Sfaturi și intrebări - Cardiologie intervențională

Descoperiți care sunt cele mai importante sfaturi pe care vi le recomandă medicul nostru specialist și cele mai potrivite răspunsuri medicale pentru fiecare caz în parte.

Tratamentul de urgenta al IMA (infarctului acut de miocard)

Tratamentul infarctului miocardic acut este un tratament de urgenta, cat mai rapid din momentul debutului, cu scopul reducerii zonei de necroza miocardica si a prevenirii complicatiilor. Cantitatea de muschi care moare din lipsa de sange poate fi redusa prin dizolvarea cheagurilor din arterele coronare si restabilirea circulatiei sangelui.

La debutul durerii, daca aveti deja acest medicament in tratamentul dumneavoastra, puneti o tableta de NITROGLICERINA sub limba la inceperea simptomelor. In cazul in care durerea nu dispare, se mai pot lua inca 2 tablete la interval de 5 minute.

Daca simptomele nu au disparut dupa 15 minute, chemati imediat salvarea! Atentie! Nu luati Nitroglicerina daca nu v-a fost prescrisa de medicul dumneavoastra (deoarece exista boli care pot fi agravate de administrarea acestui medicament!).

La spital, la departamentul de urgenta se precizeaza diagnosticul prin examenul clinic si electrocardiograma, apoi pacientul este transportat in unitati speciale, denumite Infarct Center, unde se face supravegherea coronariana si se incepe monitorizarea si tratamentul specific al infarctului de miocard acut.

Tratamentul consta in:

 • Montarea unei linii venoase;
 • Monitorizarea continua a pacientului; (tensiune arteriala, electrocardiograma, stare generala);
 • Recoltarea analizelor de urgenta;
 • Oxigenoterapie;
 • Nitroglicerina sublingual si perfuzie intravenoasa;
 • Analgezice (algocalmin, mialgin);
 • Aspirina (si eventual clopidogrel), heparina;
 • Tratament fibrinolitic (in cazul in care pacientul se prezinta la spital la mai putin de 12 ore de la debutul infarctului miocardic acut) cu streptokinaza sau alte trombolitice. rolul acestor medicamente este de a dizolva cheagurile de sange si de a restabili fluxul normal de sange prin arterele coronare. Marimea zonei din muschiul inimii care a suferit infarctul poate fi scazuta daca fluxul este restabilit foarte devreme. Dar timpul este de o importanta majora! Daca apar intarzieri, beneficiul metodei este scazut;

O alta varianta de tratament pentru redeschiderea arterei coronare implicate in infarctul miocardic acut este angioplastiacoronariana a arterei implicate in infarctul de miocard (in centrele in care exista laborator de cateterism).

Se continua tratamentul cu heparina, betablocante (de ex. metoprolol), aspirina si eventual clopidogrel, precum si alte medicamente care imbunatatesc functia inimii, in functie de situatia pacientului. Tratamentul anxietatii (frecventa la pacientii cu infarct miocardic acut in primele 24-48 ore) consta in administrarea medicamentelor: diazepam, alprazolam, hidroxizin.

Ce trebuie sa retineti este ca tratamentul medical nu este identic la toti pacientii care se prezinta cu infarct de miocard, el este diferit in functie de starea clinica a pacientului, de localizarea infarctului de miocard, de aparitia sau nu a complicatiilor.

In mod normal, pacientul cu IMA ramane 24-48 ore in unitatea de coronarieni (in cazurile necomplicate) si ulterior este transferat in esalonul doi - saloanele de urmarire postinfarct miocardic.

Vindecarea inimii

Medicii stiu acum mai multe despre procesul de vindecare a inimii, si drept urmare pacientii primesc o ingrijire precoce mai buna dupa infarctul de miocard, iar perioada de timp care trebuie petrecuta in repaus a fost scurtata.

In cazurile obisnuite, cand fluxul de sange ramas in arterele coronare este bun, procesul de vindecare incepe rapid. Portiunea de muschi cardiac care a suferit o leziune permanenta va fi inlocuita de o cicatrice.

Infarctul de miocard poate lasa anumite sechele, care sunt variabile si depind de:

 • Marimea infarctului;
 • Daca este un prim infarct sau o recidiva;
 • Starea arterelor coronare in totalitate.

Sechelele pot fi minime in urmatoarele cazuri: multi pacienti accepta sa renunte la fumat, sa faca exercitiu fizic, sa scada in greutate, si dupa cateva luni de la infarct se refac foarte bine.

Exista si posibilitatea existentei unor sechele:

 • Insuficienta cardiaca care provoaca greutate in respiratie;
 • Persistenta unei angine pectorale;
 • Aparitia unor tulburari de ritm cardiac.

Aceste probleme trebuie depistate cat mai rapid cu putinta - aparitia lor dupa un infarct trebuie sa va indrume catre medicul dumneavoastra cardiolog! In functie de rezultate, medicul va adapta tratamentul.

Convalescenta si reabilitarea

Fiecare persoana in convalescenta dupa infarct miocardic acut are doua scopuri principale:

 • Dezvoltarea unui plan de refacere a capacitatilor sale pentru a trai o viata cat mai apropiata de normal;
 • Controlul factorilor de risc pentru a reduce posibilitatea repetarii infarctului.

In absenta complicatiilor, pacientii nu trebuie sa ramana in pat mai mult de 12 ore. Activitatea zilnica trebuie reluata progresiv, in mod individualizat, in functie de starea generala, varsta si capacitatea fizica a pacientului.

Stadiul 1 (zilele 1-2)

In timpul primei zile, pacientul(a) ramane in pat, putandu-se hrani singur(a) cu ajutorul unei mese-suport. Va primi asistenta completa pentru toaleta. Cu ajutor, va realiza miscari pasive ale bratelor si picioarelor.

In cea de-a doua zi, pacientul(a) poate sta pe marginea patului sau pe un fotoliu pentru 1-2 ore pe zi. El (ea) poate sa-si miste activ mainile/picioarele timp de 5-10 minute pe zi.

Stadiul 2 (zilele 3-4)

Pacientul(a) isi poate face toaleta si se poate imbraca, dar pastrand pozitia sezanda. Se poate aseza pe scaun sau fotoliu oricat de des doreste si se poate plimba prin salon.

In cea de-a patra zi, pacientul(a) poate face un dus in picioare sau asezat (utilizarea unui scaun reduce anxietatea si teama de a cadea). Face plimbari de 50-100 m sub supraveghere de cateva ori pe zi.

Stadiul 3 ( zilele 5-7)

Pacientul(a) poate face plimbari de circa 100 m de 3 ori pe zi. Se poate barbieri sau spala pe cap (activitati care presupun ridicarea bratelor deasupra capului). Poate sa urce/coboare scari sub supraveghere.

De obicei, cele mai bune rezultate se obtin cand in programul de recuperare sunt implicate mai multe persoane. Familia trebuie sa fie intelegatoare si sa participe activ la programul pacientului. Insa, o familie excesiv de protectoare sau care are asteptari prea mari de la rapiditatea refacerii poate sa ii intarzie progresele. Medicul este cel care indica cresterea progresiva a activitatii, exercitiile si tratamentul.

Externarea

Momentul externarii variaza in functie de starea pacientului, de tipurile de tratament efectuate. Inainte de externare, pacientii primesc recomandari clare legate de tratament, regimul alimentar si activitatile fizice permise. Unele dintre activitatile care erau posibile anterior ar putea fi limitate dupa infarct. Cu toate acestea, pentru majoritatea pacientilor sunt posibile adaptari si astfel isi pot relua viata activa in mod satisfacator, incluzand reluarea serviciului, acolo unde este cazul.

Recomandari la externare

Initial, este indicat sa evitati efortul fizic important, ridicarea de greutati, sa va odihniti de mai multe ori pe zi. Cu trecerea timpului veti putea face mai multe activitati si in functie de modul in care le suportati.

Trebuie sa evitati orice activitate care va produce dureri toracice anginoase!

Este important sa aveti intotdeauna la indemana tablete de Nitroglicerina, pe care sa le folositi in caz de nevoie.

Un plan pe termen lung va include modalitati de a reduce factorii de risc care ar putea conduce la repetarea infarctului de miocard.

Este esentiala intreruperea definitiva a fumatului! La pacientii care nu mai fumeaza, in decursul anilor urmatori riscul de boala cardiaca a scazut semnificativ.

Regimul alimentar corect are si el o importanta majora. El include scaderea aportului de grasimi si colesterol. In primul rand, trebuie redusa ingestia de grasimi din carne si lactate. Adaugarea de fructe si legume proaspete la alimentatie este benefica. In unele situatii, scaderea colesterolului din sange necesita utilizarea unor medicamente. In cazul pacientilor hipertensivi, trebuie in acelasi timp redusa utilizarea de sare.

Exercitiul fizic si activitatea fizica in general reprezinta un factor extrem de important pentru refacerea dupa infarctul miocardic. Este important sa va intrebati medicul in legatura cu nivelul de exercitiu fizic pe care il puteti realiza. Veti fi pus in legatura cu specialisti in cardiologie recuperatorie, care va vor indruma in acest sens. Sub supravegherea acestora, in departamentul de reabilitare cardiaca, activitatea dumneavoastra fizica va fi monitorizata si indrumata pentru o cat mai buna refacere fizica. Discutati fara inhibitii acest lucru cu medicul dumneavoastra.

Activitatea sexuala poate fi reluata numai dupa efectuarea unui test de efort la spital. Se considera ca activitatea sexuala poate fi reluata atunci cand pacientul poate urca fara probleme doua etaje.

Alte masuri esentiale care trebuie luate in vederea scaderii riscului cardiovascular pe viitor sunt: controlul hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat si dislipidemie (daca sunt prezente), controlul greutatii si evitarea stresului. Dupa un infarct miocardic sau in conditii de angina pectorala, nu este suficient sa luati medicamente. Acestea pot fi ineficiente daca nu luptati si impotriva factorilor de risc: obezitate, fumat, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, dislipidemie, sedentarism!

Tratamentul medicamentos pe care il veti primi la externare trebuie urmat pe termen lung. El va contine cateva clase de medicamente esentiale, care nu trebuie intrerupte fara avizul medicului specialist.

Orice ajustare de doza sau de schema terapeutica trebuie facuta numai cu avizul medicului!

Controalele medicale dupa infarct

Dupa un infarct miocardic acut sau chiar dupa debutul anginei pectorale, pacientii trebuie sa faca controale cardiologice periodice.

Acestea sunt esentiale pentru:

 • Supravegherea evolutiei bolii coronariene (dureri toracice, oboseala, sufocare etc.);
 • Supravegherea controlului factorilor de risc discutati (greutate, tensiune arteriala, diabet, colesterol, activitate fizica);
 • Eventuala efectuare de teste de efort pentru evaluarea raspunsului miocardului la exercitiu fizic.

Este foarte important sa discutati cu medicul dumneavoastra cardiolog, programul de controale medicale pe care le veti efectua la spital sau la policlinica de care apartineti.

Persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare chiar si atunci cand nu au alti factori de risc. Excesul de greutate cauzat de grasimi forteaza inima sa lucreze mai mult si dezechilibreaza valorile colesterolului si glucozei din sange.

Cum puteti afla daca sunteti obez sau supraponderal?

Pentru a afla acest lucru, specialistii utilizeaza doi indicatori: IMC (indicele de masa corporala) sau BMI (Body Mass Index)) si CA (circumferinta abdominala):

IMC (Indicele de masa corporala) este un indicator oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, gradul de obezitate, dar si pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala. Este metoda care poate fi folosita, atat de barbati cat si de catre femei, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani. Pentru a va afla IMC-ul, utilizati urmatorul tool: calculatorul indexului masei corporale de la BMI-Club.

Interpretarea Indicelui de masa corporala

Formula de calcul al Indicelui de masa corporala (IMC)=greutate(kg)/[inaltime(m)]2

 • IMC sub 18.5 - subponderal
 • IMC 18.51 - 24.99 - greutate normala
 • IMC intre 25 - 29.99 - supraponderal
 • IMC intre 30 - 34.99 - obezitate de gradul 1
 • IMC intre 35 - 39.99 - obezitate gradul 2
 • IMC peste 40 - obezitate de gradul 3( obezitate morbida)

CA (Circumferinta abdominala) - grasimea in exces se poate depune in mai multe parti ale corpului. Cea mai nociva este grasimea care se depune in regiunea abdomenului. Aceasta este cuantificata cu ajutorul acestui parametru. Foarte usor si simplu poti sa-ti masori circumferinta abdominala utilizand o banda centimetru (croitorie) pe care o pui in jurul abdomenului.

In functie de valoare, poti afla daca esti la risc sau nu. Persoanele supuse riscului sunt:

 • Barbatii cu o CA mai mare de 95 cm
 • Femeile cu o CA mai mare de 80 cm

Controleaza-ti tensiunea!

Hipertensiunea arteriala evolueaza frecvent silentios, fara semne sau simptome care sa alerteze pacientii asupra prezentei bolii. Din acest motiv, este importanta masurarea la intervale regulate de timp a tensiunii arteriale (TA). Tensiunea arteriala este caracterizata prin 2 valori. Prima - mai mare - se numeste tensiune sistolica, a doua - mai mica - se numeste tensiune diastolica. Diferenta intre cele 2 valori trebuie sa fie aproximativ 40 - 50 mmHg.

Perioada de spitalizare in functie de afectiunea pacientului este de:

CATEGORII DE VALORI ALE TA VALOARE SISTOLICA VALOARE DIASTOLICA
Normala sub 120 mmHg sau sub 80 mmHg
Prehipertensiune 120-139 mmHg sau 80 -89 mmHg
Hipertensiune stadiul I 140-159 mmHg sau 90 - 99 mmHg
Hipertensiune stadiul II peste 160 mmHg sau peste 100 mmHg
Criza hipertensiva. Masurati din nou peste 5 min sau sunati la ambulanta peste 180 mmHg sau peste 110 mmHg

Viitorul Dvs.

Viitorul depinde de riscul noilor leziuni coronariene si miocardice si de sechelele celor care s-au produs.

Boala cardiaca are o imagine particulara in populatie. Ea este deseori considerata o boala a oamenilor activi, cu o viata stresanta si incarcata de responsabilitati, sau o boala a persoanelor care au facut excese de-a lungul vietii.

Nu, boala cardiaca nu este apanajul persoanelor stresate si incarcate de responsabilitati. Nu, boala coronariana nu este neaparat o boala dramatica si invalidanta.

Este mai degraba o boala asupra careia dvs. puteti actiona, dar numai prin adoptarea unui mod de viata sanatos si prin urmarea recomandarilor medicale primite. Scopul principal pe care vi-l puteti stabili poate fi sa aveti o viata mai armonioasa si mai sanatoasa decat inainte de infarctul miocardic acut si acest scop poate fi atins cu siguranta!