Premieră națională în rândul spitalelor private din România, primul pacient căruia i-a fost înlocuită sonda defibrilatorului cardiac
Premieră națională în rândul spitalelor private din România, primul pacient căruia i-a fost înlocuită sonda defibrilatorului cardiac
Ritmul de implantare a sistemelor de stimulare cardiacă și a defibrilatoarelor e tot mai susținut în ultimii ani, mii de pacienți beneficiază anual de o îmbunătățire semnificativă a speranței de viață și a calității vieții în ciuda unor suferințe serioase ale inimii.
În paralel, poate mai puțin discutate, au apărut situații medicale nedorite care cer îndepărtarea sau extragerea acestor aparate: infecții ale dispozitivelor implantate sau accidente care duc la ruperea sondelor implantate în cordul pacientului pentru a-i regla funcțiile inimii.
În premieră, o astfel de intervenție a avut loc la Spitalul Clinicco din Brașov realizată de echipa formată din conferențiar doctor Horia Roșianu – medicul din România care a realizat cele mai multe proceduri de extragere a sondelor – alături de doctor Sorin Micu, medic primar cardiolog cu experiență în domeniul dispozitivelor implantabile.
Pacientul de 63 de ani care a beneficiat de expertiza echipei medicale Roșianu- Micu suferă de niște afecțiuni grave ale inimii, are implantat un defibrilator tricameral pe partea stângă a inimii și un sistem de modulare de contractilitate pe partea dreaptă, dar, în timp, sonda defibrilatorului s-a rupt.
Sondele acestor dispozitive ajuta ca impulsurile electrice primite de la dispozitivul implantat să corecteze sau să stimuleze activitatea inimii astfel încât pacientul să poată duce o viață decentă.
“Următorul stop cardiac i-ar fi fost fatal pentru că defibrilatorul nu avea cum să reacționeze printr-o sondă ruptă. Partea cea mai delicată a fost faptul că venele prin care au fost plasate aceste sonde s-au închis de tot cu cicatrici așa încât nu mai aveai pe unde să pui o nouă sondă. A-l abandona cu acea sondă ruptă este echivalent cu o condamnare la moartea ceea ce ne obligă să căutăm o modalitate de rezolvare. Singura cale a fost extragerea sondei problematice și plasarea pe locul rămas liber a unei noi sonde.” – a declarant doctorul Sorin Micu, medicul curant al pacientului operat.
Intervenția a fost una ușoară pentru pacient pentru că nu a presupus utilizarea bisturiului, a durat aproximativ două ore, dar această performanță se datorează experienței echipei care a intrat în sala de intervenții. Doctorul Horia Roșianu este medicul care a efectuat sute de astfel de intervenții de extragere a sondelor în spitale din țară și din străinătate ceea ce îl plasează în elita mondială a acestei specialități. De asemenea doctorul Sorin Micu este unul dintre cardiologii cu o vastă experiență în implantarea dispozitivelor cardiace.
Datorită acestei intervenții care face posibilă funcționarea în parametri ai inimii sale, speranța de viață a pacientului s-a îmbunătățit semnificativ iar calitatea vieții sale e una bună având în vedere diagnosticul de insuficiență cardiacă.
Premiera înregistrată de Spitalul Clinicco din Brașov plasează unitatea în fruntea spitalelor private de profil cardiologic fiind singurul din țară unde a fost efectuată această procedură vitală pentru pacientul operat.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct