Descoperiți care sunt cele mai importante sfaturi pe care vi le recomandă medicul nostru specialist și cele mai potrivite răspunsuri medicale pentru fiecare caz în parte.
Reprezinta o protectie efectiva impotriva acestor tulburari de ritm cardiac periculoase, cu frecvente foarte rapide. Dispozitivul evita sau opreste la timp aritmiile ventriculare rapide si restaureaza ritmul cardiac normal. Posibilitatea implantarii unui defibrilator a salvat vietile a zeci de mii de oameni in ultimii ani.
Ritmul cardiac poate fi nu doar prea rapid, dar si prea lent; aceasta se numeste bradicardie. In acest caz inima are o frecventa sub 60 de batai pe minut. In cazul persoanelor sanatoase aceste frecvente nu au, in general, consecinte negative (de exemplu in somn sau la sportivi frecventa cardiaca poate cobori sub 60 fara probleme). Dar exista afectiuni cardiace ce determina o rata a inimii prea joasa, ce poate avea consecinte asupra pacientului. Acestea includ sindromul nodului bolnav si bradiaritmia absoluta. Tinand cont ca defibrilatorul implantabil poate actiona si ca un stimulator cardiac, el asigura o protectie optima a pacientului in orice conditii.
Generatorul de impulsuri electrice este introdus sub piele (subcutanat) in zona muschilor pieptului. De cele mai multe ori o anestezie locala este suficienta pentru aceasta operatiune. In unele cazuri se poate sa fie necesara anestezie generala.
Conectarea la inima se face cu ajutorul electrozilor. In timpul operatiei acestia sunt introdusi printr-o vena pana in interiorul inimii. Functionarea defibrilatorului este apoi testata si ajustata in functie de caracteristicile fiecarui pacient.Cei mai multi dintre pacienti pot parasi spitalul dupa aproximativ doua - trei zile de la implant.
Bateria unui sistem de defibrilare implantabil are o durata de functionare cuprinsa intre 5 si 10 ani. Aceasta depinde de tipul si de frecventa impulsurilor emise de dispozitiv. Defibrilatorul a fost proiectat in asa fel incat sa inregistreze si sa ne anunte cu privire la necesitatea schimbarii bateriei cu suficient timp inainte de a se intampla aceasta.
Tinand cont ca bateria este o componenta esentiala a defibrilatorului, in cursul operatiunii de schimbare a acesteia se va inlocui intregul dispozitiv. In acest caz doctorul face o incizie peste vechea cicatrice si indeparteaza vechiul defibrilator. Electrozii sunt fixati cat mai bine, sunt apoi verificati si, dupa toate acestea, noul dispozitiv este conectat, testat si introdus in buzunarul deja existent. Electrozii se schimba doar in cazuri exceptionale.
Studiile electrofiziologice sunt investigatii utilizate in depistarea tipurilor de aritmii, testand activitatea electrica a inimii pentru a descoperi locul unde isi are originea un anumit ritm cardiac anormal.
Care este scopul studiului electrofiziologic?
Acest tip de investigatie presupune introducerea unui cateter (un tub subtire) printr-un vas de sange, pana in interiorul cordului. Cu ajutorul unui electrod, se trimit semnale electrice la inima si se inregistreaza activitatea electrica a acesteia.
Rezultatele acestor teste ajuta la stabilirea unui diagnostic corect si, implicit, la alegerea unui tratament adecvat, fie ca este vorba despre medicamente, implant de pacemaker, defibrilator cardiac, ablatie sau interventie chirurgicala.
Stimulatorul cardiac poate recunoaste o problema a ritmului inimii si sa trimita propriile impulsuri electrice pentru a face inima sa bata normal si exact. (Stimulatorul cardiac genereaza sau creaza un impuls electric). Este compus din cipuri pentru calculator si o baterie mica intr-o cutie sigilata, cu o durata mare de functionare.
Stimulatorul cardiac este implantat chirurgical in partea superioara a pieptului sau in abdomen. Impulsul pe care il genereaza este transmis prin fire speciale numiti electrozi (conductori), in mod normal plasati in inima. Electrozii ajuta deasemenea ca generatorul de puls sa simta ritmul inimii. Acest lucru este important deoarece dispozitivul trebuie sa trimita impulsul exact la momentul potrivit.
In cazul in care aveti o bataie a inimii scazuta sau anormala ce va produce o stare de lesin, ameteala, oboseala, respiratie dificila (dispnee), palpitatii, sau pierderea cunostiintei, ati putea avea nevoie de un stimulator cardiac. In multe cazuri, un stimulator cardiac poate ajuta inima sa bata normal.
Stimulatorul cardiac poate simti ritmul inimii. Stimulatoarele pot fi "programate" fie sa emita un impuls fie sa astepte ca inima sa bata singura. Anumite stimulatoare cardiace simt activitatea pacientului - de exemplu, atunci cand urca scarile sau cand face miscare - astfel incat pot mari sau micsora ritmul inimii.
Dupa implantarea stimulatorului cardiac in organism, setarile acestuia pot fi schimbate. Medicii si clinicienii "comunica" cu acesta cu ajutorul unui dispozitiv de programare (programator). Acesta este un computer cu un dispozitiv (bagheta) ce transmite semnale prin corp catre stimulatorul cardiac. Procedura este nedureroasa. Programul afiseaza de asemenea si informatii despre inima, pe care stimulatorul cardiac le-a colectat.
Majoritatea oamenilor nu simt pulsul deloc. Impulsul electric al unui stimulator cardiac este foarte mic. Daca simtiti impulsul, medicul sau clinicianul dumneavoastra ar putea schimba setarile pentru a va simti mai confortabil.
Stimulatorul cardiac in mod normal functioneaza de la cinci la zece ani. Durata de functionare depinde de tipul de baterie, de cat de des trimite impulsuri, de starea de sanatate a pacientului, si de alti factori.
Bateria nu se opreste brusc. Se descarca treptat pe o durata de luni de zile, in mod normal pe o durata suficienta pentru a programa o reinlocuire. Medicii si clinicienii verifica bateria la fiecare vizita de monitorizare. Cand scade nivelul bateriei, stimulatorul cardiac trebuie inlocuit cu unul nou, si trebuie sa vi se faca o alta interventie.
Stimulatoarele cardiace nu reprezinta un tratament pentru bolile de inima. Nu trateaza cauza incetinirii sau a batailor de inima neregulate. Dar pentru ca pot mentine inima sa pompeze ani de zile, stimulatoarele pot imbunatati foarte mult calitatea vietii oamenilor care au aritmie.
Stimulatorul cardiac imbunatateste capacitatea inimii de a pompa in mod regulat si la timp. Unii oameni trebuie sa se bizuie in totalitate pe stimulatoare pentru a face inima sa bata. Multi pacienti scapa de simptomele de ameteala, vertij si lesin. Unii simt ca au mai multa energie. Stimulatorul cardiac poate de asemenea sa dea pacientului senzatia de "liniste sufleteasca". Se simt mai in siguranta pentru ca stimulatorul le tine inima in functiune.
Un numar mic de pacienti dezvolta complicatii ca urmare a operatiei de implant a stimulatorului cardiac si a electrozilor din organism. Acestea pot fi infectiile, o reactie la un anumit medicament folosit pe timpul operatiei, pierderile de sange, sau deteriorarea unui vas de sange, a peretului inimii, sau a altor organe. Aceste complicatii pot fi de obicei corectate sau vindecate. Dupa operatie, puteti simti un disconfort sau sa va simtiti obositi, dar aceste senzatii dureaza foarte putin. Unii pacienti, totusi, continua sa simta un pic de jena in zona unde a fost implantat stimulatorul.
Stimulatoarele moderne au multe caracteristici de siguranta. Uneori, stimulatorul poate sa nu functioneze corect deoarece este afectat de sursele externe cu energie electromagnetica. Este deasemenea posibil ca varful electrodului sa se fi schimbat in inima astfel incat impulsul sa nu mai aiba efect. Foarte rar, dispozitivul poate iesi din "buzunarul" din piept.
Si in sfarsit, amintiti-va ca aceste dispozitive sunt facute de oameni. Este foarte important sa monitorizam aceste dispozitive in mod regulat, la vizitele de monitorizare, atat de des cat va recomanda medicul dumneavoastra.
Contactati medicul daca:
Durata de desfasurare a studiului electrofiziologic este de aproximativ 45 – 50 de minute. Pacientului ce urmeaza a fi supusi investigatiei i se administreaza un anestezic local in regiunea unde se va efectua punctia, de obicei la nivel femural. In acest sens se insera doua catetere prin intermediul unui vas de sange de calibru mai mare, pana la nivelul cordului. Cateterele sunt similare unor cabluri flexibile, foarte fine, cu diametrul de doi milimetri, care se manipuleaza prin intermediul radioscopiei si servesc inregistrarii permanente a activitatii cardiace si stimularii electrice prin conectarea lor la un stimulator extern. De asemenea,in scopul precizarii diagnosticului este necesara administrarea de substante farmacologice in cursul desfasurarii procedurii.
Beneficiile procedurii sunt superioare riscurilor pe care le presupune, motiv pentru care se considera ca procedura merita a fi efectuata. Punctia invelisului cutanat se poate solda cu unele complicatii precum formarea unui hematom local care se resoarbe de la sine in timp. Complicatiile majore sunt inregistrate cu totul si cu totul exceptional, la 1 din 3.000 de cazuri si constau in hemoragii care necesita efectuarea de transfuzii, embolie pulmonara sau embolie sistemica si perforatie cardiaca cu tamponada cardiaca. In cazul in care apar complicatii, personalul medical este pregatit si dispune de mijloacele necesare rezolvarii situatiilor aparute.
Studiile electrofiziologice sunt investigatii utilizate in depistarea tipurilor de aritmii, testand activitatea electrica a inimii pentru a descoperi locul unde isi are originea un anumit ritm cardiac anormal. Testul electrofiziologic poate scadea semnificativ riscul aritmiei spontane si ajuta personalul medical sa ofere pacientilor cel mai potrivit tratament.
In primele zile sau saptamani dupa operatie, trebuie sa va recuperati. Plaga se va vindeca treptat. Va veti simti mai bine. La inceput, s-ar putea sa constientizati prezenta stimulatorului, dar dupa un timp nici nu-l veti mai observa.
Imediat dupa operatie, ar trebui:
In mod normal, vizita de monitorizare are loc la cabinetul medicului sau la clinica. Consultatia nu este dureroasa. Dupa o scurta examinare, clinicianul sau doctorul de obicei ataseaza electrozii ECG pe piept.
Pune apoi bagheta pe piept si foloseste dispozitivul de programare (calculatorul care comunica cu stimulatorul cardiac) pentru a afisa si tipari informatiile primite despre inima si stimulatorul cardiac. Cu aceasta informatie, medicul poate verifica setarile stimulatorului. Daca sunt necesare modificari, acestea pot fi facute pe loc. Va verifica deasemenea bateria stimulatorului.
Informati medicul sau clinicianul despre orice problema aparuta in legatura cu stimulatorul cardiac, cu inima sau in general cu starea dumneavoastra de sanatate. Este deasemenea un moment bun pentru a pune intrebari despre stimulatorul cardiac.
Perioada de recuperare pentru fiecare persoana este diferita, dar probabil, ca veti putea sa reveniti la o viata normala cu mici schimbari. Plaga trebuie sa fie complet vindecata inainte de a va intoarce la activitatile zilnice obisnuite. Discutati cu medicul dumneavoastra despre cat de repede va puteti intoarce la serviciu, sa conduceti masina, sa faceti exercitii fizice, sau sa mergeti in excursii.
Dupa ce ati parasit spitalul trebuie sa lasati sa treaca un anumit numar de luni pentru a va obisnui cu situatia. Vorbiti cu familia si prietenii despre defibrilator. Desi acesta nu va poate vindeca boala cardiaca de care suferiti, el va poate oferi un grad ridicat de securitate. Indoielile si temerile initiate pot fi adesea depasite prin conversatie.
Cei mai multi dintre pacienti se adapteaza repede la defibrilator. Pentru ei acesta reprezinta sansa de a avea o viata activa din nou. ln majoritatea cazurilor defibrilatorul poate preveni efectul unor posibile tahicardii, de aceea pacientii putand profita de pe urma unei imbunatatiri reale a calitatii vietii.
Imediat dupa operatie trebuie sa acordati atentie catorva lucruri. Trebuie sa observati cicatricea si sa informati imediat doctorul daca devine rosie, se umfla sau supureaza. In primele zile nu trebuie sa miscati prea mult umarul aflat pe partea implantului pentru a nu afecta procesul de vindecare. Dupa aceasta va puteti misca liber, mobilitatea umarului nefiind restrictionata. De asemena, la inceput ridicarea unor obiecte grele nu este indicata. Dupa ce discutati cu doctorul dumneavoastra plimbarile pe jos, sporturile sau baile nu reprezinta nici o problema. Hainele nu ar trebui sa fie prea stranse in jurul umarului pentru a preveni iritarea. Nu efectuati miscari prea largi cu bratele, aceasta putand cauza o tensiune nefavorabila asupra electrozilor.
Dupa ce cicatricea este complet vindecata nimic nu va mai opreste de la reluarea unui stil de viata activ. Atat timp cat doctorul dumneavoastra nu are nimic de obiectat si atat timp cat va simtiti bine puteti face orice doriti. Avand implantat un defibrilator cei mai multi dintre pacienti isi pot imbunatati nivelul de activitate, defibrilatorul indepartand teama de a se afla neajutorat in timpul unui atac de aritmie.
Cel mai important lucru privitor la revenirea la un stil de viata normal este acela ca ar trebui sa va simtiti mai bine in tot ceea ce faceti.
Puteti incepe sa fiti activ din nou la locul de munca si acasa. Este adevarat ca trebuie sa evitati cateva activitati, cum ar fi cataratul pe schele sau scari mobile, sudura, sau navigatul singur, deoarece, in timpul acestor activitati, o scurta ameteala va poate pune in pericol atat pe dumneavoastra, cat si pe cei din jur. Va puteti face cumparaturile zilnice fara nici o grija. Dispozitivele antifurt aflate la intrarea si la iesirea anumitor magazine nu prezinta, in mod normal, nici un risc pentru un pacient avand implantat un defibrilator. Oricum, pentru a fi sigur, trebuie sa depasiti aceste zone rapid, fara sa va opriti.
Alte activitati, cum ar fi lucrul cu computerul sau cu echipamentele casnice, sunt posibile fara nici o problema. Practic, este exclus faptul ca defibrilatorul dumneavoastra sa fie influentat de vecinatatea campurilor electromagnetice obisnuite. Oricum, o distanta minima cam de o lungime de brat ar trebui pastrata fata de anumite echipamente. Puteti, de asemenea, sa va reluati vechile distractii exact cum va doriti.
Ca purtator de defibrilator puteti utiliza echipamentele casnice fara nici o opreliste, atat timp cat sunt impamantate corespunzator si nu incercati sa le reparati.
In cazul declansarii unei tahicardii, defibrilatorul va incerca sa o opreasca intr-o maniera mai blanda, prin stimulare antitahicardica.
In cazul in care aceasta nu are succes se va aplica un soc electric de cardioversie sau defibrilare. In acest caz, trebuie sa fiti atent la urmatoarele lucruri:
In general, pacientii inteleg ca aceasta actiune este necesara si o accepta. Pana la urma tulburarea de ritm este periculoasa si nu defibrilatorul. Acest lucru este valabil si pentru senzatia de lesin ce ar putea aparea. Ea este cauzata de aritmie si nu de defibrilare. Defibrilatorul da senzatia de siguranta ca situatiile critice sunt depasite cu bine
Pacientii simt socul defibrilatorului in diferite moduri. Impulsul electric poate fi resimtit ca o lovitura puternica sau chiar dureroasa in piept. Muschii pieptului si a partii superioare a bratului se pot contracta asa de puternic incat puteti sa sariti speriat. Nu trebuie sa va speriati de aceste lucruri atat timp cat ele reprezinta o dovada ca defibrilatorul isi face treaba.