[VIDEO] Despre terapia ablativa cu Prof. Univ. Dr. Habil. Diana Țînț
Ce este terapia ablativa si cum se desfasoara?
Terapia ablativa este o procedura terapeutica ce vine in continuarea studiului electrofiziologic (detalii despre studiul electrofiziologic cititi AICI). Ea nu trebuie facuta neaparat in aceeasi sedinta cu studiul electrofiziologic, dar este bine sa fie facuta in aceeasi sedinta pentru ca la terapia de ablatie, in ghidarea terapiei propriu-zise avem nevoie de toate informatiile pe care le-am obtinut la studiul electrofiziologic si implicit de cateterele pe care le-am inserat pentru efectuarea studiului electrofiziologic.
Procedura de ablatie consta de fapt in aplicarea unei energii de radiofrecventa, in efectuarea unor cauterizari pe zone mici din interiorul inimii, cu ajutorul carora putem sa anihilam focarele care genereaza tulburarea de ritm respectiva sau putem sa intrerupem circuitele care se formeaza in inima si care genereaza de asemenea tulburarile de ritm.
Procedura ablativa poate sa fie putin dureroasa dar ea nu se efectueaza in anestezie generala. Se efectueaza in anestezie locala, cu pacientul care pastreaza in permanenta contactul cu medicul. Acesta ii poate explica permanent ce face iar daca durerea este un pic mai intensa, se pot administra medicamente care sa anihileze acest efect secundar. Terapia ablativa este o terapie foarte moderna si care are avantajul obtinerii vindecarii pacientului de boala respectiva.
Rata de succes a terapiei ablative
Cu alte cuvinte, daca terapia ablativa este reusita, pacientul se poate considera vindecat si nu va mai face acel tip de tulburare de ritm. Rata de succes a terapiei ablative nu este intotdeauna 100% dar pentru marea majoritate a tulburarilor de ritm rata de succes depaseste 90-95%.
Complicatii in functie de tulburarile de ritm vizate
Complicatiile aferente terapiei ablative pot acoperi o gama larga, in functie de complexitatea tulburarii de ritm careia ne adresam. Sunt tulburari de ritm la care terapia ablativa se poate face relativ mai simplu, cum ar fi de exemplu flutterul atrial, care este o aritmie pentru care toata lumea care o are ar trebui sa se gandeasca la ablatie, sau sunt proceduri mai complexe, cum ar fi terapia ablativa pentru aritmiile complexe, pentru tahicardii ventriculare, pentru fibrilatia atriala, care implica altfel de proceduri si implicit altfel de complicatii.
Complicatiile apar in procent relativ redus si, in marea lor majoritate, sunt rezolvabile in timp scurt si, ce e mai important, la Clinicco Brasov avem posibilitatea sa intervenim prompt si sa rezolvam toate aceste complicatii.
Durata spitalizarii
In general, pentru pacientul care a avut o procedura ablativa durata de spitalizare poate sa fie de maxim 24-48 de ore, in functie de vasul pe care l-am abordat si de locul in care am ablat.
Pacientul poate pleca a doua zi acasa in general si dupa terapia ablativa este un om sanatos. Il putem considera un om sanatos. Aceasta procedura nu are impact negativ asupra calitatii vietii dimpotriva, pacientul vine cu tulburarea de ritm si pleaca vindecat in cele mai multe cazuri. Prof. Univ. Dr. Habil Diana Țînț
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct
As dori o programare dupa 15 iunie daca se poate la Dr. Diana Tint pentru un consult de aritmie .Va multumesc mult.
Buna ziua doamna Pelin. Va vor contacta colegele noastre pe adresa dvs de e-mail. Va rugam sa va verificati adresa de e-mail atat la Mesaje primite cat si in Spam, iar daca cumva nu a intrat mail-ul, puteti sa ne contactati direct la numarul: 0268 401 203.
[…] Ce este studiul electrofiziologic, cand este indicat, ce informatii ne ofera? […]