Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

14 iunie 2024

Donarea de sânge este darul vieții!

Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi. Deocamdată, nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui, așa că donarea rămâne singura soluție pentru a face față nevoilor de sânge și elemente ale sângelui necesare în terapeutica transfuzională. Medicii și chirurgii se bazează pe donarea de sânge pentru a efectua, zilnic, o serie de intervenții care salvează sau prelungesc viața pacienților.

Importanța Sângelui Donat

Sângele donat poate trata anual un milion de pacienți. Un adult are aproximativ 5-6 litri de sânge, însă volumul poate varia în funcție de sex, greutate și înălțime. Sângele este menținut în mișcare constantă într-o rețea de vase sanguine – artere și vene – care împânzesc întregul organism, transportând oxigenul și substanțele nutritive vitale către țesuturi și eliminând substanțele nocive care, dacă s-ar acumula, ar deveni toxice.

Plasmă

Plasma sanguină reprezintă aproximativ 55-60% din sânge și este compusă din aproximativ 90% apă, 1% substanțe anorganice (săruri minerale cu ioni esențiali precum sodiu, clor, potasiu, magneziu, fosfor și calciu) și 9% substanțe organice (proteine, glucide, lipide etc.).

Proteinele din plasmă au un rol important în apărarea organismului prin sistemul imunitar, în coagularea sângelui, în menținerea unui pH constant și a presiunii osmotice din sânge. Plasma este utilizată în tratarea afecțiunilor care afectează factorii de coagulare, cum ar fi afecțiunile hepatice și arsurile. Multe medicamente sunt fabricate din plasmă.

Nevoia Continuă de Sânge

Există o nevoie continuă de sânge din cauza duratei scurte de viață a componentelor sale. În sânge coexistă trei tipuri de celule: celule roșii (eritrocite), celule albe (leucocite) și trombocite.

Celulele Roșii din Sânge – Eritrocitele

Eritrocitele sunt cele mai numeroase celule din sânge și au rolul principal de a transporta oxigenul de la plămâni la țesuturi și dioxidul de carbon de la țesuturi la plămâni. Acest proces este posibil datorită hemoglobinei conținute în eritrocite. Anemia este cea mai frecventă boală care afectează eritrocitele.

Eritrocitele sunt utilizate în tratamentul anemiei provocate de sângerări acute din intervenții chirurgicale, traumatisme, hemoragii gastro-intestinale, nașteri și alte afecțiuni care provoacă pierderi mari de sânge. De asemenea, eritrocitele sunt folosite în tratamentul anemiei induse de chimioterapie sau în anemiile cronice.

Celulele Albe din Sânge – Leucocitele

Leucocitele sunt mai mari și mai puțin numeroase decât eritrocitele și au rolul de a apăra organismul împotriva agenților externi, precum bacterii, virusuri și paraziți.

Trombocitele

Trombocitele sunt cele mai mici celule din sânge și sunt esențiale pentru inițierea procesului de coagulare atunci când un vas de sânge este secționat sau rupt. Imediat ce o arteră sau o venă este rănită, trombocitele din zonă încep să se unească și să formeze un tromb, care împiedică pierderea sângelui. Trombocitele sunt utilizate în tratamentul de substituție în aplaziile medulare, leucemii, post-chimioterapie și trombocitemii.

Mulțumiri speciale donatorilor!

Vrem să mulțumim din suflet tuturor donatorilor de sânge pentru altruismul și dedicarea lor. Fără voi, viețile multor oameni ar fi în pericol. Sunteți adevărați eroi!