Tratarea si prevenirea leziunilor cauzate de alergat

21 septembrie 2016

Aproximativ 82% dintre alergatori, sufera, la un moment dat, leziuni provocate de acest sport. Atat cauzele, cat si tipurile de leziuni, pot fi diverse astfel incat este aproape imposibil sa le detaliem pe toate. Iata cateva dintre cele mai intalnite afectiuni si modalitatile prin care le putem preveni sau trata.

  1. Fractura de stres

    Fractura de stres este o mica fisura a osului care cauzeaza disconfort si durere. La alergatori, aceasta fisura apare cel mai des la tibie si laba piciorului, fiind cauzata de neadaptarea corpului la noul tip de efort depus.

Cum prevenim: daca esti incepator, tocmai ai inceput un nou tip de antrenament sau ai trecut la nivelul urmator de dificultate, ia-o incet. Permite-i corpului tau sa se adapteze treptat la noul tip de efort pe care ti-l doresti.

Cum tratam: tratamentul  pentru fractura de stres este variat, de la recomandarea repausului pe o durata scurta-medie, pana la interventie chirurgicala. De asemenea, este important sa consulti un medic ortoped inainte de a relua antrenamentele, astfel incat sa nu ajungi in situatia de a participa la urmatoarea cursa in calitate de observator.

  1. Genunchiul alergatorului

Genunchiul alergatorului sau sindromul dureros patelofemural apare in urma suprasolicitarii si se manifesta prin durere la nivelul genunchiului. Practic, in timpul alergarilor rotula se freaca de femur, dar durerea este pronuntata si la alte miscari precum fandarile, genuflexiunile, urcatul sau coboratul scarilor.

Cum prevenim: prevenirea acestui afectiuni se poate face prin dezvoltarea musculaturii gambei, precum si a soldului. In acest sens, de mare ajutor s-a dovedit practicarea unui sport nou si distractiv: bosu. (http://www.eva.ro/dietafitness/intretinere/antrenament-bosu-ce-este-si-cum-te-ajuta-sa-ai-un-corp-de-invidiat-articol-87141.html )

Cum tratam: in ultimii ani, s-au facut numeroase studii de cercetare pe aceasta tema si s-a ajuns la concluzia ca aceasta afectiune e legata in mod direct de starea de sanatate a soldului. Din acest motiv, exercitiile de intarire a soldului pot fi extrem de folositoare. Totusi, aceste exercitii nu sunt recomandate tuturor, astfel incat te rugam sa consulti un medic de specialitate pentru a determina care este cea mai buna solutie pentru tine.

  1. Periostita tibiei

Acest tip de afectiune cauzeaza dureri de-a lungul tibiei, pe fata interna a gambei. In majoritatea cazurilor, apar atunci cand iti supui brusc piciorul unor sarcini dure, cum ar fi un antrenament mai intens sau pe o distanta mai lunga. Vindecarea poate dura de la 6 saptamani la cateva luni.

Cum prevenim: atunci cand iti schimbi rutina de antrenament, introdu schimbarile dorite in mod treptat.

Cum tratam: prin metoda R.I.C.E. Acronimul provine din limba engleza: rest (odihna, repaus), ice (gheata), compression (compresie), elevate (ridicare).

Speram ca acest articol va va ajuta sa preveniti eventualele leziuni provocate de alergat. Daca suspectati ca suferiti deja de una dintre ele, va rugam sa va adresati unui specialist care sa va ajute sa reveniti la rutina dumneavoastra de antrenament cat mai curand posibil.

Dr. Loghinescu