Vorbim despre o potenţială şi veridică soluţie pentru un număr foarte mare de pacienţi, foarte suferinzi. Vorbim despre pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă.
Adică acel stadiu în care inima cedează din toate resursele şi rezervele sale contractile şi începe să se manifeste prin urmarea scăderii forţei de contracţie a acesteia. Din acest punct de vedere vorbim despre foarte mulţi pacienţi, un număr în permanentă creştere.
Pe de o parte noile modalităţi terapeutice ţin în viaţă tot mai mulţi pacienţi şi acest lucru este foarte bun, pe de altă parte, în insuficienţa cardiacă până de curând, soluţiile erau relativ limitate. Aveam la un capăt al spectrului terapeutic terapia medicamentoasă care sigur că uşurează munca unei inimi obosite, unei inimi cu forţă scăzută, dar care în ultimă instanţă nu fac altceva decât să prelungească durata în care pacientului i se poate degrada funcţia cardiacă, iar la celalalt capăt al spectrului avem transplantul cardiac care însă este limitat din punct de vedere al ofertei de inimi donatoare, cât şi din punct de vedere, desigur al resurselor financiare.
Pacienţii cu insuficienţă cardiacă au două mari modalităţi de evoluţie nefavorabilă. Una dintre ele este moartea subită. Cealaltă este insuficienţa cardiacă refractară adică degradarea treptată în pofida tuturor măsurilor terapeutice luate, a performanţei cardiace. Dacă pentru moartea subită avem o armă absolut redutabilă şi anume defibrilatorul cardiac acesta implatându-se în acest moment la pacienţii cu indicaţie, pentru cealaltă latură de evoluţie nefavorabilă, după cum spuneam, resursele sunt relativ limitate.
Aici vine şi intersectează în mod fericit evoluţia pacienţilor "nouă modalitate terapeutică". Spun cu ghilimele pentru că ideea are undeva înspre 20 de ani, dar concretizarea şi punerea ei în practică a necesitat un interval lung de timp ceea ce în medicină nu e neapărat o raritate.
Însă în acest moment, această modalitate terapeutică a pătruns în ultimul ghid de insuficienţă cardiacă, un ghid european de insuficienţă cardiacă apărut acum 2 ani, iar asta a deschis noi şi noi posibilităţi de terapie a pacientului cu acest gen de suferinţă.
Este vorba despre implantul, de obicei pe partea dreaptă, unui aparat foarte asemănător cu un stimulator cardiac. Procedura de implant decurge similar cu implantul unui stimulator cardiac. Este o procedură simplă, foarte simplă pentru pacient. Se implantează pe partea dreaptă cu o incizie de câţiva centrimetri, cu nişte sonde de stimulator cardiac, care ajung până la nivelul inimii.
Acest sistem are un rol cu totul şi cu totul particular. Prin impulsurile electrice pe care le adresează inimii, impulsuri care nu sunt percepute de către pacient, nu face să apară o nouă contracţie cum se întâmplă cu stimulatorul cardiac ci face ca fiecare contracţie a inimii să fie mai puternică. El abordează inima cu energii de 50-100 de ori mai mari decât cele pe care le foloseşte un stimulator cardiac.
Aici este diferenţa esenţială dintre acest gen de terapie, se numeşte modularea contractilităţii cardiace, aşa se numeşte acest gen de terapie, tocmai în ideea de a sugera că vine să crească forţa fiecărei bătăi a inimii, nu să genereze o altă bătaie de inimă.
Pe această cale impactul pe suferinţa pacientului este imediat. Practic acuzele care sunt deosebi de neplăcute, şi cei care din păcate le au, le ştiu foarte bine, ne referim la lipsa de aer, ne referim la lipsa de oboseală, ne referim la umflarea picioarelor, ne referim la disconfortul general. Impactul pe aceste simptome este imediat, iar din punct de vedere al performanţei cardiace s-au înregistrat rezultate absolut uimitoare în evoluţia acestor pacienţi pe termen scurt.
Mai mult decât atât, de obicei, acest aparat este implantat în paralel cu un defibrilator cardiac pentru că spuneam că pacienţii trebuie şi sunt protejaţi de moartea subită prin prezenţa defibrilatorului cardiac, acest aparat venind să completeze cealaltă posibilitate de evoluţie nefavorabilă spre scăderea forţei inimii, dar e un lucru demn de remarcat, aparatul are indicaţia de a fi implantat uneori chiar de defibrilatorul cardiac, înainte ca forţa inimii să scadă atât de mult încât pacientul să aibă nevoie de defibrilator cardiac.
Aparatul şi acest sistem de modulare a contractilităţii cardiace poate fi implantat la inimi care sunt doar moderat afectate de către insuficienţa cardiacă, iar aici câştigul este dublu. Pe de-o parte pacientul nu va ajunge neapărat la simptomele invalidante ale insuficienţei cardiace avansate, iar prin creşterea performanţei cardiace este posibil să nici nu mai aibă nevoie de defibrilator în evoluţie. Aşa că din punctul acesta de vedere ne bucurăm foarte mult că am avut acces la această terapie pe care am şi pus-o în practică.