Varicele pe înțelesul tuturor cu Dr. Emanuela Ciobanu

30 mai 2022

Varicele sau insuficiența venoasă cronică : Explicații

Varicele sau insuficiența venoasă cronică reprezintă o afecțiune foarte frecventă în zilele noastre. Această patologie poate avea manifestări foarte variate, de la manifestările foarte ușoare până la manifestările mai severe.

Această afecțiune cronică ale venelor se caracterizează prin dilatația venelor membrelor inferioare, oprirea sau încetinirea fluxului sangvin (stază) și alterarea pereților venoși.

Ce simptome ar trebui să ne atragă atenția ?

Edemele : picioarele umflate sau senzația de picioare grele, de regulă într-un stadiu incipient al afecțiunii.

Varicele sau dilatațiile ale venelor care deranjează întâi din punc de vedere estetic.

Dilatațiile importante ale venelor membrelor inferioare ce pot prezenta un risc pentru sănătate. Categoria de simptome mergând de la apariția unei tromboflebite (închegare a sângelui în vasele superficiale) până la o tromboflebită profundă care înseamnă un cheag de sânge care se formează în venele mai profunde şi care poate migra spre plămâni. Acest ultim stadiu se numește trombembolism pulmonar, care poate fi chiar şi fatal.

Tratamentul varicelor la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov

Tratamentul clasic este cel mai de încredere şi cel mai sigur. Prin această metodă extirpăm practic venele varicoase. Respectivele vene nu mai pot recidiva. Recidiva este posibilă doar prin dilatarea varicoasă a altor vene de la picior, dar intervalul liber de boală este mult mai mare decât prin tratamentul cu alte metode.

La Clinicco folosim incizii foarte mici atunci când nu sunt prezente varice foarte mari. Inciziile obişnuite sunt undeva între 7mm şi 1cm lungime ceea ce permite un rezultat estetic foarte bun. Uneori abia se mai cunosc cicatricile prin care au fost extirpate edemele.

Există modificări tegumentare legate de varice care pot fi reversibile. Dacă pacientul aşteaptă până când pielea devine maronie sau întărită, scleroasă nu putem spera la un rezultat estetic foarte bun. Atâta vreme cât tegumentul este intact, normal colorat, prin extirparea venei varicoase putem spera la recuperarea unui tegument care să arate normal după operaţie.

Când avem piele care este maro şi foarte indurată, foarte scleroasă, în afara faptului că înlăturăm riscul legat de tromboză, de tromboflebită care se poate produce din cauza venelor varicoase, rezultatul estetic nu va fi acelaşi ca pe un picior indemn.

Cât timp durează spitalizarea şi refacerea după o astfel de operaţie?

Este o procedură pentru care nu este nevoie de o spitalizare foarte lungă. Practic, pacientul pleacă în ziua următoare acasă. Recuperarea este un pic mai grea decât la celalalte metode, în sensul că de obicei e de preferat ca pacientul să îşi ia un concediu de două-trei zile, o săptămână, şi în funcţie de jobul pe care-l desfăşoară.

Prețul intervenției

Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov ține la transparența față de pacienți. Tariful acestei intervenții este de 3520 RON.

Medicul care vă va trata : Dr. Emanuela Ciobanu, Chirurgie Cardiovasculară

Citiți CV-ul doamnei doctor Ciobanu aici.

Puteți de asemenea viziona testimonialul unei paciente operate de doamna doctor Ciobanu aici.

Primul pas spre sănătate : Programarea la un consult de specialitate

Vă puteți programa telefonic la numărul următor : 0268 445 544

Sau online, alegând Chirurgie Cardiovasculară, Doctorul Ciobanu, data și completând coordonatele dumneavoastră aici.