Sindromul de furt subclavicular
Furtul subclavicular este rezultatul inversarii fluxului de sange in teritoriile vasculare furnizate in mod normal de artera subclavie. Cu alte cuvinte, exista situatii cand mainile pot „fura” sangele necesar irigarii inimii si creierului.
Fenomenul a fost descris pentru prima data in 1960. S-a constatat ca un astfel de eveniment ar putea provoca simptome de boli cardiovasculare, ca urmare a unui deficit de flux sanguin la nivelul circulatiei cerebrale posterioare, a membrului superior sau la nivel cardiac. In acest context de simptome, vorbim despre sindrom de furt subclavicular.
Cel mai frecvent, este un fenomen descoperit intamplator, fara ca pacientul sa prezinte simptome. Cu toate acestea, cu pana la 80% din persoanele diagnosticate cu furt subclavicular sufera deja de o afectiune a inimii.
Barbatii sunt mai predispusi la dezolvoltarea sindromului de furt subclavicular
Atunci cand exista, simptomele pot fi variate: sincopa, ameteli, vertij, dureri de cap, tulburari de vedere, parestezii, etc. Atacul cerebral sau accident vascular cerebral sever sunt mai putin frecvente ca si prezentare clinica, insa rareori pot fi semnalate. Un examen fizic amanuntit, cu o atentie deosebita la extremitatile superioare si un examen neurologic sunt, de asemenea, de multe ori revelatoare.
Prezenta sindromului de furt subclavicular este de doua ori mai frecventa la barbati decat la femei, avand o incidenta de varf de la 40 la 60 de ani. Sindromul de furt subclavicular poate fi, de asemenea, cauzat de o vasculita, cum ar fi arterita Takayasu. Anomaliile congenitale cardiace si vasculare pot predispune la aceasta afectiune.
Diagnosticul se confirma prin evaluarea Doppler a arterelor carotide si vertebrale, dar si prin metode invazive, precum arteriografia.
Sansele de supravietuire pe termen lung sunt favorabile
Dr. Costica Baba, medic primar interne, specialist cardiologie la Clinicco Brasov, spune ca „interventiile pentru furtul subclavicular ar trebui sa fie rezervate numai pentru pacientii simptomatici.
Succesul primar prin stenting in cazul subocluziei de artera subclavie este obtinut in mai mult de 98% din cazuri, cu o incidenta de complicatii majore mai putin de 1%.”
Prognosticul pe termen lung este favorabil in ceea ce priveste afectarea neurologica sau simptomele asociate. Totusi, atunci cand acest fenomen este cauzat de ateroscleroza, prognosticul este mai defavorabil la 5 ani de la diagnosticare, ca in toate cazurile de boala arteriala periferica.
Prognosticul pentru pacientii cu furt cauzat de arterita Takayasu este considerabil mai bun decat pentru cei cu ateroscleroza. De exemplu, sansele de supravietuire 5 ani pentru pacientii cu arterita Takayasu sunt de 80% – 90%.
Perspectivele pe termen lung sunt excelente, chiar si pentru pacientii care au nevoie de revascularizare chirurgicala (media de supravietuire este de 19.8 ani). Bineinteles, prognosticul favorabil la acesti pacienti este conditionat de supravegherea permanenta si tratamentul adecvat medical si chirurgical.
Pentru a putea fi consultat de dr. Costica Baba si a afla, astfel, mai multe amanunte despre tratamentul bolilor cardiovasculare, accesati sectiunea de programari a Clinicco Brasov.
PRIMESTE ARTICOLELE NOASTRE
PE E-MAIL
Aboneaza-te, pentru a primi gratuit articolele noastre, direct