Simona Decuseară : 10 minute cu femeia din spatele uniformei.

20 septembrie 2022

Astăzi, vă propunem un interviu cu Simona Decuseară, Asistent Șef ATI la Spitalul Clinicco.

Scopul acestei serii de interviuri care începe cu Simona, este să punem în lumină inimile acestui spital care veghează permanent asupra pacienților și fără de care actul medical nu s-ar putea realiza în condiții bune și mai ales, sigure.

Cum începe ziua dumneavoastră ?

La începutul zilei, înainte de realizarea tehnicilor specifice asistentului medical, îmi place să ascult și acolo unde este cazul să remediez parte din nevoile bolnavului dar și pe cele ale echipei pe care o coordonez.

Ce presupune coordonarea unei echipe ?

Din punctul meu de vedere, într-o instituție care oferă servicii medicale este vital ca personalul să poată comunica deschis pentru a evita situațiile critice ce pot periclita siguranța pacienților. De aceea, există o ierarhie bine gândită pentru a găsi soluțiile potrivite la problemele anunțate de echipă.

Pentru dumneavoastră, cea mai mare satisfacție este… ?

Cea mai mare satisfacție pe care o poți avea ca asistent medical este să vezi pacientul care pleacă zâmbind și mulțumindu-ți sincer.

Povestiți-ne despre îngrijirea pacientului.

Când îți folosești vigilența ca să observi, să sesizezi schimbări minore în starea pacientului, poți acționa la timp ca să conduci cursul evenimentelor pentru binele lui, dar și al echipei tale. Să îngrijești corect un pacient înseamnă să îți folosești toate simțurile pentru a sesiza detaliile și să fii pregătit să acționez rapid în situații imprevizibile. De asemenea, alt aspect pe care îl urmărim mereu în îngrijirea pacientului este ascultarea și empatizarea. Astfel, pacientul simte că ești acolo lângă el.

De ce ați ales profesia asta ?

Asistentul medical deține un rol esențial în orice societate, acesta este o persoană care îngrijește, sprijină și vindecă. Întotdeauna mi-am dorit să aduc un aport în acest sens, iar satisfacția muncii este neprețuită.

În decursul unei zile, cele mai mari provocări sunt… ?

Imprevizibilul, dinamica, diversitatea și gradul înalt de responsabilitate.

Cum vă reveniți după un caz greu sau chiar după un eșec ?

Din punctul meu de vedere, eșecurile sunt inevitabile. Însă acestea ne fac mai puternici și ne dezvoltă caracterul. Întotdeaună este ceva de învățat și poate fără eșec, nu ne-am putea îmbunătăți.

Ce filme sau lecturi v-au inspirat în ultimul timp ?

M-a inspirat filmul „The Words” deoarce ce evidențiază faptul că în spatele unor cuvinte se ascunde mereu o poveste așa cum este și în cazul bolnavului spre exemplu. În spatele patologiei, vor fi mereu asociate frici și temeri ce trebuie ascultate.