Tratamentul Herniei de disc lombare

21 decembrie 2021

Ce este hernia de disc?

Coloana vertebrală este compusă din 33 de vertebre separate prin discuri și care sunt clasificate în patru zone distincte: zona cervicală (7 vertebre), zona dorsală (12 vertebre), zona lombară (5 vertebre), zona sacrală (5 vertebre fuzionate) și coccisul (format din 4 vertebre fuzionate).

Hernia de disc apare cu predilecție la nivelul regiunii lombare și cervicale a coloanei vertebrale care este compusă din corpuri vertebrale (partea osoasă) și discuri intervertebrale (partea cartilaginoasă care funcționează ca și absorbant de șocuri).

Discul intervertebral este compus din două părți:

  • inelul fibros situat la exterior
  • nucleul pulpos situat la interiorul inelului fibros și care are o consitență mai gelatinoasă

În momentul în care inelul fibros își pierde structura de rezistență, iar nucleul pulpos se rupe de inelul fibros din cauza degenerescenței discale, apare  hernia discală și poate cauza durere radiculară, pierderea forței unei anumite grupe musculare, tulburări senzitive, etc.
Localizarea cea mai frecventa a herniei de disc este la nivelurile L4-L5 și L5-S1 pentru hernia lombara și la nivelurile C5-C6 si C6-C7 pentru hernia de disc cervicală.

Tratamentul herniei de disc

În cele ce urmează, domnul doctor Enache Adrian – medic specialist neurochirurgie, ne vorbește despre cazul unui pacient în vârstă de 19 ani, sportiv de performanță – campion fotbal american, al cărui diagnostic este de hernie de disc.

„Pacientul în cauză, acuza durere apărută în urmă cu 6 luni, după un efort fizic intens și multiple traumatisme. În tot acest timp simptomatologia s-a accentuat progresiv – cu lombosciatică stângă intensă, persistentă, parestezii la nivelul membrului inferior. De reținut, este faptul că simptomatologia nu s-a ameliorat sub tratament medicamentos, repaus sau fizio-kinetoterapie.

Diagnosticul a fost confirmat și imagistic, evidențiindu-se astfel o hernie de disc lombară L5-S1 stângă, ruptă, cu voluminos fragment discal compresiv pe rădăcina S1 stângă.

Eliminând tratamentul conservator amintit, pacientul a optat pentru tratamentul chirurgical al afecțiunii sale.

După toate pregătirile preoperatorii și sub anestezie generală, după reperaj radiologic al discului afectat L5-S1, cu depărtarea musculaturii paravertebrale adiacente (fără tăierea musculaturii), s-a efectuat sub microscop și abord minim invaziv ( aprox 2.5 cm), extragerea fragmentului discal compresiv și curățarea spațiului discal (pentru a preveni riscul de recidivă), cu eliberarea elementelor nervoase.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 2 ore, iar postoperator pacientul a avut o evoluție favorabilă. Datorită faptului că nu s-au folosit tuburi de dren, pacientul a fost mobilizat în aceeași zi. El și-a reluat mersul, fără sprijin, la aproximativ 4 ore post operator.

Cu o evoluție neurologică favorabilă, mobilizare precoce și fără alte acuze pacientul a fost externat a doua zi dimineață.

De asemenea, datorită suturii intradermice (fără fire de scos), plaga s-a vindecat într-un timp scurt, la 4 săptămâi postoperator prezentându-se conform imaginii alăturată.”Plaga 4 saptamani hernie de disc