[VIDEO] Despre defectul septal interatrial, cu dr. Anca Mandache, Clinicco Brasov

13 decembrie 2016

Dr. Anca Mandache, medic specialist chirurgie cardiovasculara cu specialitate in cardiopatii congenitale la adulti si copii, ne vorbeste despre defectul septal interatrial, malformatie congenitala care apare la nastere si care se refera la comunicarea intre cele doua atrii.

Simptomatologia depinde in mare masura de talia defectului. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat simptomatologia apare mai precoce, inca din copilaria mica. In cazurile defectelor de talie mica, boala poate fi asimptomatica o buna perioada de timp, devenind simptomatica odata cu varsta.

Simptomele pot fi oboseala la efort (in special la copii atunci cand fac sport), aparitia tulburarilor de ritm la adulti (palpitatii la inima, in termeni populari), sau forme foarte severe – aparitia unui accident vascular cerebral prin embolii pradoxale.

Diagnosticul este in principal ecocardiografic. Ecografia cardiaca ne poate da detalii despre pozitia defectului septal, despre talie, despre consecintele asupra cavitatilor drepte, dilatarea cavitatilor atriului stang sau a ventricolului drept.

Tratamentul este chirurgical sau interventional, cel medicamentos vizand doar ameliorarea simptomelor. Tratamentul interventional se face prin montarea de amplatzer (sau in termeni populari „umbreluta”) si este indicat doar in cazul anumitor forme anatomice ale defectului septal. Tratamentul de electie ramane cel chirurgical si se refera doar la inchiderea acestui defect, fie prin sutura directa, fie prin interpunerea unui petec sintetic.

Aceasta interventie se face prin circulatie extracorporeala, fiind necesara oprirea inimii.

Recuperarea este simpla, riscurile interventiei fiind mici.

drancamandache

1 comentariu
  1. […] ,,gauri’’) sunt situate la nivelul septurilor: interatrial (malformatia poarta denumirea de defect septal interatrial), interventricular (malformatia poarta denumirea de defect septal interventricular). In ambele […]