând o oprati d ablati si mi s a implantat si un dfibrilator cu rsincronizar.am nist durri abdominal in pozitia vrtical sau szand.cand crdti ca imi por dispara? am mai putin d o luna d la fctuara i.

  2. Stoica marian spune:

   Doresc un defibrilator cu 3 radacini si resincronizare. Sunt din bucuresti si sunt bolnav de7 ani. Astept deja de foarte mult timp. Poate ma puteti ajuta

  3. Arbureanu Alexandra spune:

   Buna ziua!
   Bunicul meu in varsta de 81 de ani are indicatie de la medicul sau cardiolog de implantare a unui stimulator cardiac tridimensional cu resincronizare. Ma puteti informa daca putem efectua aceasta procedura la dvs si daca da, ce costuri presupune?
   Va multumesc,
   Alexandra Arbureanu

  4. […] In sectia de cardiologie interventionala a Spitalului de cardiologie Clinicco Brasov, se efectueaza proceduri minim invazive pentru diagnosticarea si tratamentul afectiunilor inimii: coronarografie, arteriografie, angioplastie, endoprotezare de anervrism de aorta, dar si interventii precum implantul de stimulatoare, defibrilatoare cardiace si sisteme de resincronizare. […]

  5. […] Sorin Micu: “Stimulatoarele cardiace salveaza de peste o jumatate de secol vieti si amelioreaza simptomele specifice bradiaritmiilor, […]