Terapia Maitland sau Chiropractica

9 iulie 2015

Chiropractica – o abordare personalizata in ortopedie

Daca ar fi sa explicam pe scurt si pe intelesul tuturor ce presupune terapia Matiland sau chiropractica, cea mai simpla abordare ar fi urmatoarea: reprezinta intelegerea provienientei durerii prin diagnosticarea constanta. Terapia manuala ortopedica este o ramura specifica a fizioterapiei, prin care problemele aparute la nivel neuro-musculo-scheletal isi gasesc rezolvarea, aceasta fiind bazata pe observatie clinica si tratamente care includ tehnici manuale si exercitii terapeutice.

Acest concept este numit dupa australianul Geoffey Douglas Maintland, un pionier al fizioterapiei, care, alaturi de cativa colegi a descoperit roadele acestei abordari personalizate a durerilor de natura musculo-scheletala. Metoda include examinarea functionala si posturala, evaluarea si tratamentul disfunctionalitatii aparatului muculo-scheletal, bazate pe principiile terapiei manuale.

Evaluarea este una continua si se bazeaza pe informatiile pe care specialistul le ia din examinarea anumitor miscari si impactul lor asupra pacientului. Aceasta evaluare are loc atat in timpul tratamentului, cat si la finalul acestuia.

Chiar daca terapia Maintland – chiropractica – se adreseaza majoritatii pacientilor cu afectiuni reumatice sau ortopedice, exista si cateva categorii care nu pot beneficia de aceasta tehnica: bolnavii de cancer, cei cu fracturi recente, rani deschise care pot sangera sau artrite infiectioase.

Chiropractica – principii

Miscarile pasive sunt cele mai importante elemente ale tratamentului, iar daca sunt folosite corect, acestea devin „arta terapiei manuale”. In tratament sunt incluse toate tehnicile fizioterapiei. Metodele folosite sunt constant ajustate, in functie de conditia prezenta a pacientului, ceea ce face aceasta abordare una unica, care pune in prim plan nevoile bolnavului.

Fizioterapeutul ajuta pacientul in controlarea durerilor

In timpul procesului de tratament, beneficiarului ii sunt date indicatii legate de posturile ideale pentru diminuarea durerilor si ii sunt prezentate exercitiile active care vor ajuta la consolidarea terapiei manuale.

In toata aceasta tehnica inovatoare un rol foarte important il joaca fizioterapeutul, acesta fiind cel care o aplica. Rolul lui este de a optimiza potentialul de miscare al pacientilor, iar prin dozarea corecta a exercitiilor, trebuie sa ajunga la nivelul maxim functional al fiecarui pacient in parte.

Prin aceasta tehnica speciala, unica in Romania si practicata de specialistii Clinicco Ortopedie, se pot trata cu succes si problemele aparute la nivelul coloanei, atat celei lombare, cat si a celei cervicale.

Intra acum pe site-ul Spitalului Clinicco Brasov si afla mai multe depre serviciile de fizioterapie/kinetoterapie pe care specialistii de aici vi le pun la dispozitie (Aici)

4 comentarii
 1. Baltan Andreea spune:

  Buna seara,tocmai am fost diagnosticata cu hernie de disc lombara si am primit timp de o saptamana tratament medicamentos. In caz de durerea persista mi s-a spus ca e cazul de operatie insa as vrea ca asta sa fie ultima optiune.
  As vrea sa stiu daca se poate face ceva pt a scapa de asta fara a fii nevoie de operatie .
  Multumesc !

 2. Mihnea spune:

  Buna ziua, am facut un fel de cocoasa in partea de jos a coloanei, am stat prea mult pe scaun si am stat cocosat… si se vede foarte urat. Merge reparata problema asta? Multumesc.

  • ClinICCO spune:

   Buna ziua,
   Pentru situatia dvs., este necesar sa va adresati colegilor mei kinetoterapeuti Lorand Szabo (0731-660099) sau Tunde Szekely (0730-117182).
   O zi frumoasa!

 3. starparu vasile spune:

  va apreciem f.mult si suntem interesati de noutatile dvs.mult succes in continuare.