[VIDEO] Dr Gabriela Cozmanciuc, despre operatia de carotida sau cum putem preveni un accident vascular cerebral

21 octombrie 2015


Dr Gabriela Cozmanciuc, medic chirurg vascular si cardiac la Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov ne povesteste, foarte pe scurt, despre operatia carotidiana, o operatie relativ simpla care previne accidentul vascular cerebral.

Ce inseamna accident vascular cerebral?

Accident vascular cerebral inseamna ca un vas care iriga o anumita zona din creier nu mai este vascularizat, moare si atunci, toata zona care coordona acel creier moare si nu mai functioneaza. Aceasta inseamna paralizie, inseamna ca nu mai putem vorbi, s-ar putea sa nu mai vedem cu un ochi…inseamna pierderea autonomiei, inseamna un dezastru atat pentru pacient cat si pentru familie.

De aceea, exista anumite operatii in chirurgia cardiaca si vasculara, pe care le facem in preventie, nu in curativ. Adica, nu ne supara nimic, venim la doctor si spunem „Vreau sa ma operez pe carotida sau pe cord, chiar daca nu ma doare nimic si nu ma supara nimic.”

Care sunt factorii de risc

In momentul in care un pacient care are factori de risc, cum ar fi de exemplu ca este fumator, are un parinte care a facut un accident vascular cerebral, este mare hipertensiv, diabetic, un pic supraponderal, are stresul foarte mare, acesta reuneste toti factorii de risc. In acest caz, medicul de familie il trimite sa faca un bilant cardiovascular, adica sa faca inclusiv o ecografie de artera carotida.

Punem in balanta: risc/ beneficiu. Facem operatia chiar daca nu ne deranjeaza nimic dar ne pune la adapost de o complicatie majora sau neglijam operatia si atunci stam tot timpul cu stresul de a face un accident vascular cerebral.

Cand este indicata operatia de carotida?

Operatia de carotida are indicatie atunci cand pe examenul Doppler sau examenele complementare imagistice stenoza (ingustarea diametrului) este mai mult de 60-75% indiferent de varsta (fie ca vorbim de 30, 40, 80, 90 de ani). Operatia va preveni o complicatie majora si va duce la imbunatatirea calitatii vietii atat pentru pacientii mai tineri, cat si pentru cei mai varstnici.

Ce inseamna operatia de carotida?

Operatia de carotida presupune o incizie de 5-6 centimetri, la nivelul gatului, in lateral si dureaza o ora – o ora si jumatate. Se curata artera carotida de placa si se recalibreaza lumenul pentru ca tubul sa fie normal sau se inlocuieste complet tubul cu un alt conduct.

Post-operator, pacientul va avea un debit cerebral corect care se calculeaza prin doppler vascular. Pacientul va sta internat aproximativ 2-3 zile dupa care, in decurs de 2-3 saptamani se poate reintegra in familie si in societate. Acesta va trebui sa efectueze un control dupa 6 luni, urmat de cate un control anual.

Trebuie sa imi fie frica de chirurgia carotidiana?

Chirurgia carotidiana prezinta un risc operator de sub 1%, iar beneficiile acestei operatii sunt imense pentru ca aceasta duce la o calitate ridicata a vietii, care poate fi pastrata timp indelungat.

Sunt pacienti care la 80 de ani fac aceasta operatie. Ca si exemplu, la 89 de ani, o pacienta fara sprijinul familiei, care isi gestiona singura viata (isi facea aprovizionarea, conducea masina etc) a solicitat aceasta operatie de carotida. Un accident vascular cerebral ar fi dus la pierderea autonomiei pentru aceasta pacienta, cu alte cuvinte, nu s-ar mai fi putut descurca singura.

Ce trebuie sa retinem este ca, in cazul acestei operatii nu exista limita de varsta si ca la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov pacientii vor putea comunica foarte direct si deschis cu chirurgul cardiovascular care le va explica avantajele si dezavantajele acestei operatii. In mod cert insa, daca exista o problema pe artera carotida, aceasta trebuie rezolvata.

    Află costurile acestei proceduri

    Sau contactează-ne tu la numărul: 0268 445 544

    16 comentarii
    1. Chert Rodica spune:

      Atat eu cit si sotul meu Chert Mihai suntem pacientii dumnevoastra .As vrea sa stiu daca sotul care a suferit un AVC cu pareza pe partea stanga acum o saptamana ,iar la efectuarea unui Dopler sa gasit carotida stanga stenozata complet .Ce sanse are de a fi operat pe carotida ?

    2. Valeria spune:

      Gabriela Cozmanciuc = medicul,femeia, omul, competenta, viata

    3. Radulian viorica spune:

      Anevrismul pe artera carotidă internă se poate opera? și dacă răspunsul este pozitiv cît costă o astfel de operatie? Mulțumesc anticipat

      • Clinicco spune:

        Bună ziua doamna Rădulian. Veţi fi contactată prin email de către colega noastra şi ea vă va oferi mai multe detalii de aceea, vă rog să verificaţi inbox-ul şi folderul Spam.

    4. Dorina spune:

      Soțul meu a suferit un AVC Ischemic , se mai poate opera , a trecut un an de zile dar nu in totalitate?

      • Clinicco spune:

        Buna ziua. Intrucat aceasta intrebare tine de competenta medicilor, va rog sa va programati la unul dintre medicii nostri specialisti la numarul: +40 268 401203, +40 733 008195. Multumim.

    5. Serboteiu Gh spune:

      Stentare carotida interna dreapta,hematom de 11mm aparut dupa interventie pe carotida(hematomul pe carotida înainte de stent).După 30 zile hematomul are 25mm iar in interiorul acestuia se pare ca este un corp strain(sarma).Ce se poate face?

    6. mirela ponomarenco spune:

      mama mea are 73 ani si a suferit un AVC ischemic cu paralizie pe partea dreaptă.La Dopller are carotida pe partea stînga înfundate in proportie de 70%.Se poate opera?.Va multumesc.

      • Danila Florenta spune:

        Buna ziua,

        Va rugam frumos sa trimiteti dosarul medical al pacientei impreuna cu datele de contact si intrebarea pe care ati adresat-o aici. In urma analizei documentelor medicale ale pacientei veti primi un raspuns corect si complet din punct de vedere medical.
        Dosarul se poate trimite fie prin fax (+40 268 401206), fie scanat, prin e-mail (cardiologie@clinicco.ro), sau prin curier, direct la spitalul nostru, pe adresa Str. Scolii nr. 8, 500059 Brasov, Romania.
        Daca doriti informatii suplimentare, nu ezitati sa luati legatura cu colegele de la departamentul programari, telefon 0733 008195.

        Multa sanatate,
        Echipa Clinicco

    7. Ciocirlan Violeta spune:

      Tata are stenoza de artera carotida 90la suta.Este cazul de operatie?

    8. Marin Paul Valentin spune:

      Buna ziua. As dori pentru tatal meu sa fac o analiza mai amanuntita si daca este nevoie de operatie. Acum 1 an tatal meu a avut un accident vascular ischemic. As dori sa stiu daca este nevoie de operatie sa nu mai traiesc cu teama ca poate face si a doua oara un accident vascular. Ce ma sfaruiti?

      • ClinICCO spune:

        Buna ziua,

        Va rog mult sa trimiteti dosarul medical al pacientului fie prin e-mail, fax sau curier rapid direct la receptia spitalului in care sa specificati si datele dumneavoastra de contact impreuna cu intrebarea pe care doriti sa o adresati medicului. Evaluarea dosarului este gratuita si veti primi raspunsul in aproximativ 24 de ore. Datele noastre de contact le gasiti accesand acest link http://www.clinicco.ro/contact

        Va multumim!

    9. Alexandra spune:

      In cazul in care carotida dreapta e stenozata 100% iar stânga 40%, pacientul a suferit un Avc , recomandați operația ? Care sunt sansele de reușită? Multumesc

      • ClinICCO spune:

        Buna ziua,

        Pentru o evaluare corecta va rugam frumos sa trimiteti dosarul medical al pacientului impreuna cu datele de contact, fie la receptia Clinicco de pe Str Scolii nr. 8 Brasov (prin posta sau curier, cum preferati), fie prin fax la nr 0268 401 206. Dosarul va fi analizat de catre medicii nostri si vom reveni cu un raspuns catre dumneavoastra cat mai curand posibil. Pentru informatii suplimentare puteti suna cu incredere la numarul de telefon 0733 008 195

        Va multumim si multa sanatate va dorim!

    10. Preutescu Ileana spune:

      Felicitari Gabi,esti un om minunat!Nu te-ai schimbat si am avut mari emotii vazandu-te in inregistrarea video dupa multi,multi ani….succese profesionale si sanatate multa iti doresc.Cu mult drag,Ileana.