Gama completa de defibrilatoare implantabile

Despre implantul dispozitivelor electronice, cu Dr. Sorin Micu, Clinicco Brasov

Ce este defibrilatorul cardiac?

Defibrilatorul cardiac este un sistem complex destinat salvarii vietii pacientilor expusi mortii subite.

Ce sunt tulburarile de ritm si cum se manifesta?

Majoritatea stopurilor cardiace au ca substrat tulburari de ritm extrem de rapide si sustinute.

Aceste tulburari de ritm (numite maligne) determina inima sa bata atat de repede incat aceasta nu mai are posibilitatea sa impinga sange in corp. Urmarea este prabusirea in cateva secunde a intregului sistem circulator si, daca aritmia cardiaca nu este oprita, decesul pacientului in urmatoarele 3-5 minute.

Acest eveniment are loc de obicei fara sa fie anuntat de ceva anume, indiferent daca bolnavul depune efort sau este in repaus, indiferent de starea emotionala a acestuia, chiar in somn. Ca atare, preventia acestui eveniment dramatic este cel mai adesea imposibila, iar timpul scurt de desfasurare face putin probabila posibilitatea de interventie in cele mai multe cazuri.

Singura solutie efectiva in prezent este implantul, in cazul pacientilor expusi posibilitatii mortii subite sau care au trecut deja printr-un eveniment de acest gen, a unui dispozitiv care sa depisteze situatia in cateva secunde si sa o opreasca imediat. Acest dispozitiv este defibrilatorul cardiac.

Cum functioneaza defibrilatorul cardaic?

Defibrilatorul cardiac este un aparat din familia stimulatoarelor cardiace, dar care are posibilitatea ca, prin intermediul unei sonde speciale, sa depisteze aritmiile care declanseaza stopul cardiac si sa le opreasca prin stimulari extrem de rapide ale inimii (nepercepute de bolnav) sau prin soc electric (perceput cel mai adesea ca o lovitura de pumn in piept sau spate).

Procedura de implant a unui astfel de sistem are o desfasurare partial asemanatoare cu cea a unui stimulator cardiac, dar prezinta si o etapa particulara, legata de testarea defibrilatorului.

Pentru cine este indicat defibrilatorul cardiac?

Indicatia de implant a defibrilatorului cardiac o au in mod evident pacientii care au trecut printr-un astfel de episod si au avut sansa deosebita sa supravietuiasca.

De obicei (cu rare exceptii), moartea subita poate recidiva la anumite intervale de timp imposibil de apreciat. De aceea, singura solutie pentru a mentine acesti bolnavi in viata este protejarea lor cu un defibrilator cardiac.Exista insa si un numar covarsitor de bolnavi care nu au avut inca un stop cardiac, dar care sunt in mare pericol sa-l faca, datorita bolii cardiace de baza. Cu precadere, pacientii cu insuficienta cardiaca de diverse cauze si alterarea marcata a performantei inimii (care se apreciaza relativ simplu prin examen ecocardiografic) au de asemenea indicatia de a fi protejati de moartea subita prin implantul profilactic de defibrilator.

Medicamentele, desi obligatorii la aceasta categorie de bolnavi, nu ii pot pazi de decesul subit, singura solutie eficienta fiind defibrilatorul. Data fiind sansa redusa de supravietuire (2-5%) dupa stopul cardiac, trebuie depuse toate eforturile pentru a implanta sistemul inainte ca aceasta drama mortala sa se produca.

Exista si pacienti tineri sau foarte tineri, cu anumite categorii de boli cardiace adesea asimptomatice, la care prima manifestare a bolii poate fi moartea subita. In anumite conditii si acesti bolnavi trebuie sa beneficieze de implantul de defibrilator cardiac.

Trebuie repetat pana la saturatie faptul ca in cazul defibrilatorului cardiac, fie prin prisma profilaxiei secundare, fie prin cea a profilaxiei primare (adica la pacienti care nu au avut inca stop cardiac) vorbim despre viata sau moarte. Moarte care se instaleaza in cateva minute (3-5) de la debutul stopului.

Dr_Sorin_Micu

    Află costurile acestei proceduri

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 401 203

    Descarca

    14 comentarii
    1. Marcu dumitru spune:

      Am montat un defibrilator Boston cu doua sonde de aproape 2 luni. De cateva zile se aud bip-uri la intervale regulate de 6 ore.Am fost la clinica unde a fost montat aparatul,mi-au facut EKG,l-au testat pe calculator,au zis ca totul este ok,mi-au spus ca vor scoate din setari bip-ul.Am ajuns acasa si am sesizat din nou ca face acelasi lucru.Mentionez ca nu se modifica pulsul sau tensiunea,nu simt nici o modificare cand face acele bip-uri. Totul pare ok. Care-i explicatia?Ce-i de facut?Multumesc,o zi buna.

    2. […] în urmă cu câțiva ani, prezența unui defibrilator sau stimulator cardiac devenea contraindicație absolută pentru orice examinare de tip RMN. Cum […]

    3. […] Examinarea se efectueaza periodic in functie de boala pentru urmarirea evolutiei acesteia, pentru evaluarea raspunsului la tratament, la modificarea simptomelor sau semnelor unei boli, la inrautatirea lor sau la aparitia unora noi cum ar fi de exemplu scaderea capacitatii de efort, aparitia simptomelor la eforturi progresiv mai mici, lipsa de aer, aparitia durerii de piept, palpitatii, pierdere de cunostinta, accidente vasculare cerebrale, edeme – adica umflarea picioarelor, febra fara alta explicatie, la pacientii cu probleme ale valvelor, proteze valvulare sau cu dispozitive implantabile, cum ar fi stimulatoare, defibrilatoare cardiace. […]

    4. […] 20 de ani in domeniul implanturilor de dispozitive cardiace electronice (stimulatoare cardiace, defibrilatoare și sisteme de resincronizare […]

    5. […] unui tratament adecvat al aritmiei, fie ca este vorba despre medicamente, implant de pacemaker, defibrilator cardiac, ablatie sau interventie […]

    6. […] endoprotezare de anervrism de aorta, dar si interventii precum implantul de stimulatoare, defibrilatoare cardiace si sisteme de […]

    7. vasile spune:

      buna ziua de aproximativ 2 ani am tulburari de ritm asa zisa fibrilatie atriala paroxistica dar acum a devenit persistenta in cazul acesta se poate face ceva ptr ca inima sa revina la ritmul normal am 65 ani

      • ClinICCO spune:

        Buna ziua,

        Pentru o evaluare corecta a situatiei medicale si pentru a putea oferi o indicatie de tratement pentru afectiunea dumneavoastra, va rugam frumos sa ne trimiteti dosarul medical, fie pe e-mail (cardiologie@clinicco.ro), fie prin fax (0268 401 206) sau direct la receptia Clinicco (Str Scolii nr. 8, Brasov).
        Pentru detalii suplimentare puteti lua legatura cu colegele noastre direct la receptia spitalului – telefon 0733 008 195

        Multa sanatate va dorim!

    8. […] Tulburari de ritm/conducere: manifestare des intalnita in ischemia miocardica, ce produce o instabilitate electrica si determina aparitia tulburarilor de conducere (a blocurilor cu severitate variabila pana la bloc complet ce impunecardiostimularea) si/sau a tulburarilor de ritm (aritmii atriale: extrasistole, fibrilatii atriale, sau ventriculare: extrasistole ventriculare, tahicardia ventriculara, fibrilatia ventriculara) ce pot necesita implantarea de defibrilator cardiac; […]

    9. vasilegabi spune:

      va rog triteti pretul unui defibrilator cardiac implantabil si cat costa o interventie