Cum decurge procedura de ANGIOPLASTIE CORONARIANA?

Desfasurare

Angioplastia poate fi practicata prin incizie chirurgicala sau pe cale transcutanata:

  • Angioplastia prin incizie utilizeaza o portiune/fragment de vena sanatoasa (prelevat, in general, de la gamba bolnavului) sau de tesut sintetic (patch) cu care se restaureaza partea bolnava dupa incizia longitudinala a peretelui vasului.
  • Angioplastia pe cale transcutanata utilizeaza o sonda cu un balonas gonflabil. Ea nu se aplica decat ingustarilor localizate si este inoperanta pe un fragment arterial total obturat. Injectarea unui produs de contrast iodat, reperabil prin radiografie permite identificarea, localizarea zonei ingustate si controlul in ce priveste pozitionarea sondei. Aceasta este introdusa in vasul bolnav pe ocolite, printr-un vas periferic (de exemplu, artera femurala); balonasul, plasat la nivelul ingustarii arteriale, este apoi umflat pentru a dilata segmentul atins. Dupa obtinerea unui rezultat satisfacator (disparitia completa a stenozei sau persistenta unei stenoze minime nu deranjeaza curgerea sangelui), sonda si balonasul sunt retrase.

De obicei, procedura dureaza intre 1 ora si jumatate si 2 ore si jumatate, dar pregatirea si recuperarea face ca aceasta sa dureze cateva ore. Pacientul poate ramane in spital sub observatie medicala peste noapte, dupa angioplastie.

Care sunt complicatiile?

Complicatiile grave ale angioplastiei pe cale transcutanata (obturarea arterei prin clivajul peretelui sau hematom, hemoragie) sunt rare. Dupa o vreme, poate uneori sa reapara o noua ingustare (restenoza): ea este atunci tratata, in mod obisnuit cu succes, printr-o noua angioplastie.

In cazurile de restenoze coronare, relativ frecvente, tehnicile de reparare s-au diversificat azi:

  • Utilizarea laserului, a unui rotoblator (freza pivotanta de mare viteza);
  • Amplasarea unui stent (armatura intraarteriala).

Majoritatea pacientilor au nevoie de:

  • Radiografie pulmonara;
  • Teste de sange;
  • Electrocardiograma;
  • Analiza urinii inainte de interventie.

Aceste teste pot necesita o programare separata si de obicei sunt realizate cu o zi inaintea interventiei. Pacientul care are nevoie de o procedura interventionala nu va avea voie sa manance si sa bea dupa miezul noptii cu o seara inainte de interventie. Daca pacientul are dantura mobila, aparat auditiv sau ochelari e bine sa le aiba cu sine in ziua interventiei pentru a putea comunica mai bine cu personalul medical.

De asemenea, trebuie sa spuna medicului sau asistentei daca urmeaza tratament cu anticoagulante, insulina sau diuretice, sau daca este alergic la vreo substanta mai ales la iod, fructe de mare, substanta de contrast pentru radiografie, latex sau cauciuc (cum ar fi manusi de cauciuc sau baloane) sau medicamente din clasa penicilinei.

Pacientul va avea nevoie sa ia aspirina inainte de procedura, astfel ca va trebui sa spuna medicului sau asistentei daca nu a luat aspirina. Pacientul va ramane treaz in timpul interventiei, dar va primi medicatie pentru a se putea relaxa.

Ce se intampla dupa procedura?

Va trebui ca pacientul sa ramana perfect intins (fara a-si indoi genunchii spre exemplu), cat timp mansonul inghinal este la locul sau. Un cearsaf impaturit poate fi pus de-a lungul piciorului cat timp mansonul este acolo pentru a-i reaminti pacientului sa nu indoaie genunchiul.

Dupa ce se indeparteaza mansonul inghinal, pacientul va trebui sa ramana perfect intins pentru inca sase ore pentru a preveni sangerarile, insa o asistenta ii poate potrivi o perna dupa doua ore. Tot asistenta va comunica pacientului cand poate cobora din pat insotit, la sase-opt ore dupa ce mansonul inghinal a fost indepartat (sau mai devreme daca un dop de colagen a fost plasat in artera).

Pacientul nu ar trebui sa manance sau sa bea altceva decat lichide clare pana la indepartarea mansonului inghinal, deoarece in aceasta perioada poate apare greata. Odata ce i se permite sa manance, pacientul va fi sfatuit sa urmeze un regim sarac in colesterol si sare.

Pacientul poate fi tinut in spital sub observatie pana a doua zi. Medicul sau asistenta trebuie informati imediat daca apar febra sau durerea toracica, durere sau tumefierea zonei inghinale sau a piciorului. Daca apare sangerarea zonei inghinale dupa ce pacientul a fost externat din spital, acesta trebuie sa solicite ajutorul medical de urgenta si sa se intinda imediat. Sa se dezbrace si sa tina apasata zona afectata, la nivelul la care simte pulsul.

Sa se dezbrace si sa tina apasata zona afectata, la nivelul la care simte pulsul. Daca in timpul angioplastiei s-a plasat un stent, pacientul trebuie sa ia medicatie anti-coagulanta pentru a reduce posibilitatea formarii cheagurilor de sange in zona stent-ului nou implantat. Cand pacientul este recuperat suficient dupa interventie si a discutat cu medicul despre ingrijirea care urmeaza, este pregatit sa plece acasa.

Este nevoie ca pacientul sa se odihneasca mai mult in primele zile dupa interventie. Poate urca scarile, dar intr-un ritm mai lent si nu trebuie sa se forteze in timpul miscarilor intestinale. Activitatea pacientului va creste treptat pana la nivelul anterior interventiei, acest lucru de obicei se petrece la sfarsitul primei saptamani dupa procedura.

Ce se intampla dupa procedura?

Desi procedura realizata in timpul angioplastiei coronariene va deschide artera blocata, nu va duce la vindecarea afectiunii coronariene. Factorii caracteristici stilului de viata care pot inca agrava bolile coronariene, cum ar fi fumatul sau regimul alimentar bogat in grasimi, vor trebui schimbati. De asemenea, un program regulat de exercitii fizice este recomandat pentru a imbunatati sanatatea inimii.