[VIDEO] Despre anestezia in chirurgia cardiaca, cu dr. Cristian Stanescu, Clinicco Brasov

16 august 2016

La Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov se efectueaza interventii chirurgicale de chirurgie cardiovasculara, operatii foarte dificile din punct de vedere anestezico-chirurgical, care necesita o pregatire foarte buna a pacientului inainte de operatie, in timpul operatiei si in post operator. Din acest motiv, dar si pentru ca intrebarile pacientilor vizeaza in foarte mare masura anestezia si riscurile acesteia, am realizat un interviu cu domnul doctor Cristian Stanescu, medic primar ATI, Clinicco Brasov.

In momentul in care un pacient se prezinta in clinica noastra, se formeaza o comisie (cardiolog, cardiolog interventional, anestezist, medic chirurg) care stabileste indicatia chirurgicala. Apoi medicul anestezist consulta pacientul din punct de vedere biologic si din punct de vedere clinic, pentru a minimaliza cat mai mult riscurile pre-operatorii, post-operatorii si intra-operatorii.

Pacientii sunt consultati, investigati si, dupa o analiza amanuntita, sunt programati pentru interventia chirurgicala. Pacientii care sunt programati pentru interventie chirurgicala sunt pregatiti in prealabil in salon, dupa care coboara la terapie intensiva, sunt monitorizati, li se monteaza un cateter arterial care  monitorizeaza invaziv tensiunea arteriala inainte de operatie, in timpul operatiei si in post-operator.

Dupa ce a fost montat cateterul arterial, pacientul intra in sala de operatie unde incepe anestezia. Pacientul este intubat si ventilat mecanic, dupa care i se monteaza un cateter venos central. Acest cateter venos central se monteaza pe o vena mare, in special la nivelul gatului sau pe subclavie si aceasta linie venoasa asigura lichidele si medicamentele necesare.

Bineinteles, anestezistul se ocupa de mentinerea functiilor vitale si a constantelor corpului in limite cat mai normale. Dupa interventia chirurgicala, pacientul este adus la sectia de terapie intensiva, unde beneficiaza de tratament de terapie intensiva si ingrijiri de specialitate. Dupa doua-trei zile petrecute in sectia de terapie intensiva, acesta urca in salon. Urmeaza perioada de recuperare cardiovasculara despre care puteti afla mai multe detalii vizionand materialul video. 

Pentru detalii referitoare la riscurile anesteziei va invitam sa accesati acest link.